HAND MADE - AUSPUH

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mfengineer
    CBC Veteran
    • 24.06.2005
    • 145
    • Novi Beograd
    • Mazda 626 i-V6 2.5

HAND MADE - AUSPUH

Hteo bih sam da npravim ceo izduv.
    Imam sve sto mi je potrebno... izduvnu 4-2-1 obradjenu da lepo pase na glavu motora, cev fi 50 , fi 45 , 40 ....
    lima razlicite debljine.... aparat za varenje sa elektrodom (E)
    autogen uredjaj i
    MAG uredjaj (sa zicom i CO2)

Jedini problem:
    Kako napraviti "sportski" izduv. Ima li ko slike ???

CBC Senator XXL
    • 01.11.2004
    • 309
    • Krusevac
    • Saab 9-3 TiD

...izduvna grana ili tzv. ekstraktor...

"Kad pricamo o kolektoru i extraktoima , mora se uzeti u obzir:
    Zapremina po cilindru.
    Promer izduvnih kanala u glavi, tj. njihova zapremina.

Tada se racuna da promer cevi za extraktor bude zapremine zajedno za zapreminom kanala u glavi - (minus) 3-4% u odnosu na zapreminu cilindra.
    Ugao kolektora gde se cevi sastaju treba da bude 15 +/- 1 stepen. (radje 14 nego 16

Eto sad imate recept, i najbolji efekat je da budu cevi promera kao i izduvni kanali da nebi dolazilo do promene brzine gasova u prelaznom delu koji se inace odradi da ima portmachning.

Cevi moraju biti iste duzine.

4 u 1 moze da se izvede sa pulsesplitom, dakle da se razdeli 2+2 sto daje skoro isti efekat kao 4 u 2 u 1"

...ovo za pocetak...ali u svakom slucaju opcija "trazi"...
    8 i 300...u firungu !!!

trazis kvalitetan turbo servis za remont turbine?

Comment

• koja
      CBC Veteran
      • 30.09.2004
      • 106
      • Zrenjanin

ajd i ja nesto da kazem
      evo ga jedan link, mislim da ces na njemu da nadjes sta ti treba.
      http://www.peugeot-club.com/main.php?co ... .php&id=92

znachi slike, sve sa nacrtima, e da umalo da zaboravim, imash i video klipove, sa zvukom naravno, da vidish i chujesh kako to sve zavija

pozdrav i srecno!!
      ---------------------------------------------------
      Peugeot 406 '98 1800cc 16v LPG conversion
      ---------------------------------------------------

Comment

• Rubi
        CBC Senator XXL
        • 06.05.2005
        • 519
        • Beograd

Malo cu da "zombifikujem" temu, ali "ko pita, ne skita" i "triput meri, jednom seci"... Da pokusam da napravim "kompilaciju" do sada stecenih znanja:

Kao sto je Nenad u drugom threadu napisao (u vezi izduvne grane):

"za granu
        -deo koji ide na motor treba da bude minimum 8-10mm debljine
        - duzina grane se racuna sa formulom:
        Duzina grane=(850xED)/RPM)-3
        RPM=obrtaji na koje "stelujemo" granu, za ulicni auto to su obrtaji maksimalnog Obrtnog momenta; za trkacki auto to su obrtaji maksimalne snage.
        ED=180 + broj stepeni izduvnog ventila na kojima se ventil otvara pre donje mrtve tacke.
        Duzina grane= rezultat je u inchima (1inch = 2,54mm) i odnosi se i na primarnu i na sekundarnu granu u varijanti 4-2-1."

Iz ove formule, in tenzo RS-ovog saveta za zapreminu izduvne grane, mogu da nadjem tacnu duzinu/promer cevi.

Pitanje vezano za prirubnicu - da li je napraviti iz jednog komada, ili iz 4 mala? Daleko bi bilo lakse napraviti cetiri mala, ali se brinem da bi krajnje levi i desni (na izduvnom kanalu 1. i 4. cilindra) trpeli veliko opterecenje, pogotovo prilikom ostrijeg skretanja i upadanja u rupe, i vremenom polomili brezone (dva brezona po kanalu). Sa druge strane, celicna prirubnica iz jednog komada, zasrafljena na aluminijumsku glavu - brinem da bi zbog termickog sirenja/skupljanja napravila problem. Misljenja/saveti?
        Izduvni kanali u glavi su sad oblika pravougaonika sa potpuno zaobljenim temenima (ili elipse, sa dve paralelne strane, zaboravio sam precizan geometrijski termin za taj oblik, ako i postoji). Skidanje glave i prerada kanala trenutno nisu opcija, tako da cu morati cevi da "ubedim" na taj oblik (nista silom, uzecu veci cekic - naravno).

Sto se ostatka izduva tice, vidim da postoji opsti konsenzus: "ravna cevka + zadnji lonac". Razmisljam da ostavim srednji lonac tu gde je, i kakav je (jedna ravna, perforirana cevka u kucistu), a da kao zadnji lonac stavim jos jednu "ravnu, perforiranu cevku u kucistu punjenom staklenom vunom". Koliku bi kolicinu galame ovako nesto pravilo? (cilj mi je sto manje buke, uz maksimalan protok)
        (\__/)
        (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
        (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

Working...
        X