Zadnja vuca-iskustva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jovan30
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 322
    • Beograd

Zadnja vuca-iskustva

Vozim BMW 318 E46 od zime sa 118 ks. Nazalost vec sam imao jedan udes, klizavica, malo vise gasa auto je proklizao okrenuo sam se i pukao u bankinu. Na svu srecu auto mi je kasko osiguran, a na jos vecu srecu niko nije povredjen!

Od tog udesa, verujte mi, auto vozim ko po jajima!!! znaci kao neki penzioner, a po kisi i klizavici gledam i da ga ne vozim.
    On ima neke elektronske sisteme, mozda i ESP (nisam dobio user manual pa ne znam).

Ono sto mene interesuje kako bezbedno voziti zadnju vucu?
    Sta ne raditi nikad, i kako preventivno delovati.

Molio bih za pomoc ovo mi je prvi auto sa zadnjom vucom a vec 6 godina vozim, ne bih voleo da moram da ga menjam za nekog audija samo zbog vuce posto sam u svim ostalim pogledima autom prezadovoljan!!!.

edit:molio bih kolege poznavaoce BMW 3ke da mi kazu za moj model (318 e46 iz 2000-te) koje ima sve elektronske sisteme bezbednosti?
  • Wiz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3104
    • Nish

Ako vozis 6god taj auto trebao bi da znas kako se ponasa na klizavom,ja sam vozio 525 24v od 192ks zimus par puta i narano lagano kao po jajima sa jedno 80kg balasta u gepeku,doduse bile su odlicne zimske gume nazad(i sada su iste tamo)naravno ovaj model nema ama bas nista od tih sistema proklizavamja pa je zaista potreban oprez,znaci moj savet bez ludovanj apo klizavom,i samo extra dobre gume na njemu,narocito pozadi,znaci po klizavom nikakvo naglo dodavanje gasa da ne zaplese zadnji kraj i onda ode Benjamin,kontrola trapova i ogibljena se podrazumeva,sve bi trebalo da bude tip-top,i zato posle par voznji BMW na snegu i klizavom,parkirao sam ga i presao na Astru

Comment

• ale944
      CBC Senator XXL
      • 20.03.2006
      • 1457
      • Beograd

i ja sam pre par godina ispod pancevackog zavrsio na bankini u porscheu .... ucio da vozim zadnju vuchiu srecom, samo je tocak otpao, , ali malo je falilo da zavrsim u trafici ))
      http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Duke
        CBC Senator XXL
        • 16.01.2006
        • 753
        • Urbs Naissus

@ Wiz be, ne vozi on BMW sest godina, vec sest godina VOZI... A ovo mu prvi je auto sa zadnjom vucom.

Inache, bas ste mu pomogli savetom: NEMOJ da vozis auto sa zadnjom vucom, ostavi to ovima neozhenjenima, nije pozeljno...

"Evo tako i ja, dok sam vozio ficu, padala kisa, ja ostro kocio, i iako sam imao odlicne gume (Tigar 605 ), napravio sam piruetu, i preskocio preko zelene povrshine koja odvaja trake bulevara, i zavrshio u suprotnoj traci. Na srecu, semafor bio zatvoren, a da nije, mogao je neko da me ubije u frontalnom udaru (mada je fica imao tri zvezdice za direktan sudar na krash testu 1956.... kao juche da je bilo..."

Mislim da je dechko pre svega imao na umu neku tehniku voznje, ono - prva, pa medjugas, pa ruchna, pa obrni - okreni...

Bash bi i mene interesovalo da vidim savete nekog iskusnog skijasha, pardon, vozacha, kao sto ste vi...
        "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

moje iskustvo se bazira na dugotrajnoj voznji 5 auta RWD i 2 FWD tokom 20 godina.
          od toga RWD jedno 17 godina.

prvo i osnovno sto bih pod obavezno za zimsku voznju su dobre gume, sve cetiri. jaaako pozeljno da su to zimske gume.

dalje, te gume treba da budu fabrickog profila, ni slucajno nisko profilne extra siroke- sto sira guma to losije prijanjanje i manja sila interakcije sa podlogom.

pri kretanju nizbrdo, znaci pod nagibom nikada ne kociti motorom ako ima imalo sumnji u klizavost podloge vec uvek kocnicom.

pri kretanju uzbrdo, kontra- uvek kociti motorom a retko kocnicom.
          to podrazumeva da su brzine kretanja takve da nije potrebno iznenadno ostro kocenje (tada nema izbora).

