F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

McLaren sakrio izlomljen nos

Na prvi pogled mislilo se da je novi bolid veoma sličam starom.

McLaren je predstavio svoj bolid bez izlomljenog nosa, ali se sada veruje da tim iskoristio mogućnost da postavi dodatni panel koji prekriva nos. Tim Goss, inžinjer tima izjavio je da ovaj panel nije mnogo težak.

Sa druge strane, na Lotusovoj prezentaciji tehnički direktor tima izjavio je da je njihova verzija panela dosta teška i da je oni neće upotrebljavati.
    Goss je dodao da tim neće na početku sezone koristiti pasivni DRS. McLaren trenutno ima odredjenu verziju ovog sistema koja prema njegovim rečima donosi veoma malo performansi.
    Ova slika je juče snimljena u McLarenovoj bazi na kojoj je prikazan mogući izgled izlomljenog nosa bolida.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Rossiter testira za Force Indiju u Herezu

Tim je angažovao ovog Britanca da testira njihov novi bolid.

James Rossiter koji se takmiči u enduras šampionatu, testiraće za tim Force Indije na testu u Herezu. Britanac je već imao priliku da se oporba u simulatoru a ovu priliku je dobio pošto tim nije objavio ime drugog vozača. On bi na testu pomogao timu da se prikupi što više podataka o novom bolidu VJM06.

Rossiter je u Formuli 1 testirao bolide Honde i Super Agurija.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Force Indija želela Bianchia za test vozača i u 2013.

Tim je imao plan da Francuza zadrži na mestu test vozača.

Bianchi, koji je vozio za Force Indiju na devet slobodnih treninga u prošloj sezoni je samo jedan od vozača koji su u razmatranju za mesto u timu. Pored njega tu se još nalaze i Adrian Sutil i Bruno Senna.

Šef tima Bob Fernley je izjavio da je tim planirao da zadrži Bianchia na mestu test vozača da je Nico Hulkenberg ostao sa timom.
        "Ideja je bila da zadržimo Nica i Pula i u 2013. Pošto se to nije dogodilo, prinudjeni smo da delimično izmenimo naš plan i program, što dovodi do ovakvog zastoja. Da li je Jules spreman za F1? Ja mislim da jeste, ali mi moramo da sagledamo i ostale opcije". kazao je Fernley.
        "Mi želimo da sa vozačima imamo višegodišnje ugovore i zato pažljivo biramo. U Herezu bolid će testirati di Resta i Rossiter. Mislim da će Paul biti ključna osoba na tom testu", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Sauber predstavio novi bolid C32

Švajcarski tim je u svojoj bazi u Hinvilu predstavio svoj bolid za sezonu 2013. – Sauber C32.

Ekipa je prošle godine imala jednu od najuspešnijih sezona u kojoj su ostvarena četiri podijuma, dok je na kraju u šampionatu konstruktora osvojeno šesto mesto.

Šef ekipe Monisha Kaltenborn je izjavila da Sauber želi da zadrži dobru formu i u 2013.
          „Veoma sam uzbuđena, ali sam i pomalo napeta. Cilj nam je jasan: želimo da nastavimo da se poboljšavamo. Sauber C32 je baziran na svom prethodniku koji je bio veoma konkurentan“, izjavila je Monisha Kaltenborn.
          „Prošlogodišnji bolid je imao neke dobre, ali i neke loše strane i naši inženjeri su vredno radili kako bi eliminisali sve slabe tačke, ali i nastavili da unapređuju one aspekte bolida koji su bili dobri“, dodala je ona.
          Novi bolid Saubera ima i nove šemu boja. Bolidom dominira tamno siva boja sa belim i crvenim detaljima. Ono što je takođe primetno je da nos više nema stepenik, dok su bočni usisnici izuzetno mali.
          Sauber će u 2013. imati i potpuno novu vozačku postavu pošto su na mesta Pereza i Kobayashija došli Nico Hulkenberg i Esteban Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Sauber intervju: Esteban Gutierrez

Gutierrez će nakon trijumfa u GP3 šampionatu 2010. i treće pozicije u GP2 seriji prošle godine po prvi put voziti sezonu u Formuli 1.

Sauber PR: Početak nove sezone je veoma blizu. Da li je adrenalin već sada sa predstavljanjem novog bolida skočio?

Esteban Gutierrez:
            Još uvek sam potpuno miran. Moj cilj trenutno je da se fokusiram na pripreme. Ipak, mislim da ćemo do prve trke svi biti veoma uzbuđeni i tada će adrenalin doći do izražaja.

