Da li neko ko je strucan za to,znaci bez nagadjanja moze da mi objasni princip rada katalizatora i njegovu namenu? Hvala!
Katalizator
Collapse
X
-
Re: Katalizator
Nisam strucan,ali sustina je da vraca nesagorele gasove na ponovno sagorevanje u motor,cime gusi masinu pa ga mnogi vlasnici jednostavno ili razbiju sace unutar njega ili ga uklone pa stave obican lonac...namena mu je da se sto manje zagadjuje zivotna okolina i da auto moze da ispuni euro norme...malo je auto utisaniji sa nego bez katalizatora...javice se neko pa ce ti objasniti strucnije
-
-
Ima to negde po forumu bolje objašnjeno ali ukratko...
Osnovna funkcija ekologija a radi na principu sagorevanja ostataka izduvnih gasova koji su štetni za okolinu, nas ko džebeHemijskom reakcijom dolazi do sagorevanja čestica i gasova i pri tome se stvara dobra temperatura pa nije preporučljivo ići na pecanje posle oštrije vožnje i parkirati na travu jer će se zapaliti, ne šalim se...
Katalizator u hemijskoj reakciji su obično plemeniti metali, najviše platina pa ih zato neki otkupljuju neispravne a bi je izvukli napolje. Sagoreva se ugljen monoksid u ugljen dioksid a azotna jedinjenja se razlažu na azot i kiseonik. Nosaš toga svega je glina na bazi aluminijuma.
I ne slušaj legendu, to o čemu on priča je EGR
Comment
-
-
legendo, 'de crno blizu!?Katalizator je u okviru izdivnog sistema, a EGR se nalazi u motornom prostoru. Ima bar 1m izmedju njih!
EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)
SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
Comment
-
-
Originally posted by Vlada64A ne sluzi samo da bi u njemu sagorelo gorivo koje nije sagorelu u cilindrima? Tako mi je jedna osoba objasnila cemu sluzi katalizator!
I Vlado, ja nisam kuče od juče kako sam već rekao dugo se bavim ovim nusposlom, batali to dok je vreme. Ko razume shvatiće.
@Alexa
Šta je 1m tamo vamo
Comment
-
-
Originally posted by Dora
@Alexa
Šta je 1m tamo vamoEX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)
SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
Comment