sto se same voznje tice, malo prakse da se stekne osecaj sinhronizovanog dejstva na volan i pedalu gasa, kocenje je isto ko i na svakom drugom autu osim gore pomenutih (pozeljnih) razlika.

uh da, ako auto pokaze tendenciju da bezi zadnji kraj dodaje se gas i volan okrece u konstra smeru od krivine ali blago i drzi zakrenut.
          ne treba panicno okretati levo desno cim pocne da se ispravlja putanja volan drzati stabilno i sacekati da se auto sam stabilizuje (a hoce cim dodavanjem gasa predje teziste na zadnju osovinu i time poboljsa prijanjanje) a korekcija putanje se izvodi gasom ako je potrebno.
          to vazi za ravan put i prolaz kroz krivine.

kao i za FWD, izbegavati kocenje posto se vec uslo u krivinu, posto rasterecuje zadnju osovinu i stvara efekat odizanja zadnjih tockova sa podloge (slabija vertikalna komponenta sile) sto umanjuje prijanjanje guma.

polazak po utabanom snegu-
          isto kao i svaki drugi auto uz mali gas, vecina RWD auta imaju nesto jace motore i sasvim lepo se krece u drugoj ili trecoj brzini menjaca. po ravnom.

polazak uzbrdo rikvercom je malo tezi ali i to se uvezba.

u gradu, nikada na semaforu ne stati na deo kolovoza koji je obojen, ono pesacki prelaz, bele crte, strelice za skretanje i slicno.
          ta boja je jako klizava i bitno otezava polazak.

inace, najvece prijanjanje je potrebno za sam polazak a bitno manje za odrzavanje kretanja.

pravilo zimske voznje sa bilo kojim autom je da se pokusa izbegavati zaustavljanje a ako mora da planirati gde ce se zaustaviti.

ako eventualno dodje do proklizavanja zadnjih tockova pri polasku treba ih pustiti da se okrecu i nastaviti voznju sa stabilnim drzanjem pedale gasa.

voznja na svezem suvom snegu- RWD nema nikakvih problema, ide kao po sinama bilo po ravnom bilo uzbrdo.sto je napolju hladnije to se lakse vozi.

voznja po svezem mokrom snegu- vise lici na voznju po kisi, uglavnom bez problema.

voznja po ledu- ako je hladno napolju (10C ispod nule i hladnije) RWD odlicno hvata i problema nema osim pri kocenju a sto je opste za sve automobile.
          ako je napolju na granici leda, uopsegu -3 do + 4C moze da bude jako gadno za voznju. pravilo je da pravila nema i svejedno je da li je ravno ili pod nagibom, sva iznenadjenja su moguca.

ali...
          RWD ima veliku prednost u tim uslovima u odnosu na prednji pogon- ako pri polasku proklizava jedan zadnji tocak stisnuti dugme rucne kocnice i podici je na drugi treci zub i rukom balansirati zategnutost.
          kocnica ce opteretiti kocnim momentom onaj tocak koji proklizava, diferencijal to "vidi" kao da je tocak uhvatio podlogu i pokrene auto napred preko onog tocka koji nije klizao.

to sa FWD (uglavnom) nije moguce i FWD ostaje zaglavljen tamo gde ce se RWD izvuci, doduse uz malo muke i malo srece da bar jedan tocak ima dobar kontakt sa podlogom.

ako se okrecu u prazno oba zadnja tocka, jedini izlaz je spoljna pomoc- traktor, guranje prolaznika, cekrk/sajla.

vazno je zapamtiti da sam led nije problem i on nije klizav, ono po cemu se tockovi klizaju je veoma tanak sloj vode napovrsini leda koja nastaje trenjem, tako sto trenje guma (po ledu) otopi malecno vode koja se ispreci izmedju leda i gume.

to se ne desava kada je napolju hladno jer se voda odmah zaledi i trakcija gume je dobra.

kada je oko nule a to se dogodi i led je deblji od par milimetara nema nikakve svrhe besomucno turirati-auto ce se jos vise ukopati.

ako se vidi da se stvrorio sloj vode, uzeti bombonu sacekati nekoliko minuta da se voda ponovo zaledi i onda polagano krenuti.
          sva je sansa da ce se auto sada mnogo lakse izvuci.

zapamtiti- led nije klizav vec tanak sloj vode na povrsini leda je ono sto je uzrok problema.
          ako nema sloja vode nema ni problema sa polaskom, po pravilu.

malo o elektronskim pomagacima-
          ABS i ESP funkcionisu tako sto imitiraju ponasanje iskusnog vozaca.

