Daewoo Nubira, 2001. 1.6 106KS CHECK ENGINE ničim izazvan?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • pmilos
    CBC Član
    • 25.04.2009
    • 10
    • PO

Daewoo Nubira, 2001. 1.6 106KS CHECK ENGINE ničim izazvan?

Pre nekoliko dana se tokom vožnje uključila check engine lampica. Prešao sam 100-ak km do kuće i auto se sasvim normalno ponašao. Jedini trenutak, mada, ja tada nisam gledao u instrument tablu, kada se možda upalila lampica je bio tokom moje neodlučnost u preticanju nekog zaprežnog vozila. Tada sam na trenutak podigao nogu sa gasa i kad sam procenio da je bezbedno za preticanje, naglo spustio nogu na gas i auto je napravio trzaj.

Sličnu situaciju (ali bez ovog trzaja, čini mi se), imao sam pre nekih 8 meseci, dakle na ravnom putu se upalila check engine lampica. Posle nekoliko sati i 2-3 tzv. hladnih startovanja u međuvremenu, lampica je i dalje bila uključena. Onda sam krenuo natrag kući i kada je motor bio zagrejan na nivo radne temperature (kada ima običaj da prilikom naglog oduzimanja gasa na leru, toliko spusti obrtaje da se check engine lampica, ali samo na trenutak upali, a nekada i da se motor ugasi), na leru sam oduzeo gas, motor se zamalo ugasio, ali je ipak “progutao knedlu” i tada, gle čuda, lampica se ugasila i nije se palila do ovog poslednjeg događaja.

Naravno, probao sam sa "gutanjem knedle" (ili bolje reći "knedli") i ovog puta, ali nije uspelo.

Pretpostavljajući da ću možda rešiti problem, sam sam promenio svećice i kablove, ali ništa (kablovi nisu, ali su svećice bile za zamenu, prešle su 20000km). Šta više, motor je u prvih nekoliko trenutaka radio kao na tri klipa, ali se ubrzo sve normalizovalo, osim upaljene check engine lampice.

Znam da je bilo puno tema na forumu o "check engine" lampici, ali bih želeo da čujem mišljenja od ljudi koji imaju ovaj auto i možda znaju, onako iskustveno, šta bi kod ovog modela najčešće moglo biti u pitanju. Pošto auto održavam u Bg-u, ujedno želim da pitam da li je opasno preći još dodatnih 100-ak km do servisa u Bg-u (onda bi bilo ukupno 200km) ili da ga vozim negde u mom mestu na Dg.

Samo da napomenem da auto nema ugrađen gas i da gorivo točim na OMV i EKO pumpama (ako je to bitno).

Izvinite na ovako opšrinom tekstu.
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

Re: Daewoo Nubira, 2001. 1.6 106KS CHECK ENGINE ničim izazvan?

najcesci uzrok check engine lampice je crkavanje lambda sonde..

ako ti je auto presao 120.000 a nikada nije menjana, bice da je to ali nemoj menjati napamet nego prvo nakaci na dijagnostiku i vidi sta je u pitanju

Comment

• pmilos
      CBC Član
      • 25.04.2009
      • 10
      • PO

Hvala na ovako brzom odgovoru!
      Auto je prešao 116000km.
      Smem li auto voziti do Bg (tj. nekih 100km) bez rizikovanja većih kvarova?

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Obrisano zbog netacnosti (eM)...u svakom slucaju idi na dijagnostiku,da mozdaa nije nesto drugo u pitanju

Comment

• pmilos
          CBC Član
          • 25.04.2009
          • 10
          • PO

OK. Idem.
          Hvala.

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

smes da vozis ali ces kao sto legenda kaze imati vidno povecanu potrosnju i smanjene performanse

motor trenutno radi na SAFE MODU tj fabricki zadatim vrednostima.. probaj da skines klemu, ostavi je 2-3 minuta i opet stavi

kompjuter ce zaboraviti gresku koju je sad memorisao i ako se ponovo upali, moraces kod majstora

pre skidanja kleme, vidi jel imas kod od radija da ne bi bila veca dara nego mera

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Originally posted by JAPANX
              najcesci uzrok check engine lampice je crkavanje lambda sonde..

ako ti je auto presao 120.000 a nikada nije menjana, bice da je to ali nemoj menjati napamet nego prvo nakaci na dijagnostiku i vidi sta je u pitanju
              Za prvi deo... Mislim brate Japanac, nemoj leba ti Ali izvadio si se u drugom

Zarad istine, to je najčešća greška koju ispiše kompjuter, sledeća najčešća greška je da majstor u tom slučaju stvarno zameni lambda sondu. Sledeće je da se svi pitaju a što se sad ponovo upalila a najviše mušterija
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• GTX
                CBC Senator XXL
                • 13.09.2008
                • 422
                • Subotica
                • Nexia 1.5 16v

Sledeće je da se svi pitaju a što se sad ponovo upalila a najviše mušterija
                Pa upalila se jer je neispravna i ona druga,posle katalizatora

Comment

• pmilos
                  CBC Član
                  • 25.04.2009
                  • 10
                  • PO

OK.
                  Hvala svima.

Ja bih da rezimiramo.

Dakle, da probam ono što je JapanX predložio - resetovanje računara, što nisam do sad nikad radio.
                  Postoji tema viewtopic.php?f=129&t=34738&p=608335&hilit=zamena+ akumulatora#p608335. Da li je i u mom slučaju potrebno pridržavati se onog algoritma koga je u navedenom postu Sigtran postavio (sa otvaranjem vozačevog prozora, čekanjem od par minuta...)?
                  Koliko je potrebno držati skinute kleme da bi se računar resetovao?
                  Ako to ne uspe, jasno je šta treba da radim.

