Promena ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shader
    CBC Početnik
    • 28.09.2008
    • 3
    • Kumanovo

Promena ulja

Zdravo ja sam nov na ovom e forumu i imam jedno pitanje.

Skoro sam kupio mazdu 6 iz 2007 godine 2.O turbo diesel (143 HP) sa ugradjenim DPF sistemom.

Na redovnom servisu su mi uvalili ulje Mazda dexelia 5w 30 za 70 eura 5 litara.

Hocu da promenim to ulje sa nekim full sintetik kao Mobil1 ili Castrol i uveren sam da necu imati nikakvih problema ali oni kazu da se auto mora konektirati sa komjuterom da bi sistem bio resetisan i da zna da je ulje promenjeno inace moze da prouzrokuje probleme.

Ako mozete pomozite mi sa odlukom da sam menjam ulje, t.e dali je ova cela prica jedna velika farsa auto dilera.

Hvala unapred.
    Pozdrav
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

zar i to nije sintetika i kako mislis 'uvalili'?
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• nenadk
      CBC Član
      • 15.06.2008
      • 21
      • Novi Becej

U vezi ulja...

Sintetika je viskoziteta npr. 5W-40 ili 0W-30 dok je polu. 10W-40. Tako je bar meni saopsteno. Ja vozim fiat mareu i znam da su mi rekli u servisu a i pise na poklopcu gde se sipa ulje u motor, da treba da sipam SELENIA ulje jer to preporucuje fabrika i tako garantuje za performanse, bla, bla, bla... Ali to mi nikako nema logike da kompjuter zna koje ulje sipas pa mora de se resetuje, ne znam, mozda ja gresim. Raspitaj se ti dobro oko toga, 70 evra nije mala para. Probaj na ovom forumu da ides na TRAZI i pronadji dole ljubitelje mazde i tu ces sigurno dobiti najbolji odgovor. Pozz.

Comment

• RANK
        CBC Senator XXL
        • 28.02.2007
        • 1635
        • Beograd
        • FIAT MAREA WEEKEND 1

o cemu pricas? covek dobio 5w30. to je valjda sintetika?

Comment

• Nikolaj
          CBC Veteran
          • 20.05.2008
          • 120
          • Kragujevac

Rank u pravu si 100% 5w30 je cista sintetika i sigurno je dobro ulje cim ga u servisu koriste.U svakom slucaju imam vise poverenja u svako ulje kupljeno u ovlascenom servisu,nego u nekoj radnjici iza "coska"

Comment

• gille
            CBC Senator XXL
            • 24.09.2006
            • 593
            • Belgrado

Dexelia je mazdino fabričko ulje, e sad da je izašlo malo skupo, jeste. 5W30 je full sintetika, nema potrebe da ga menjaš sledećih 15kkm, a onda izaberi Mobil1 Synt-S 5w30 ako ti je ovo mnogo skupo...

Comment

• Tech
              CBC Senator XXL
              • 13.01.2008
              • 384
              • Novi Sad

Re: Promena ulja

Originally posted by shader
              Zdravo ja sam nov na ovom e forumu i imam jedno pitanje.

Skoro sam kupio mazdu 6 iz 2007 godine 2.O turbo diesel (143 HP) sa ugradjenim DPF sistemom.

Na redovnom servisu su mi uvalili ulje Mazda dexelia 5w 30 za 70 eura 5 litara.

Hocu da promenim to ulje sa nekim full sintetik kao Mobil1 ili Castrol i uveren sam da necu imati nikakvih problema ali oni kazu da se auto mora konektirati sa komjuterom da bi sistem bio resetisan i da zna da je ulje promenjeno inace moze da prouzrokuje probleme.

Ako mozete pomozite mi sa odlukom da sam menjam ulje, t.e dali je ova cela prica jedna velika farsa auto dilera.

Hvala unapred.
              Pozdrav
              Niko ti nista nije "uvalio",ljudi su ti sipali ono ulje koje sam proizvodjac/fabrika preporucuje za taj motor sto je garancija kvaliteta osim ako mislis da si pametniji od proizvodjaca...
              Takodje nisi prevaren,poznato je da se na odredjenim novijim vozilima treba uraditi reset preko dijagnostike nakon zamene ulja,pri tom ne mislim na klasicni reset u instrument tabli kojim se anulira signaliziranje za servis,vec na reset u racunaru motora gde mu se kaze da je zamenjeno ulje.Takodje su uvedeni isti reseti i za gomilu drugih stvari.Ne znam da li moze biti nekih problema ako se to ne uradi i ako moze koji su.
              Sustina je da ako hoces da imas takav auto onda budi dzek i plati i odrzavanje koje je predvidjeno za njega.Ako ne zelis izgubiti garanciju sipas ono sto proizvodjac preporucuje,nakon toga sipas sta hoces na svoju odgovornost

Comment

• subicd
                CBC Senator XXL
                • 20.06.2008
                • 463
                • Novi Sad

Sto se tice cene ulja to je OK cena od 1060 din za sintetiku, ni Mobil ti nije jeftiniji, mozda je i skuplji. Jedino sto u Mazdi preporucuju zamenu istog na 10.000km umesto na 15.000km, pa ako tako gledamo onda nije jeftino.

