Problematika pražnjenja akumulatora!!!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Pražnjenje akumulatora Fiat Idea 1.4 16v

Originally posted by expendable View Post
    I još, da nije tako pomislio bih da vam unimer (voltmetar) nije tačan, tj. da je 12,65 u stvari 12,95 a onih 12,3 zapravo 12,6 ... mada ni to nije o.k. (bze obzira što već u startu nije, jer je početna vrednost blizu prave (ili tek 0,1 V niža).
    Pomislio prvo da mi ne valja unimer, za prvu ruku posudih Fluke od drugara a potom sam kupio sebi nov koji sam u uporedio sa Fluke-om i npr ako Fluke pokazuje 12.60 ovaj moj novi (DT-830B) pokazuje 12.63 do 12,65 tj odstupanje je do nekih 0,05v što je po meni ok.

Ono što sam zaboravio da napomenem, pre nekog vremena auto je stajao 5 dana, nije mogao da upali!

@comi 1342
    Prilikom merenja, zatvorim vrata , zaključam auto, i sačekam do minut da ecu sve odradi šta je potrebno i tada merim.

Juče kada sam bio kod električara, reče vuče ti gasni ecu. Ja znam da on vuče ponekad duže od motornog, ali se posle minut i nešto ugasi. Ajde verujem mu više nego sebi on je električar, skinem osigurač od gasa ponovo juče kada ono za tri sata napon pao sa 12.63 na 12.40V. (isključen gas)
    Od jutros nisam merio, ako ugrabim vreme hoću pa javljam.
    I što reče expendable možda je i do akumulatora. Vozim danas još jednom kod električara.
    Da se razumemo najmanji mi je problem da kupim nov acu ako je do toga i mirna Bačka. Ali ono što me trenutno buni je to da je acu kupljen 15.07 (tri nedelje ranije ali mi je tada overena garancija) i da na testu pokazuje da je dobar. Bojim se da ne kupim nov pa da bude isti problem.

Comment

• slobodank
      Moderator
      • 26.11.2007
      • 1338
      • Stara Pazova
      • Fiat Idea 14.16v lpg

Nisam imao mira, morao da odem do garaže.
      Napon trenutno na vozilu 12.23V (zaključan i sačekano više od minut da ecu odradi svoje).

Proverio potrošnju, 0,04-0,05 (isključeni svi ostali potrošači, gas, radio itd). Da podsetim da i ovako pada napon.

Click image for larger version

Name:	IMG_20181030_083405.jpg
Views:	1
Size:	41.4 KB
ID:	882287

Skinuo aku sa kola

Name:	IMG_20181030_084853.jpg
Size:	62.7 KB
ID:	882288

Trenutno se puni i kada se napuni ne stavljam kleme do četvrta (nadam se da mi ranije neće trebati da bih testirao kako treba).

Name:	IMG_20181030_085047.jpg
Size:	64.1 KB
ID:	882289

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Ako je razlika do 0,05 V u odnosu na Fluke, onda je o.k.

Upravo ste sami našli najbolju dijagnostičku proceduru (jedino što podrazumeva da se auto ne vozi ili pozajmi akumulator).
        Ako par dana posle punjenja (sad se to "stručno" kaže "regeneracije", e hebem te SpPska Jeziko) akumulatora napon pada u istoj meri, onda je 100% akumulator, ako (li) ne, onda nešto vuče struju ali nije još utvrđeno šta (koliko i kako).
        Onih 50 mA je sasvim O.K. i to bi značajno ispraznilo akumulator tek na period od par nedelja a ne par dana (i to ako se uopšte ne vozi).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sambol
          CBC Veteran
          • 30.12.2014
          • 126
          • BL
          • T9

Imao sličan problem kod kolege, kao i manifestacije prilikom mjerenja... izgledalo je sve OK, ali nije baš tako bilo. Na kraju ovom metodom otkriven parazit.

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala, pokušaću i ovom metodom, možda nešto nađem.

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

ma nevaljati akumulator,ta struja sto vuce auto ugasen ,je u granicama normale.
              ja kupio meni novi pre nedelju dana.
              bio mi normalan akumualtor sve OK, i onda prv hladna jutra zvuk kao da nevalja anlaser,pa sledece jutro jos gore,i na kraju samo klik..i obori cajger pogasi sve.
              a evo napunio sam ga kad sam isao da kupim nov akumulator,samo dva sata punio,i odma stavio novi iz prodavnice.
              i malopre merio taj stari,stoji vec nedelju dana na terasi,voltaza 12,8 V
              a nov 12,6 V al radi

nema od njega nista,zamisli na 0 C i ispod,sta ce da bude.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• comi 1342
                Moderator
                • 28.09.2005
                • 1126
                • NS
                • Giulietta ,PUG 106,