PR: Kako su prošle tvoje zimske pripreme?

EG:
            Sve je prošlo prema planovima. Pored treninga koji sam imao kod kuće imao sam priliku da u decembru i januaru provedem nekoliko dana u Austriji gde sam radio na fizičkoj pripremi. Ta priprema se uglavnom bazirala na Kros-Kantri skijanju.

PR: Koja su tvoja očekivanja od Sauber F1 tima?

EG:
            Očekujem da ekipa nastavi da se poboljšava kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Samo tako možemo da ostvarimo zacrtane ciljeve.

PR: Da li ti se sviđa odnos koji Sauber F1 tim ima sa svojim fanovima?

EG: Da, veoma mi se dopada. Sa njima možemo da podelimo naša iskustva. Oni nam daju posebnu energiju koja je veoma bitna u pripremama za svaku trku.

PR: Zimska testiranja su veoma zahtevna. Kako se pripremaš za njih?

EG: Trudim se da budem maksimalno skoncentrisan kako bih mogao da pružim ekipi najbolje moguće povratne informacije, koje su veoma bitne za dalji razvoj bolide.

PR: Koliko je vremena potrebno za prilagođavanje novom bolidu?

EG: Na početku je najvažnije rešiti sve problem vezane za pouzdanost bolida. Nakon te faze možemo da se posvetimo dužim stintovima i podešavanju bolida. Takođe nam je veoma bitno da vidimo kako se auto ponaša u kvalifikacionim uslovima, a najbolje informacije na tom polju mogu da se dobiju tokom prvih nekoliko trka.

PR: Koliko dobro poznaješ svog timskog kolegu?

EG: Znam da Nico ima sličan način rada kao i ja pošto smo se pre Formule 1 trkali u istim timovima u nižim kategorijama.

PR: Šta će za tebe biti najveći (sportski) izazov u novoj sezoni?

EG:
            Želim da budem konstantan, ali i da u isto vreme budem konkurentan.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Sauber intervju: Nico Hulkenberg

Nakon veoma uspešne 2012. Nico Hulkenberg od ove sezone vozi za ekipu Saubera.

Sauber PR: Početak nove sezone je veoma blizu. Da li je adrenalin već sada sa predstavljanjem novog bolida skočio?

Nico Hulkenberg: Nije još. Ali momenti pred sam početak prve trke u Melburnu će mi svakako ubrzati puls.

PR: Kako su prošle tvoje zimske pripreme?

NH:
              Prošle su veoma dobro. Imao sam dobru kombinaciju dvonedeljnog trening kampa i intenzivnog fitness treninga.

PR: Koja su tvoja očekivanja od Sauber F1 tima?

NH:
              Moramo da nastavimo da napredujemo na osnovi onoga št je postignuto prošle sezone ako želimo da ostvarimo neki dobar rezultat. Ali ovo je potpuno nova sezona. Moramo da sačekamo i vidimo kako će se stvari odvijati kada po prvi put izađemo na stazu.

PR: Da li ti se sviđa odnos koji Sauber F1 tim ima sa svojim fanovima?

NH: Fanovi su jedan od najvažnijih elemenata u sportu generalno. Stvarno je neverovatan osećaj kada dobijate toliko pisama podrške od njih. Trudim se uvek da odgovorim na svako.

PR: Zimska testiranja su veoma zahtevna. Kako se pripremaš za njih?

NH:
              Najvažniji su mi fizička sprema i rad i razumevanje sa inženjerima. Iskreno, jedva čekam da sednem u bolid i izvezem ga na stazu.

PR: Koliko je vremena potrebno za prilagođavanje novom bolidu?

NH:
              To zavisi od nekoliko faktora. Potrebno je nekoliko dana pre nego što se svi detalji usklade. Proces adaptacije se obično završi prad sam start prve trke u sezoni.

PR: Koliko dobro poznaješ svog timskog kolegu?

NH:
              Do sada nismo imali puno prilike da se bolje upoznamo. Povremeno smo se viđali u padoku tokom trkačkog vikenda. Međutim, svakako ga cenim kao timskog kolegu.

PR:
              Šta će za tebe biti najveći (sportski) izazov u novoj sezoni?

NH:
              Želim da pružam konstantne performance na svakoj trci.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Red Bull predstavio RB9

Prezentacija je održana u bazi tima u Milton Kinsu.