Comment

• shader
                  CBC Početnik
                  • 28.09.2008
                  • 3
                  • Kumanovo

Hvala vam na odgovorima medjutim Mazda dexelia je ulje koje total proizvodi za potrebe Mazde i je polusintetik bez razlike na oznaku 5w 30.
                  Ali to nije problem. Meni je problem dali ja treba celog zivota da idem kod ovlascenog dilera za promenu ulja ili to mogu da uradim sam.

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

Takodje nisi prevaren,poznato je da se na odredjenim novijim vozilima treba uraditi reset preko dijagnostike nakon zamene ulja,pri tom ne mislim na klasicni reset u instrument tabli kojim se anulira signaliziranje za servis,vec na reset u racunaru motora gde mu se kaze da je zamenjeno ulje.
                    Potvrdjuje misljenje da se u SRB najvise isplati kupiti auto koji je tek izasao iz garancije, posto ne moras da obilazis ovl.servis (gde po pravilu "deru") nego mozes da biras. To je 2.razlog, 1. je taj sto je takav auto upola jevtiniji od novog.
                    Originally posted by Valent Vudriga
                    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Nikolaj
                      CBC Veteran
                      • 20.05.2008
                      • 120
                      • Kragujevac

Sva ulja gradacije 5w30 ili 5w40 nikako ne mogu biti polusintetika vec samo FUL SINTETIKA.Shader nikako nije moguce da neko ulje nosi oznaku za punu sintetiku,a da je polusintetika.

Comment

• jaksa
                        CBC Senator XXL
                        • 23.10.2004
                        • 701
                        • Novi Beograd, SC

Ako ti je stalo do garancije koju taj auto treba da ima, a meni bi bilo, sipaj i servisiraj u ovlascenom servisu.

Comment

• RANK
                          CBC Senator XXL
                          • 28.02.2007
                          • 1635
                          • Beograd
                          • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by shader
                          Hvala vam na odgovorima medjutim Mazda dexelia je ulje koje total proizvodi za potrebe Mazde i je polusintetik bez razlike na oznaku 5w 30.
                          Ali to nije problem. Meni je problem dali ja treba celog zivota da idem kod ovlascenog dilera za promenu ulja ili to mogu da uradim sam.
                          mazda dexelia 5w30dpf NE proizvodi total nego ELF.

Comment

• Heinz
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 1027
                            • Beograd, Voždovac
                            • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by Nikolaj
                            Sva ulja gradacije 5w30 ili 5w40 nikako ne mogu biti polusintetika vec samo FUL SINTETIKA.Shader nikako nije moguce da neko ulje nosi oznaku za punu sintetiku,a da je polusintetika.
                            5w40 može da bude i polusintetika (imaš Lukoil Luks npr.)
                            Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• Timothy Leary
                              CBC Senator XXL
                              • 23.04.2006
                              • 439
                              • Beograd

Originally posted by Nikolaj
                              .Shader nikako nije moguce da neko ulje nosi oznaku za punu sintetiku,a da je polusintetika.
                              Grdno se varas, to je jedna od vecih zabluda. Nemam sad vremena da idem u detalje ali cisto da bar malo pojasnim. Zahvaljujuci sudskoj presudi koju je doneo americki sud, omoguceno je svim proizvodjacima ulja da svoja ulja dobijena od inferiornijih naftnih baza nazovu 100% sintetikom, ako su ulja prosla kroz proces super rafinacije poznat kao "hydrocracking". Mobil je izveo Castrol na sud, ali je sud presudio u Castrolovu korist, te je danas svim proizvodjacima lubrikanata dozvoljeno da svoja ulja nazivaju sintetikom, i ako nisu sintetika u pravom smislu reci. Prava sinteticka ulja nastaju u laboratoriji gde se grade maltene "ciglu po ciglu", i postoje 3 vrste baza koje se koriste za automobilske aplikacije a to su : PAO (polialfaolefini), Diestri i poliol estri. Kod nas se ulja pravljena od ovih baza tesko nalaze i poprilicno su skupa. Pogledati recimo cenu motula 300V koji je radjen na bazi kompleksnih estera....

@Rank Elf je jos 2003. prikljucen Total grupaciji, u stvari nesto ranije, 99` su kupili petrofinu pa zatim elf a 2003. su preimenovani u Total. Elf kao brend je ostao ali je to Total

Comment

Working...
                              X