zaglavljen plovak?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• zaglavljen plovak?

Pre 15-ak dana odem da sipam gas na OMV u Krnjači i prilikom sipanja automat stane sa sipanjem na nekih 22l i ako znam da je moglo da stane bar još toliko. Na pitanje šta se dešava, radnik na pumpi mi kaže da verovatno nema više gasa u rezervoaru. Ja platim to koliko sam sipao i odem, ali posle par dana vožnje vidim da mi je na pokazivaču količine plina (na boci) kazaljka zaglavljena na maksimumu iako znam da u boci nema više od 20 % njenog kapaciteta. Odem ponovo na pumpu sa idejom da će se sa novim sipanjem gasa kazaljka odglaviti i sve biti Ok. Međutim opet nisam mogao da sipam više od 15 l gasa (što je verovatno količina koju sam potrošio od prošlog puta). Moj zaključak se svodi na 2 mogućnosti, ili se plovak u boci zaglavio ili mi je bocu napunio vazduhom (što baš nisam siguran da je moguće) i smanjio zapreminski kapacitet gasa u boci.
    Pitanje je šta da radim? Da li boca mora da se isprazni i onda skine ventil i odglavi plovak ili postoji neko lakše rešenje? Da napomenem da auto radi normalno.
  • Saabo
    Moderator
    • 29.09.2004
    • 1724
    • Vrbas
    • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Plovak je najverovatnije u pitanju. Idi u servis gde su ti ugradili gas i nek rese to, nek promene plovak, meni se to isto desilo...
    SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• dfast
      CBC Senator XXL
      • 26.05.2005
      • 1302
      • Hoofddorp NL /Bgd

Normalno prvo potrosi gas koji imas u boci, da ga ne bi ispustali ili pretakali. Ja sam na mojoj staroj boci bio skinuo plovak, ali tada se boca puni do vrha sto bas nije po pravilima, jer je max dozvoljeno punjenje 80% zapremine boce.
      Mada, evo pitanjce za one koji se time bave, ako je boca puna i dodje do sirenja tecnog gasa u njoj i povecanja pritiska, tada treba da reaguje sigurnosni ventili i ispusti malo gasa napolje. To bi onda znacilo da punjenje boce do vrha i nije toliko opasno ukoliko se napuni pred put tj na samom polasku sto znaci da nece stajati sa tom kolicinom nego se gas odmah trosi?
      Mislim samo glasno razmisljam, nisam ranije imao problema sa tom bocom bez plovka pa interesuju i druga iskustva.

Comment

• mfengineer
        CBC Veteran
        • 24.06.2005
        • 145
        • Novi Beograd
        • Mazda 626 i-V6 2.5

Ako je radni pritisak boce max. 16 bar, na kom onda pritisku se otvara sigurnosni ventil ?
        Kolika je stišljivost TNG ?
        MAZDA 626 GE i-V6 2.5 125 kw+

Comment

• Zeljko
          CBC Veteran
          • 22.05.2006
          • 115
          • Kać
          • Fiat Bravo

Re: zaglavljen plovak?

Plovku-pokazivacu na mojoj boci se moglo verovati sve do poslednjog sipanja, sada se desio problem. Prvo sam sipao 20-ak litara gasa i posle predjenih 50 km slucajno sam primetio da je kazaljka usla u crveno. Otisao sam na pumpu i sipano je oko 28 litara dok nije poceo da se cuje multiventil, kazaljka sada pokazuje napunjenost do 1/2. Boca je kapaciteta 55 litara, ugradio Dora.
          Ako sam dobro razumeo, plovak "kaze" multiventilu kada je boca napunjena 80% i tada pocinje da se cuje lupanje multiventila?
          U tom slucaju bi trebalo da kazaljka pokazuje maksimum kada se oglasi multiventil?
          U ovom slucaju kao da plovak ispravno signalizira multiventilu da je rezervoar pun, ali pokazuje pogresnu vrednost 1/2.

Comment

• *IvanT*
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2005
            • 3234
            • Srbija, Beograd, Kara

Desava se da se otpusti osovinica na koju je vezan magnetic koji pokazuje kolicinu gasa. Mozda se popravi samo od sebe, tj. dodje na pravu vrednost, a ako ti smeta mora da se demontira ceo MV.
            http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Zeljko
              CBC Veteran
              • 22.05.2006
              • 115
              • Kać
              • Fiat Bravo

Da li ta osovinica magneta ima donji krajnji polozaj?
              Ako ima pusticu da se potpuno isprazni boca, samim tim osovinica ce ranije dostignutu nulu zadrzati, a kada krene punjenje bice OK (u slucaju da se samo zakrenula, a ne potpuno razlabavila).
              Hvala u svakom slucaju.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Nema, to je plastika koja je zalepljena za magnet. Hoće nekad vremenom da se odlepi i onda se okrene u neki položaj ili pokazuje strane sveta. Lek je da se skine MV, namesti u pravilan položaj i ponovo zalepi.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Zeljko
                  CBC Veteran
                  • 22.05.2006
                  • 115
                  • Kać
                  • Fiat Bravo

Hvala na informacijama!
                  Zasad ce ostati ovako, tesko mi je da sinhronizujem prazan rezervoar, moje slobodno vreme i Dorino radno vreme (radim od 8-16h ponedeljak-petak). Ako me bude jako nerviralo nekako cu se organizovati.

Comment

Working...
                  X