Ako do četvrtka padne na 12,2, onda bi trebalo tada uraditi test sa tom spravom kod prodavaca, naravno da ga ne dopunjavaju pre toga. I da pristanu.
                Da nov aku ima tako veliku struju samopražnjenja...a pri tome može da izgura obećanih 420 A u piku, baš nije jednostavno utvrditi, pa onda i dokazati prodavcu. Srećno !
                "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Kao što Zoran reče od napona (otvorenog kola) nema mnogo vajde (može biti i 12,8 V a da ne radi).
                  Kriva pažnjenja pri velikoj struji je najmerodavnije (one "zujalice" koje bi trebalo da izmere impedansu, nisu 100% pouzdane ... tek nekih 90-95%).
                  I najmerodavnije (ali to neće niko od servisa ni uvoznika da radi ... ili bi me iznenadilo kada bi) kriva pražnjenja pri struji 1/10C, najbolje i 1/5C te 1/20C.
                  Tako se direktno može utvrditi kapacitet, itd.
                  Btw. samopražnjenje je prilično pouzdana metoda (takođe) ali samo Van vozila ... i traži mnogo vremena (naročito ako je ak. O.K. ako nije onda je i dovoljno brza metoda, kao u ovom slučaju).
                  E sad, kako dokazati prodavcu kojem je "zujalica" Alfa i Omega ... a ima i "prijateljski savet" da ne prizna više od 0,1% reklamacija a tek tako "taze" akumulator ... to će biti kao da guraš slona uz stepenice.
                  Tipujem i ja na akumulator, ali to nije potpuno izvesno ... još uvek nije isključen neki "fantomski" potrošač ("proboj na masu") ... iako mislim da na osnovu svega napisanog ne bi trebalo da bude (šanse su male).
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Juče je akumulator napunjen što je signalizirao i punjač paljenjem odgovarajuće lampice.

Napon posle punjenja

Name:	IMG_20181030_151628.jpg
Size:	64.7 KB
ID:	882290

Napon posle 16 sati stajanja (sobna temepratura 26c)

Name:	IMG_20181031_072004.jpg
Size:	41.9 KB
ID:	882291

Moj punjač

Name:	IMG_20181030_085544.jpg
Size:	46.9 KB
ID:	882292

Čekam do sutra da vidim kakvo će biti stanje. Kada sam ovo isto radio pre dve nedelje napon se zadražao na 12.60V

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

So far ... so good.
                      Malo manje pokazuje instrument (za oko 0,2-0,3V ali 0,12 V u toku prvog dana nije ništa (čak i više bi trebalo).
                      Drugi dan ne bi trebao (bar) više od toga, tj. trebalo bi manje.
                      Videćemo.
                      Pozz

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

I posle nekih 40h od punjenja pokazuje 12.48V. Vratio sam jutros aku u kola. Trebaće mi auto za nekih sat vremena pa ću izmeriti. Merio da li vuče struju i dalje je 0,04-0,05 A. Gas, radio isključeni i dalje.

Name:	IMG_20181101_070420.jpg
Size:	44.6 KB
ID:	882293

Comment

• sambol
                          CBC Veteran
                          • 30.12.2014
                          • 126
                          • BL
                          • T9

Koliko je mjerenje interne impedanse dobar pokazatelj stanja akumulatora? Na taj naj način testiramo baterije za UPS-ove na poslu, ali koliko je to relevantno u slučaju auta?

Comment

• slobodank
                            Moderator
                            • 26.11.2007
                            • 1338
                            • Stara Pazova
                            • Fiat Idea 14.16v lpg

Nakon 2 časa od vraćanja akumulatora u kola. Prva slika napon odmah po zaključavanju , a druga kada je ecu odradio svoje.

Name:	IMG_20181101_090444.jpg
Size:	43.4 KB
ID:	882294

Name:	IMG_20181101_090516.jpg
Size:	44.6 KB
ID:	882295

Auto je kod električara da još jednom sve proveri. Prodavac akumulatora mi kaže da donesem aku da bi uradili test opterećenja. Za to je potrebno 24h. Nemam vremena za sve te zajebancije.....

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Da, klasičan slučaj "da čovek poludi" ... tipujem na ... akumulator ... čim se optereti makar malim potrošačem pada napon (nenormalno).
                              Još jednom proveriti koliku struju "vuče" ... jer ako ima "parazita" neće pomoći ni noviji od novog akumulatora.
                              Prodavac ... pa, drži se procedure ... zaista je samo puno pražnjenje i kriva istog relevantno, pa sledi pražnjenje pri velikoj struji (za starterske) pa tek na kraju impedansa (kod starterskih samo kao brza procena).

Za UPS (stacionarne) je merenje impedanse dosta pouzdana metoda (više nego kod starterskih). Uzdao bih se u to, brzo, jefino i jedno 99% sigurno.
                              Ovde isto kriva pražnjenja treba da se uradi u slučaju sumnje i/ili jednom godišnje (na slučajnom uzorku).

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

evo ja sam malopre merio kod mene.

12.62 V akumulator na kolima prikljucen ,nije paljen auto od juce ujutro.

sad sam merio i koliko auto vuce kada je ugasen.

cim pocnem da merim oko 0,6 A posle 20ak sekundi 0.07 A , posle otprilike 1 minut i dalje , ostaje na 0,01 A .

koliko se secam jednom sam merio i na starom puntu,struja mirovanja je bila oko 0,03 A

btw: stari akumulator koji stoji na terasi vise od nedelju dana pokazuje 12,6 V

btw2 : nisi napisao koji problem imas u stvari ? , jel ti auto otezano vergla ili sta? mada jeste malo 12,2 V . koje je marke i koliko je star ?
                                ja sam kupio onaj najjeftiniji u Metrou BIOXXI , sa tim istim takvim sam prodao stari auto,pregurao je 2 zime i trece jeseni sam prodao auto sa njim.nikakve probleme nisam imao.
                                e sad neko najlepse iskustvo sam imao u zivotu sa EXIDE akumulatorom,imao sam ga na Corsa B 1,5 Dizel.desavalo se da udje vazduh u sistem za gorivo.i taj akumulator je mogao beskonacno da vergla i nikad ga nisam dopunjavao.
                                Last edited by zoranbg; 01.11.2018, 15:19.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X