Pre par meseci sam kupio Megane 1.5 dci 82ks. Nikad ranije nisam imao dizela, posle godina vozenja benzinaca predjoh u suprotni tabor. Sve u svemu, sem buke na koju se polako privikavam ostalo je dobro, narocito kad pogledam trosak za gorivo na kraju meseca. Ovih 82 konja dobro idu ali ipak nije to bas to, narocito sto sam nedavno probao verziju od 100 konja i to je stvarno prava mera (nisam ostar vozac ali cesto putujem lokalnim putevima i preticanja su mi redovna pojava). Naravno, tuning mi je odma pao napamet, pogledam malo po netu ponude i vidim da sene idu od 50 do 500 evra. Naravno da sam odmah ove najjeftinije odbacio, racunam cista mucka ali sam malo pogledao iskustva korisnika - kad ono ljudi uglavnom vrlo zadovoljni. Malo sam proucio na kom principu to radi (popularno ga zovu box tuning) i ukapiram zasto je jeftino: to je sistem koji menja signal pritiska u komon rejlu i tako laze ECU da on doda jos goriva. Nije naravno prost potenciometar, jer parametri treba da ostanu isti na leru i na visokim obrtajima vec se modifikuje ono u sredini. Bavio sam se hobi elektronikom i ovakav sistem kosta 10-tak evra da se izradi. E sad nije mi jasno da tako nesto prosto moze da postigne solidne rezultate, oko +20% snage i momenta. Gomila ljudi ima pozitivno iskustvo, cak i snimanja na dyno masini potvrdjuju dobitke. Par ljudi sa velikom kilometrazom tvrdi da ni posle 50-60000 nemaju problema. Naravno ima i mana, kod vozila sa DPF filtrom je mnogo veca potrosnja aditiva, board computer prikazuje 20% manju potrosnju (normalno jer ima lazan signal) i ako se pretera sa pojacanjem auto moze da dimi na jacem gasu.
Znam da pravi tuning utice na pritisak turbo punjaca, injektore, pritisak goriva i da su dobici u snazi veci, ali to kosta i nemoze se uraditi bez alata. Sta mislite da li se isplati uopste pozabaviti se ovim, kazem da sam od skora dizelas tako da nemam nikakvih prakticnih iskustava.
Znam da pravi tuning utice na pritisak turbo punjaca, injektore, pritisak goriva i da su dobici u snazi veci, ali to kosta i nemoze se uraditi bez alata. Sta mislite da li se isplati uopste pozabaviti se ovim, kazem da sam od skora dizelas tako da nemam nikakvih prakticnih iskustava.
Comment