ABS po snegu i ledu ni u cemu ne poboljsava samo kocenje, cak stavise po pravilu auto sa ABSom losije koci (ima manje usporenje) nego auto bez ABSa.
          znaci kocioni put uz ABS nece biti kraci (sigurno i pouzdano prakticno, testovima, laboratorijskim merenjima dokazano hiljadama testova) ali se dobija ogromna prednost je ce ostati mogucnost upravljanja prednjim tockovima i time dosta veca sansa da se prepreka izbegne/zaobidje.

bez ABS volan je pri kocenju prakticno neupotrebljiv i auto se krece po inerciji (i putanji prethodnog nacina kretanja) kao sanke.

sa ESPom nemam iskustava za neki stav- koliko je efikasan na kraju se svodi na kontakt gume i podloge.

zavisno od auta, ne treba nista stavljati u gepek, nikakav teret, niti bilo sta... to zavisi od izbalansiranosti auta odnosno fabricke konstrukcije.
          to se odnosi na balansirani auto gde je raspored masa 50-50% (+2% napred) podesen tako da autu ne bezi zadnji kraj.

postavljanjem tega u gepek taj perfektno balansiran auto postaje deblansiran i zadnja osovina postaje nervozna tako da prakticno auto postaje tezi za upravljanje i lakse otklizava zadnji kraj u krivini.

ako je auto fabricki debalansiran treba videti koliko je to (merenjem na vagi) i pokusati dodatnim teretom popraviti stanje.

smatra se da je najbezbednije podesen auto takav da ima vrlo blagi efekat podupravljanja odnosno da vrlo malecno ima tendenciju da vuce preko nosa i to se koriguje volanom.

za neki drugi put, mozda malo vise o voznji RWD sa upravljanjem na sva 4 tocka- prednji volanom a zadnji pedalom gasa tzv drift kro krivinu.
          takodje, i samoblokirajuci diferencijal na zadnjoj osovini je prica za sebe.
          to je ipak takav gust u voznji da zasluzuje poseban osvrt

ah da, zaboravio sam jednu stvar- auti sa RWD su po pravilu daleko bolje konstruisanog vesanja, daleko preciznije upravljackog sistema i daleko stabilnijeg rasporeda masa od skoro svih FWD tako da mogu da voze vecim brzinama po krivinama u odnosu na FWD a da se to mnogo ne oseti u sedistu/za volanom.

zbog vece brzine kretanja vec su i bocne sile i lakse se prekoraci limit guma prema podlozi.

ima i izuzetaka za FWD da je bolji, ali su to izuzeci od pravila.

BMW spada u dobro balansirane i dobro konstruisane automobile sto se vesanja i upravljaca tice.
          uz dobre sve 4 zimske gume verujem da su problemi minorni i tek u ektremnoj voznji moze doci do problema sa kontrolom.

ako ima nesto nejasno napisano, ima drugacijih iskustava tema je vise nego atraktivna, bar za mene

jos jednom, 4 zimske gume je nuzno za zadnji pogon (isto kao i za prednji) u svim zimskim uslovima i problema nema.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• dfast
            CBC Senator XXL
            • 26.05.2005
            • 1302
            • Hoofddorp NL /Bgd

Samo polako naviknuces se, a vremenom ces i spoznati limite auta. Taj auto je dobro tezinski izbalansiran, ima 4-cilindricni motor napred koji je laksi nego sestaci u jacim verzijama sto je plus. Sto ga vise budes vozio po kisi i klizavom vise ces sigurnosti imati i vise ce ti se svidjati.
            Ono sto je najbitnije je dobra podesenost trapova i dobre gume. Onda nema blic okretanja, bezanja ****ta a i ako krene lako ga je kontrirati uz korigovanje gasa i volana. Druga stvar, bar dok ga ne upoznas u nekoj meri preporucio bi ti 185/15 ako ih vec nemas na autu. Obicno ljudi stavljaju sire gume a one su na kisi dusu dale za bezanje ****ta, pogotovu ako su neke starije.
            Vozio sam e30 5 godina i prosao sam na svakom usponu i bez obzira na led ili sneg, ali sam uvek imao dobre gume na autu.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

da dopunim dok sam u temi, po snegu (kada se ne vidi ni traga od asfalta) je ugrubo granica voznja sa RWD po mom iskustvu oko 80-90 km/h po ravnom putu i preko toga bih izbegavao.
              u krivinama otprilike je limit 40-60km/h po snegu a u onim tzv lakat krivinama sa vise od 90 stepeni do 20km/h.

