Preporuka...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nenadk
    CBC Član
    • 15.06.2008
    • 21
    • Novi Becej

Preporuka...

Pozdrav ljudi. Hteo bih da vas pitam sta vi mislite i sta mi preporucujete na osnovu iskustva, ako ste ga imali sa ovim motorom. U pitanju je fiat marea JTD 81kw 2002.god. Pitanje je u stvari koje ulje je bolje da sipam i zasto?
    SELENIA (Turbo Diesel ) ili SELENIA WR 5W-40 i u cemu je razlika sem sto je ovo drugo sintetika? Puno hvala svima.
  • Dren
    CBC Senator XXL
    • 24.08.2005
    • 1068
    • Sarajevo

Malo ti je preopste pitanje... Nisi naveo gradaciju tog TD ulja ? nisi naveo koliko je presao auto, nisi naveo stanje istog...

Opsti uslovi su, ulje mora zadovoljavati od fabrike propisanu kvalitetu, npr. API ili ACEA, gdje ti kazu da ulje za nove npr. VW TDI motore sa PD ubrizgavanjem mora biti u skladu sa npr. VW 505.00 specifikacijom, a u toj specifikaciji se npr. prave 2 razlicite gradacije npr. SAE 0W-30 ili 5W-40... U oba slucaja je u pitanju cista sintetika (koliko ja znam)...

Za tvoj motor to mora pisati negdje, ili u papirima ili na web-u... Paonda birati koji ce to biti proizvodjac, sa kojim tipom ulja...

Ne zaboravi da ti je s obzirom na starost motora, te vjerovatno povecane zazore u njemu upotreba rjedjeg ulja=vecoj potrosnji istog... Koliko, to niko napamet ne moze znati... Po meni, sve bolje od normalnog ulja 10W40 (korisno je uzeti i Dizel varijantu istog), a to su obicno polusintetike, odgovarajuce specifikacije za taj motor, je bacanje bisera pred svinje... Tj. preskupo, a nikakav extreman dobitak zastite...

Comment

• nenadk
      CBC Član
      • 15.06.2008
      • 21
      • Novi Becej

TECHNICAL DATA
      SAE 10W-40 • ACEA B3 • CCMC PD2
      • API CD/SF • MIL-L-2104 D LEV.
      • VW 505.00 • FIAT 9.55535, ovo je sve sto sam nasao o SELENIA Turbo Diesel ulju, a ovo WR 5W/40 -TECHNICAL DATA
      SAE 5W-40
      ACEA B3
      API CF
      M.B. 229.1
      VW 502/505. Sto se tice samoga auta kupio sam ga pre pet meseci i zadovoljan sam za sad. kada sam ga kupio pisalo je na satu 135.000 km mda sigurno ima i 200.000. Skoro sam isao u BOSCH servis na dijagnostiku i sve je uredu cak im je pokazao 83 kw od fabrickih 81kw, ne znam da li je to dobro ili nije ali auto je ok. Izvini na mom ne znanju.

Comment

• Dren
        CBC Senator XXL
        • 24.08.2005
        • 1068
        • Sarajevo

Ma nema problema, niko se nije naucen rodio, zato je OK da ljudi pitaju, sto preciznije pitaju precizniji ce biti i odgovor...

Potrazi sada malo po web-u i sta Fiat trazi od ulja za taj motor, pa uporedi s ovim sto pise na uljima koje si spomenuo...

Takodjer bih ti savjetovao da malo "Edit-ujes" naziv teme, i da dodas u nju i rijeci ULJE i FIAT, pa ce vise "talijana" doletiti sa savjetima, ovdje ti je nekako nepregledno sakriveno pitanje, velik je ovo forum...

Sad sam malo tanak s vremenom, pa da ti ja potrazim, ali mozes i ti to naci, pa da naucis gdje i kako mozes naci odgovore na svoja pitanja...

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

Costruttore : FIAT Group
          Marca : FIAT
          Modello : Marea
          Allestimento : 1.9 JTD 110 CV

- Impianto raffreddamento motore - Paraflu UP............6 L
          - Coppa motore e filtro - Selenia WR 5W-40.................4,3 L
          - Cambio e differenziale - Tutela car ZC 75 SYNTH........1,5 L
          .
          .
          .

Selenia WR
          Planujesz zakup używanego auta? Doradzimy na co zwrócić uwagę i na jakie kwestie powinno się uważać planując tego typu inwestycje.

Dakle, sipaš WR, samo WR, i ništa osim WR-a...

Comment

• Dren
            CBC Senator XXL
            • 24.08.2005
            • 1068
            • Sarajevo

I pored 200.000 predjenih kilometara ? Ima li covjek kakvu alternativu, a da zadovoljava Fiatove preporuke, tipa 10W-40 ?

Comment

• max_power
              CBC Član
              • 20.12.2006
              • 99
              • vrnjacka banja
              • bmw

To su extra motori, ja koji nisam neki ljubitelj italijana kod druga vec duze vremena pratim stanje tog motora i stvarno ni jedna zamerka mu se ne moze naci.

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

Samo sipaj Seleniju WR i ne brini.Interval zamene neka ti bude 10000km i naravno uvek svi filteri!
                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

Working...
                X