Opel Kadet 1.4i, 90 god,44 kw mi trza pri promeni brzine

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sindra
    CBC Član
    • 17.01.2008
    • 16
    • Vranje

Opel Kadet 1.4i, 90 god,44 kw mi trza pri promeni brzine

Duze vreme me muci jedan veliki problem. Ukratko cu objasniti u cemu je stvar. Naime, kada podjem iz mesta ja nemogu da dobijem dovoljno ubrzanje za veci stepen prenosa, i samim tim pri promeni brzine pocinje da secka.To se uglavnom desava u I brzini.Kada malo pritisnem papucicu gasa motor se ponasa kao da ga "izvlacim" u I brzini u voznji a ja to ne radim vec normalno pokusavam da dostignem normalnu brzinu za veci stepen prenosa.Znaci podjem lepo 3,4 metra i odmah moram da promenim u II brzinu i auto secka. A u vecim brzinama auto fenomenalno ide i vuce sto je za pohvalu.
    E, sad to se desava i na plinu i na benzinu. I na leru bas i ne radi kako treba.
    Zamenio sam: kablove, svecice, razvodnik, kapu, filter za vazduh, radjen je polu-remont, lambdu sondu, na dijagnostici je sve provereno i sve je ok.Paljenje je nastelovano stroboskopom.

U autu nemam obrtometar, tako da nemogu tacno utvrditi na koliko se obrataja tako ponasa i nije mi jasno stvarno auto su gledali dobri mehanicari i elektricari i niko nije mogao da utvrdi zasto se to desava.
    Jel moguce da je nesto do elektronske dizne ili da se nesto mozda nije zapusilio pa se tako ponasa? Neki mi kazu da je lamela u pitanju ali proverio sam i garantovano nije ona u pitanju.
  • mexa
    CBC Veteran
    • 13.04.2009
    • 154
    • lazarevac

Re: Opel Kadet 1.4i, 90 god,44 kw mi trza pri promeni brzine

znaci ostao ti je da proveris motoric ler gasa (step motor)

Comment

• mexa
      CBC Veteran
      • 13.04.2009
      • 154
      • lazarevac

ili map senzor (zaboravih)

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Proveri da li je uzupcen auto kako valja...

Comment

• mexa
          CBC Veteran
          • 13.04.2009
          • 154
          • lazarevac

moguce i to

Comment

• roske
            CBC Senator
            • 08.03.2007
            • 272
            • Lazarevac
            • Alfa Romeo 145 boxer

Moras da razdvojis problem,znaci da li se odnosi problem na menjac ili na motor
            posto simptomi ne mogu biti isti.
            Optereti motor na prazno znaci bez kretanja vozila ako imas te simptome iskljuci menac,trazi problem u vezi motora.

Comment

• TECA
              CBC Senator XXL
              • 14.10.2007
              • 2355
              • Oz

Proveri da li je"karburator"dobro zasrafljen za usisnu granu.Proveri i crevo vakuma sto vodi do serva kocnica.

Comment

• sindra
                CBC Član
                • 17.01.2008
                • 16
                • Vranje

Problem se odnosi na motor, i ja sam mislio da je do menjaca ali utrvrdio sam da nije.
                Auto je uzupcen kako treba jer taj problem mi traje dosta dugo i za to vreme za radio polu-remont motora.
                Znaci tu je nesto oko karburatora ili dizne jer tu jedino nista nije dirano. E sad pitanje je sta moze da bude?
                A to crevo vakuuma sto vodi do servo kocnica gde se nalazi i kakav on uticaj moze da ima na rad?
                Sumnjam da je elektronska dizna u pitanju samo ne mogu da utvrdim dal je sto posto ona. Kako se ona cisti i gde?

Comment

• slavko_bgd
                  CBC Senator XXL
                  • 24.03.2009
                  • 771
                  • Batajnica
                  • Stilo 1.6 16V MW

Malo su mi nejasni simptomi, ali ajde da pokušamo da nađemo kvar:

Kvačilo: neispravna korpa-lamela, zamašćena lamela,nepodešena sajla kvačila. manifestuje se porastom broja obrtaja motora bez povećanja brzine, dakle proklizavanje lamele;

Motor: (značila bi oznaka motora, trebalo bi da je C14NZ):

S obzirom da se motor identično ponaša na oba goriva, fokus je na sistemu za paljenje:

-MAP SENZOR(crna plastična kutijica veličine kutije šibica,ispod kedera haube na požarnom limu, ima jedan 3-polni konektor i crevo za vakuum). Na zelenoj žici proveriti napon: kada motor radi na leru, napon je od 0,8V do 1,2V. Pri kratkotrajnom punom gasu napon treba da "skoči" iznad 4,0 V;
                  -TPS senzor: ako je single-point, nalazi se na osovini leptira suprotno od sajle gasa. Na plavo-crvenoj žici,kada je dat kontakt i kada se polako rukom "dodaje" gas, napon treba da bude od oko 0,5V do 4,8V (Motor ugašen i pod kontaktom);
                  Merenje ovih napona najbolje je uraditi unimerom sa digitalnim displejem...
                  -MODUL ZA REGULACIJU PREDPALJENJA (zaboravio sam naziv, kod Kadetta je to metalna kutija na požarnom limu, ima zadatak da prema RPM i MAP i TPS signalu odredi ugao predpaljenja); Proveriti stroboskopom uglove predpaljenja prema broju obrtaja motora (na leru, na 1500 i na 3000 o/minutu). Ne znam napamet vrednosti, možda postoje u AUTODATI, ako neko zna neka napiše, molim Vas!
                  Ako je nekim slučajem na motoru razvodnik paljenja, proveriti da li je ispravan vakuum regulator na razvodniku;On zna da pravi ovakve probleme na motoru 1,4.