po snegu nije nikakav problem voziti RWD stabilno i brzo sve dok je put ravan i bez grba, mnogo je gadnije zaustaviti se na vreme.

na snegu je brzina na svim putevima ukljucujuci i autoput (obicno ima znak) ogranicena na 60km/h. do te brzine RWD je perfektno stabilan, i nesto sitno preko.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Dobre gume i napred i pozadi!
                Ne davati naglo gas pre izlaska na pravac!
                Ne kociti motorom u krivini nizbrdo!
                Ne menjati brzinu na nize u krivini a ako se to vec radi ne otpustati naglo kvacilo.

Za sve ostalo sta da ti kazem....kada padne sneg malo na neki poligon na praksu i sve ce onda biti ok.
                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Duke
                  CBC Senator XXL
                  • 16.01.2006
                  • 753
                  • Urbs Naissus

Eeee, tooo... vidite da umete kad hocete.

Ja sam (ranije) uzimao na poslugu Omegu A od kuma, i par puta sam na mokrom imao vrlo neprijatan ples (na ostrom kocenju bi poceo da me prestize zadnji deo), tako da me je interesovalo kako se to koriguje... hebi ga, nisam imao kad da vezbam sa kumovim autom

Inache, i ovo dole moze kod FWD, ako imas automatski menjac , pa levom nogom blago stisnes kocnicu, a desnom gas...

Originally posted by brick
                  ali...
                  RWD ima veliku prednost u tim uslovima u odnosu na prednji pogon- ako pri polasku proklizava jedan zadnji tocak stisnuti dugme rucne kocnice i podici je na drugi treci zub i rukom balansirati zategnutost.
                  kocnica ce opteretiti kocnim momentom onaj tocak koji proklizava, diferencijal to "vidi" kao da je tocak uhvatio podlogu i pokrene auto napred preko onog tocka koji nije klizao.

to sa FWD (uglavnom) nije moguce i FWD ostaje zaglavljen tamo gde ce se RWD izvuci, doduse uz malo muke i malo srece da bar jedan tocak ima dobar kontakt sa podlogom.
                  "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• mirdza
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2005
                    • 2437
                    • Katowice (PL) / Banja Luka
                    • AGP / W126

Originally posted by M-power
                    Dobre gume i napred i pozadi!
                    Ne davati naglo gas pre izlaska na pravac!
                    Ne kociti motorom u krivini nizbrdo!
                    Ne menjati brzinu na nize u krivini a ako se to vec radi ne otpustati naglo kvacilo.

Za sve ostalo sta da ti kazem....kada padne sneg malo na neki poligon na praksu i sve ce onda biti ok.
                    ajd malo i mene (da se nadovezem). idem po tackama:
                    1. osnova u svakom autu - FWD RWD AWD
                    2. uradio nekoliko puta - zavrsi se piruetom ili driftom (ako imas srece i/ili znanja)
                    3. i to sam uradio - poprijecis se u krivini ili izletis (ne daj boze)
                    4. desava se sto i uvijek - **** poleti napolje, moras da korigujes gasom inace pirueta...ako stisnes kocnicu potpuno izgubis kontrolu

u vezi snijega - predlazem to svakome i sa svakim autom, dobro dodje poznavanje mogucnosti auta kao i granica istog - sa teznjom ka pomijeranju granica, naravno
                    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• overspeed
                      CBC Senator XXL
                      • 24.05.2005
                      • 2779
                      • Kosovska Mitrovica

Pozz "DJDexy"

Iz ne toliko obimnog iskustva sa RWD mogu samo da se nadovezhem sa par rechenica, sve ostalo je manje-vishe vec recheno...

U tvom postu mi je pre svega "upao u ochi" detalj:

Nazalost vec sam imao jedan udes, klizavica, malo vise gasa auto je proklizao okrenuo sam se i pukao u bankinu.
                      Znachi, bez obzira na vrstu pogona, po klizavici i minusima se "malo vishe gasa" nikako ne preporuchuje. Naravno da je RWD mnogo problematichniji u tom pogledu od FWD, ali chak ni AWD modeli nisu totalno "imuni" na nekontrolisano i naglo prenoshenje obrtnog momenta na tochkove. Znachi, po takvim vremenskim prilikama oprez pre svega! Iskustvo koje se stiche godinama mozhe kasnije da ti pomogne da iskontrolishesh vozilo malo bolje ako do spina dodje, ali to nikako ne znachi da ni najiskusniji ne dodju ponekad u bezizlaznu situaciju ako izgube kontrolu i na momenat postanu neoprezni.