Što se tiče radija, nemam pojma da li je kodiran. Model je Evertone 3311, već je poluispravan (ne radi potenciometar) i ne bi mi ga bilo žao osim što postoji daljinac images/smilies/icon_lol.gif što moja ćera obožava.

Zvao sam Beotas, onako informativno, imaju lambda sondu, ali me je prodavac pitao za vrstu iste što ja nisam znao da odgovorim, već sam se pozvao na model i godište auta.

Originally posted by GTX
                  Sledeće je da se svi pitaju a što se sad ponovo upalila a najviše mušterija
                  Pa upalila se jer je neispravna i ona druga,posle katalizatora
                  Nešto naučih, nisam imao pojma da postoje 2 images/smilies/icon_lol.gif
                  Zašto se dijagnostikom ne može utvrditi koja lambda sonda ne funkcioniše, pa ciljano menjati, to bi svakako ulilo poverenje u rad servisera, pa i u fabriku automobila koja bi dopustila takvu dijagnostiku na svom proizvodu?

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

-skini automobil sa kontakta
                    -otvori haubu
                    -iskopcaj minus klemu
                    -sacekaj par minuta
                    -za vreme dok cekas, mozes ocistiti klemu malim nozicem ili smirglom, za zastitu se koristi tovatna mast
                    -ukopcaj minus klemu
                    -daj kontakt i sacekaj trenutak da se ugasi lampica check engine
                    -upali automobil
                    -ako je ugasena lampica, ostavi ga na leru da se zagreje, upali ventilator i kad ga ugasi, mozes ugasiti automobil
                    -videti na sondi koliko ima zica(sonda se nalazi na izduvnoj grani kao sraf sa zicama) i zapamtiti
                    -proveriti zategnutos klema i spustiti haubu
                    -ako nije upaljena lampica, voziti slobodno.. ukoliko se ponovo upali, ici kod majstora i proveriti o cemu se radi..

dobar majstor je http://www.autogavra.com/ inace nas kolega sa foruma i poseduje auto dijagnostiku

Comment

• pmilos
                      CBC Član
                      • 25.04.2009
                      • 10
                      • PO

Hvala JapanX.

Inače volim uputstva tipa step by step, pošto je to jedini način da laik nešto uradi (zato forumi između ostalog i služe, zar ne?) ali su mi osmehe (ali iskrene, ne sarkastične) izazvali koraci br.2 "otvori haubu" i pretposlednji korak "... i spustiti haubu".
                      OK. Uradiću tako.
                      Još jednom ti hvala.

Za pomenutog majstora sam čuo, uzeću ga u obzir.

Comment

• pmilos
                        CBC Član
                        • 25.04.2009
                        • 10
                        • PO

E ovako.
                        Resetovanje kompjutera nije dalo rezultate
                        Originally posted by JAPANX
                        -daj kontakt i sacekaj trenutak da se ugasi lampica check engine
                        -upali automobil
                        Sada sam video da se prilikom kontakta check engine lampica ne gasi. Gasi se samo lampica za ABS.

Bio kod majstora i uzrok check engine-a je u informaciji koju je TPS senzor slao (tj. pogrešan položaj leptira za gas). Majstora je interesovalo da li je motor spontano dizao broj obrtaja, ali motor je radio sasvim normalno.
                        Posle sam našao ovu simptomatologiju http://www.buzzle.com/articles/symptoms ... ensor.html koja je svakako drastična s obzirom na moje iskustvo, tako da se čini da je ovo bilo nekakvo lažno alarmiranje.
                        Verovatno je ono moje naglo davanje gasa (s početka priče) to uzrokovalo (možda bi to trebalo dodati, ako već nije, spisku mogućih uzroka paljenja check engine lampice na Nubiri, pod pretpostavkom da nema prljavštine na leptiru).
                        U svakom slučaju, lampica je ugašena.

Imam dva pitanja:
                        - da li je potrebno preventivno zameniti lambda sondu s obzirom da je JapanX pomenuo da ona obično traje nekih 120000 kilometara (moja Nubira prešla 116000km)
                        - da li je potreban pregled leptira za gas zbog čišćenja eventualne prljavštine (možda ću ovo moći i sam) pošto u trenutku kada sam bio kod majstora, nisam pomislio za mogući scenario sa prljavštinom, te ga nisam ni pitao
                        Ovo pitam pošto uskoro idem na odmor kolima (dakle 2000km) pa ne bi voleo neka neprijatna iznenađenja.

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

nije potrebno preventivno menjati sondu, ona ne crkne u trenutku nego postepeno slabi tako da ti nece nikada napraviti toliki problem

senzor leptir gasa mozes ocistiti sam sa karburator sprejem(najbolji je cyclo) i kosta oko 400 dinara..

Comment

• M-power
                            Moderator
                            • 10.01.2005
                            • 10060
                            • Bg; Banovo Brdo
                            • CorsaC, astra H,

Nisam citao sve postove ali po prvoj poruci, lampica se pali najverovatnije zbog lambda sonde. Baci auto na dijagnostiku i ako sonda radi ja bi na tvom mestu oprao benziske dizne. Nadam se da se sve opisano desava na benzinu i ne znam imas li gas?
                            To date there has never been a faster car built for the public road and,
                            it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Druze a sta sam ja to netacno napisao...ili ce mozda i ovo da brises

Comment

Working...
                              X