Red Bull je u protekle tri sezone osvojio titule u konkurenciji vozača i timova. Ovaj bolid je deveti po redu od kada je tim Jaguar postao Red Bull. Kao i do sada Adrian Newey je zaslužan za njegov dizajn koji je rekao da će ove sezone biti sve teže za napredak pošto su se propisi vrlo malo izmenili.

Novi bolid sa oznakom RB9 zagrizšće stazu u utorak na prvom zimskom testu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Newey: RB9 je evolucija

Tehnički direktor Red Bulla je na današnjoj prezentaciji izjavio da je novi RB9 evolucija prošlogodišnjeg šampionskog bolida.

Newey je rekao da je razlog toga činjenica da se tehnička pravila nisu menjala u odnosu na prošlu godinu.

„Glavna promena ove sezone će biti Pirellijeve gume. Imali smo kraći test sa novom komponentom u Brazilu tokom prvog slobodnog treninga, ali nismo mogli da prikupimo dovoljno podataka. Ove zime nam je cilj bio da unapredimo ono što smo već imali na RB8 tako da je ovaj bolid samo evolucija“, rekao je Newey.
                  On je dodao da će u 2013. kao i prošle sezone glavni cilj biti što bolje razumevanje novih guma.
                  „Moramo da nastavimo sa proučavanjem guma. Kada smo u nekim trenucima prošle sezone mislili da smo ih razumeli, sačekalo bi nas neko iznenađenje. Stvari će postati mnogo jasnije tek kada počnemo sa testovima.“
                  Newey je dodao da je Red Bull uložio veliki napor kako bi imao spreman bolid za početak testiranja.
                  „Prošle sezone se borba za titulu produžila do samog kraja i bilo je teško u isto vreme poboljšavati RB8 i raditi na novom projektu. Imali smo jako malo vremena da radimo na novom bolidu i mislim da je ekipa zaslužila priznanje za uloženi trud pošto na prvi predsezonski test dolazimo spremni.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Vettel od nule kreće na novu titulu

Nemac je izjavio da će borba za titulu biti teža nego ikada.

I pored tri osovjene titule, Sebastian Vettel je izjavio da je još gladan za trofejima ali da će u narednoj sezoni bobra biti još teža i neizvesnija nego li ranije.

"Biće teško da pobedim Marka kao i ostale vozače. Zadnje tri godine su bile jako dobre za nas, gde smo izašli kao pobednici ali nema garancije da će se to nastaviti. U novu sezonu krećemo od nule, jer će ostali timovi dati sve od sebe da nas pobede. Uradićemo sve da osvojimo i četvrtu titulu ali ovo će biti jako duga godina", izjavio je Vettel.
                    Takodje, Nemac se osvrnuo na rivalstvom sa Fernandom Alonsom.
                    "Nije tajna, ja dosta poštujem Alonsa i imam veoma visoko mišljenje o njemu. Mark je jedno, Lewis drugo a Fernando je treće", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Red Bull sprema pasivan DRS sistem

Adrian Newey je izjavio da će tim koristiti ovaj sistem u narednoj sezoni.

Dizajner Red Bulla je izjavio da sistem koji je prvi uveo Lotus ima veliki potencijal.

"Za mene to je veoma zanimljivo područje za razvoj. Veoma je teško da takav sistem napravite pouzdanim. Videli smo u prošloj sezoni da je dosta timova imali nezgodne trenutke sa sa njim ali bilo je i puno dosta boljih situacija", izjavio je Newey.
                      Britanac ovom prilikom nije se izjasnio dokle je Red Bull spreman da razvija ovaj sistem.
                      "Ne želim da odam šta sve spremamo za narednu sezonu. Istražićemo sve moguće opcije", kazao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Rosberg provozao W04 bolid

Nico Rosberg je kompletirao nekoliko krugova u novom Mercedes W04 bolidu na stazi Herez, nakon što je oko 9.20 po lokalnom vremenu napustio pitlejn.

Zvanična prezentacija novog Mercedesovog bolida će se održati danas u toku dana, a tim se odlučio na jutrošnju vožnju radi promotivnog snimanja. Rozberg je zbog toga odvozio nekoliko krugova sa kontrolisanom brzinom.