Kao shto je vec recheno, dobre gume su tu imperativ, a to je narochito vazhno kod RWD. Zimi se potreba za dobrim, naravno zimskim, gumama samo dodatno naglashava, i to po mogucstvu upravo zimskih, a ne raznih AWD ili "all season" i slichnih, koji su u stvari neki kompromis a RWD po snegu/ledu ne trpi kompromise. Pozheljno je da se zimi koriste chelichne felne a guma da je shto uzha i nikakvi niski profili...

Shto se tehnike vozhnje tiche, i tu je vec dosta recheno od strane iskusnijih. Mogu samo da dodam da u takvim uslovima budesh izuzetno pazhljiv sa otpushtanjem kvachila, znachi nikakvi nagli prenosi momenta ne dolaze u obzir jer mogu da izazovu momentalno proklizavanje. Kochenje pre krivine, a ne u krivini i manevrisanje upravljachem "nezhno", bez naglih cimanja, se takodje podrazumevaju...

U principu samo veliki oprez u vozhnji i dobre gume, i ne bi trebalo da bude problema. Ja sam proshlu zimu izvozao bez problema na autu koji nema nikakvu elektronsku kontrolu stabilnosti, bez ikakve shtete na vozilu (shto ne vazhi za odredjenu shtetu na mojim zhivcima ). Vredi biti strpljiv ta dva meseca, jer se tokom ostalih deset meseci RWD "oduzhi" na sebi svojstven nachin

BTW. Serija E46, koliko je meni poznato, ima ASC kao standard (josh nisam video ijednu bez kontrole stabilnosti ), a opciona je u pochetnim serijama bila dinamichka kontrola trakcije.

PS. Nadam se da cesh jednom napisati svoja iskustva u vezi E46 i okachiti par slika. Najverovatnije ce ta serija biti moj sledeci auto, samo shto mi je na umu jedan drugi motor

Pozz
                      http://www.bmw.tv

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Od 1993 godine stalno vozim RWD. Prvo sam vozio ford scorpio a potom i BMW E34.
                        Scorpio je cinimi se laksi za voznju od BMW-a iz prostog razloga sto mom BMW-u fali kvacilo .
                        Sa scorpiom sam po snegu (kopaonik) jako dobro isao. Kada stavim lance prakticno isao je bolje od vecine dzipova (doduse dosta opterecen sa 7 studenata i ski opremom).
                        Sa BMW-om sam imao na srecu laksi udes na autoputu. Klasican scenario, iznad sloja leda napadao je tanak sloj snega (otkud leda na autoputu???). Lagano preticanje 50tak km/h i pirueta (njih 7) od jedne ivice do druge. Zaustavio sam se kada sam zadnjim desnim coskom izvalio bankinu. Naravno gume mi nisu bile sjajne.

Od tada na BMW-u stalno nove gume (odlicna sara) i lagana voznja po ledu i snegu i nema nigde stajanja.
                        Nisam doziveo nikada da prokliza na kisi (od kad imam dobre gume) iako sam ga vozio nestedeci ga cesto za crnu goru...

P.S. Zaboravi na kontru, oduzimanje gasa, kocenje i slicne savete od strane "dobro obavestenih". Kada pocne da se okrece na ledu nista nepomaze ostaje ti samo da sacekas da se zaustavi ili da ga nesto udarcem zaustavi...
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

moze kod FWD, ako imas automatski menjac , pa levom nogom blago stisnes kocnicu, a desnom gas
                          hm, dobro i sta onda...
                          kocis sva 4 tocka i jos vise otezavas pokretanje iz mesta. ili...
                          malo si me zbunio, i kod RWD sa automatikom moze da se kaze isto ali ostaje problem sto nozna kocnica osima pogonskih koci i one koji bi mogli da se slobodno okrecu.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Sa scorpiom sam po snegu (kopaonik) jako dobro isao. Kada stavim lance prakticno isao je bolje od vecine dzipova (doduse dosta opterecen sa 7 studenata i ski opremom).

Jel' ja ovo dobro razumem da vas je putovalo sedmoro u Scorpiu?!
                            http://www.bmw.tv

Comment

• mirdza
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2005
                              • 2437
                              • Katowice (PL) / Banja Luka
                              • AGP / W126

"sedmorica mladih"
                              kraj OT
                              Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment