grande punto, lenji termostat ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

grande punto, lenji termostat ?

ponovio sam se sa polovnim g.puntom 2007g 1.2 benzin , super je ocuvan i u sustini sam zadovoljan.
    medjutim primetio sam da sporo dostize radnu temperaturu, ali kad je dostigne,zakuca i drzi tacno na pola skale,kao sto i treba da bude. ne obara je ni na nizbrdo,ni na pravcu sa malim gasom i ovim relativno nizim temperaturama.vodu ne gubi,grejanje je OK.
    dal da menjam termostat ili ne?
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • BJL
    CBC Senator
    • 20.05.2013
    • 275
    • backa palanka
    • golf 3 1.8

Ne

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

A koliko je to sporo?

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

oko 8-9km polu gradske voznje. prvih 2km se spustam nizbrdo hladan motor,tu nema gde ni da se zagreje.
        kada bi mi obarao temperaturu,posto je postigne,bilo bi mi jasno da je termostat.imao sam iskustva sa termostatima sa ranijim automobilima.
        ali opet,po meni, uporedjujuci otprilike sa prethodnim benzincima koje sam imao.na ovom istom putu ,trebao bi da dostgne radnu,za nekih 5-6km.
        ne bacaju mi se pare,kvalitetan termostat ( behr ) je bar 3500 din, a mozda da bude isto.plus zezanje zamena,ispustanje antifriza,izbacivanje vazduha ,i tako to.

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Postoji varijanta da ti je termostat poluotvoren tj da nikad skroz ne zatvori ili je kuciste napuklo pa ne dihtuje. Proveris toplotu izlaznog i ulaznog creva do hladnjaka. Donje crevo sme da bude toplo 10-15cm og termostata i nikako dalje od toga. Naravno pricamo o proveri pre nego sto dodje do radne temperature. Recimo proveris kad krene da dize kazaljku, negde na pola od radne i pre radne temperature.
          Moje licno misljenje da taj punto ima jaci radijator u kabini i da ti on odvlaci toplotu i sprecava grejanje motora.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

ok pogledacu,mada me zbunjuje sto ga ne obara na nizbrdici bez gasa,ili na pravcu.
            verovatno ako ne zatvara do kraja,to je neki mali propust,nije otvoren mnogo.

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Mozda ce da bude brzi kada napolju bude 30 stepeni?
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

hoce leti brze sigurno,ali definitivno ovako ne valja. nego se ja zavaravam

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

e onda je sve kako treba
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

Originally posted by b_samardzic View Post
                    Postoji varijanta da ti je termostat poluotvoren tj da nikad skroz ne zatvori ili je kuciste napuklo pa ne dihtuje. Proveris toplotu izlaznog i ulaznog creva do hladnjaka. Donje crevo sme da bude toplo 10-15cm og termostata i nikako dalje od toga. Naravno pricamo o proveri pre nego sto dodje do radne temperature. Recimo proveris kad krene da dize kazaljku, negde na pola od radne i pre radne temperature.
                    Moje licno misljenje da taj punto ima jaci radijator u kabini i da ti on odvlaci toplotu i sprecava grejanje motora.
                    pa meni je gornje crevo do termostata,donje ide iz hladnjaka u blok,vodenu pumpu ne znam gde vec.
                    ovo gornje je onako blago mlako,a temepratura na pola do pola

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Stvarno je termostat na gornjem crevu, sad pogledao snimak na yt. Onda on nema recirkulaciju nego hladnjak kabine koristi za rasterecenje pumpe. Verovatno nema ventil za zatvaranje grejanja nego samo klapnom regulise grejanje. Voda bi trebali konstantno da kruzi kroz kabinu. Ako nije tako onda ne shvatam sistem.
                      U sustini tebi je bitno da je crevo samo malo da motora toplo, a kod hladnjaka je trebalo da bude hladno kao i pre paljenja. Ukoliko ti je toplo i do hladnjaka onda termostat propusta.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

zamenjen termostat,sad dostize za otprilike 30% brze radnu temepraturu,odlucio sam se na zamenu,kada sam na zadnjem putu na magistrali primetio da nikad nije dostigao radnu. a spoljna temperatura oko +5 C .

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Kod fijata i Alfe, to je čest problem.. I nov ne traje dugo pa počne da propušta...
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

ma ne valja u dalje.
                            i sa novim se skoro isto ponasa.sad sam bas bio kod majstora sa hladnim autom. i crtica na temperaturnoj skali tek pocela da se odvaja sa skroz hladnog,a ovaj novi termostat vec pustio cirkulaciju ( oseca se da pocinje da greje donje crevo na hladnjaku a i sam hladnjak.

dal je moguce da oba ne valjaju. uzgred oba su istog proizvodjaca Caloristat by Vernet ?

Comment

• sErGiO
                              Moderator
                              • 30.01.2007
                              • 2769
                              • Neko selo pored Beogr
                              • Alfa Romeo 156SW

Ja izmenjah 3-4 termostata na Puntu mk1 i nijedan nije valjao. Na kraju sam tako i prodao auto.

Comment

Working...
                              X