Mercedes će svoj najnoviji bolid sa oznakom W04 zvanično predstaviti danas u 13.30 po lokalnom vremenu. Pored Mercedesa danas nas očekuje i prezentacija Toro Rossa, dok će sutra svoje izazivače predstaviti Caterham i Marussia.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Mercedes udružio snage sa BlackBerryem

Mercedes je potpisao novo partnerstvo sa vodećim proizvođačem mobilnih uređaja, BlackBerryem.

Na promotivnoj vožnji koju je odradio jutros Nico Rosberg, na bolidu i na kombinezonima se vidi logo te kompanije.

"Na dan kada se naša nova srebrna strela pokrenula, mi sa ponosom objavljujemo naše partnerstvo sa BlackBerryem", rekao je šaf tima, Ross Brawn.
                          "Mi sa radošću prihvtamo novu BlackBerry 10 platformu, kako na tehničkom i operativnom nivou, tako i saradnju tima sa BlackBerryem, koji će doneti nove mobilne inovacije Mercedes AMG Petronas timu. Posebno mi je drago što je ovo partnerstvo objavljeno danas, na promotivnoj vožnji novog bolida, na kome se vide obeležja našeg novog sponzora", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Mercedes zvanično predstavio W04

Mercedes je zvanično predstavio svoj bolid za 2013. godinu na stazi u Herezu, dan pre početka prvih predsezonskih testova.

Za tim će ove sezone pored Nica Rosberga, voziti Lewis Hamilton, koji je zamenio Michaela Schumachera.

Iako W04 šasija poseduje manje radikalan stepenasti nos nego prethodnik W03, na estetski način je sličan starom bolidu. Šef tima, Ross Brawn je izjavio da je novi dizajn jasan korak napred u smislu sveukupnih detalja i prefinjenosti.
                            "2013. godina je novi početak za naše Srebrne strele. Tokom prethodnih 18 meseci smo restruktuirali tim i postigli zrelost, što se ogleda u novom W04 bolidu, koji je jasan korak napred u dizajnu, u odnosu na svog prethodnika", rekao je Brawn.
                            "Hiljade sati su naši tehnički timovi u Brekliju i Briksfortu uložili kako bi obezbedili da novi bolid donese promene u performansama", dodao je on.
                            Rosberg je jutros imao priliku da prvi put provoza novi bolid tokom promotivnog snimanja, dok će Hamilton to učiniti tokom ovog popodneva.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hamilton: Nema gladnijeg tima od Mercedesa

Mercedes je danas i zvanično predstavio svoj bolid.

Kao što se moglo i očekivati novi bolid sa oznakom F1W04 je evolucija prošlogodišnjeg modela. Kako se navodi novi Mercedes ima i zaštitni panel koji krije izlomljeni nos a na zadnjem delu bolida nalazi se nova generacija Coanda izduvnog sistema.

"Ovo je veoma specijalan dan za mene gde sam zvanično predstavio Mercedesovu srebrnu strelu. Nema veće kompanije od Mercedes-Benza sa takvom bogatom istorijom u svetu moto sporta i biće mi velika čast što ću pratiti stope Juana Manuela Fangia, Sir Stirlinga Mossa i Michaela Schumachera", izjavio je Hamilton.
                              "U timu imamo novog partnera, kompaniju Brackley. Za sve ovo vreme provedenom u timu naučio sam dosta toga ali jedna se najviše izdvaja a to je da Mercedes ne zna da gubi", kazao je Britanac.
                              Hamilton je posle prezentacije provozao novi bolid za potrebe snimalja medija materijala.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Pujolar postao glavni trkački inženjer Williamsa

Bivši inženjer Pastora Maldonada, Xevi Pujolar, je unapređen u glavnog trkačkog inženjera Williamsa, kao deo rekonstrukcije britanskog tima.

Glavni trkački inženjer je nova pozicija u Williamsu, a taj potez dolazi nakon što je operacioni šef tima, Mark Gillan, napustio tim na kraju 2012. godine.

Williamsov tehnički direktor je rekao da Pujolar zaslužuje veću ulogu u timu.
                                "2013. godina će biti veoma važna za Williams i sa zadovoljstvom mogu da najavim novi osveženi tehnički tim, koji će nam pomoći da napredujemo na gridu", rekao je Coughlan.
                                "Xevi je dokazao da je sposoban i skusan trkački inženjer i njegova promocija u glavnog trkačkog inženjera je bila prirodna progresija", dodao je on.
                                Andrew Murdoch, član Maldonadove posade, je unapređen u njegovog trkačkog inženjera.

Comment

Working...
                                X