Kada popravite auto, napišite šta je bilo,čisto da znamo. Ako ne popravite, idemo dalje...
                  Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• roske
                    CBC Senator
                    • 08.03.2007
                    • 272
                    • Lazarevac
                    • Alfa Romeo 145 boxer

Dovoljno stvari ti je navedeno gore,isproveravaj to sve i mislim da ces resiti problem.

Comment

• aivan
                      CBC Senator
                      • 28.02.2006
                      • 247
                      • Bograd, Mirijevo

Ako sam dobro razumeo ovo :

"Kada malo pritisnem papucicu gasa motor se ponasa kao da ga "izvlacim" u I brzini u voznji a ja to ne radim vec normalno pokusavam da dostignem normalnu brzinu za veci stepen prenosa"

ti hoces da kazes da pri gazenju gasa motor pocinje da se vrti (skace broj obrtaja / podize se velika galama / kako god ...) a nema ubrzavanja? To bi onda bio klasicni simptom proklizale lamele, cesto praceno neprijatnim smradom iz ventilacije ...

Stani, ubaci u trecu i lagano pusti kvacilo bez gasa ... ako auto nastavi da radi kazu da je to siguran znak da je lamela otpevala svoje.
                      Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

Znaci tu je nesto oko karburatora ili dizne jer tu jedino nista nije dirano. E sad pitanje je sta moze da bude?
                        Postoji mogucnost da filter vazduha dohvata do haube(zbog ugradnje miksera plina ili ranije havarije-lupanja auta).U slucaju da su labavi srafovi sto karburator stezu za usisnu granu,pri opterecenju-ostrijem kretanju iz mesta,motor se na svojim drzacima uvija i u tom trenutku izmedju karba i usisne grane se otvara rupa,pocinje da falsira.
                        A to crevo vakuuma sto vodi do servo kocnica gde se nalazi i kakav on uticaj moze da ima na rad?
                        Ako je to plasticno crevo napuklo sa strane do soferke eto slicne situacije .

Comment

• sindra
                          CBC Član
                          • 17.01.2008
                          • 16
                          • Vranje

Motor je C14NZ, singlepoint.Ovako, u vezi lamele, znaci do nje nije, isprobao sam, i polazio sam pod rucnom i u trecom i ona funkcionise kako treba, kvacilo "hvata" kako treba.
                          Moj razvodnik paljenja je Lukasov i on nema taj vakuum regulator. Paljenje je nastelovano stroboskopom na leru a na 3000 obrtaja mislim da nije nista stelovano.
                          Ovaj problem se javlja samo u prvoj brzini, motor ne dize obrtaje tad vec samo "dize galamu", i ja mogu npr da dosta ubrzam u prvoj brzini i tad imam osecaj kao da ce motor da "izleti" koliko bruji.
                          Hocu da napomenem da u ostalim brzinama auto fenomenalno ide, znaci svi se cude kako dobro vuce i poteza za 1400 kubika.
                          Samo je problem ta prva brzina i to brujanje motora kada dam mali gas.
                          Kada nadjem vremena moram da pogledam i ispitam te senzore jer je moguce da je nesto do njih.
                          Originally posted by TECA
                          Postoji mogucnost da filter vazduha dohvata do haube(zbog ugradnje miksera plina ili ranije havarije-lupanja auta).U slucaju da su labavi srafovi sto karburator stezu za usisnu granu,pri opterecenju-ostrijem kretanju iz mesta,motor se na svojim drzacima uvija i u tom trenutku izmedju karba i usisne grane se otvara rupa,pocinje da falsira.
                          [quote:3vh6gom1]A to crevo vakuuma sto vodi do servo kocnica gde se nalazi i kakav on uticaj moze da ima na rad?
                          Ako je to plasticno crevo napuklo sa strane do soferke eto slicne situacije .[/quote:3vh6gom1]
                          Neznam gde se nalazi to crevo? Jel mozes da mi postavis sliku?

Comment

• TECA
                            CBC Senator XXL
                            • 14.10.2007
                            • 2355
                            • Oz

A kako bi bilo da ti slikas i postavis slike da mi vidimo sta imas pod haubom?

Comment

• sindra
                              CBC Član
                              • 17.01.2008
                              • 16
                              • Vranje

Ajde vazi, slikacu sutra i postavicu.

Comment

Working...
                              X