Kako da zastitim mesto gde je farba skinuta do lima?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ogi
    CBC Senator XXL
    • 07.10.2007
    • 309
    • Beograd
    • Hyundai i30 1,4

Kako da zastitim mesto gde je farba skinuta do lima?

Postovanje svima!

Jutros sam na parkingu zatekao "kruzic" oko 1cm u precniku gde me je neko chvrknuo, minimalno mi ulubio gepek i izgrebao odnosno skinuo mi farbu, jedno 5mm ima i delic gde je farba skinuta do lima... estetski mi ne smeta, desava se, nije nista strano samo me brine korozija odnosno rdja! Suludo mi je da zbog toga aktiviram kasno i farbam citav gepek, ostanem bez auta ko zna koliko, cimam se sa serviserima, reklamiram jer sasvim sigurno nece to ofarbati kako treba (imam iskustva!) ali hteo bih da taj deo zastitim od vlage i atmosferskih prilika cime bih sprecio pojavu rdje. Posto mi je auto u garanciji, u ovlascenom servisu ne dolazi u obzir nista osim farbanja citave komponente.

Kako najbolje da zastitim ovaj deo? Napominjem da nisam vican DIY varijantama. Da li mogu da to mesto predjem bezbojnim lakom, cisto zastite radi, da kisa i ostalo ne mogu da dodju u kontakt sa limom? Koji bezbojni da kupim i gde? Da li mogu da prodju one olovke za korekciju? Cak sam citao da ljudi koriste i lak za nokte!?

Takodje me zanima, generalno, koliko je vremena potrebno da se na ovako izlozenom delu lima pojavi korozija, rdja i da li tako nesto mora nuzno da se desi?

Hvala unapred.
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Kako da zastitim mesto gde je farba skinuta do lima?

odes u farbaru, naprave ti 50gr boje po sifri , uzmes cetkicu i zamazes to mesto... ja bi recimo tako uradio tj tako i radim.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

nije bolje u spreju? boca je 400 dinara i unutra su i ucvrscivaci i sve sto treba. zastitis ostatak i lagano iz par nanosa.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

tesko da nadje sprej u svojoj boji. ako je to vec kruzic od 1cm sprejem ce smao da napravi da bude jos gore. ovako lagano cetkicom i nema da se poznaje nista

Comment

• Vlada_nbgd
          CBC Senator XXL
          • 11.09.2005
          • 1066
          • Novi Beograd/Topcider
          • ford focus sport pack

@Chubbs
          Za tako malo ostecenje nikako sprej ako nije vican ofarbace pola gepeka...

@Ogi
          Zvekova metoda je najbolja i boju mozes da nanosis stapicem za usi ili cetkicom za likovno samo pazi da ti se cetkica ne rasiri jer ces zafarbati vecu povrsinu nego sto je potrebno.
          FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

pitam jer sam mazao cetkicom pa mi se slije boja i u dnu rupe bude kao mala suza i nervira
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Ogi
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 309
              • Beograd
              • Hyundai i30 1,4

Hvala puno svima na brzom odzivu.

Ta varijanta sa cetkicom ne zvuci lose samo ne znam gde da odem da mi naprave farbu, da li znate neku dobru farbaru? Auto je inace Hyundai i30, znam da EHOM pravi boje ali kada sam jednom zvao njih da pitam da mi naprave malo oni su bili u fazonu "sta ima ti da mackas auto koji je pod garancijom, dodji ti da to mi sredimo (sto znaci farbanje pola automobila zbog jedne ogrebotine)" . Boja mi je neka indigo plava, mineralna, na suncu se onako presijava, ima kao neke tackice u sebi, kao minerale, znam da mi je lik u ovlascenom servisu jednom prilikom rekao da je to skuplja boja, e sad' ne znam da li bilo ko zna da je napravi!? Problem mi je takodje sto na autu nigde nema sifra boje!! Ni na pragovima kod vrata, ni na poklopcu rezervoara, jednostavno nema! Dakle, ne znam sifru i ne znam kako ovi iz farbare mogu da znaju sta da mi naprave? Da li moram da skidam poklopac rezervoara?

Ako bih tako napravio boju, da li ona sadrzi sve sto treba, znaci i taj neki ucvrscivac ? Da li ona sadrzi i lak ili on mora na kraju da se maze ?

A mogu li da kupim samo bezbojni lak i da premazem to mesto njime, bez farbanja ?

Da li mogu da odem bukvalno u bilo koju farbaru, tipa tamo gde se kupuje farbe za kucu ?

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

ma sta njih bole uvo bre sta ces ti da radis sa svojim autom. mogu da ti naprave boju po ton karti koju ce da uporede sa autom na licu mesta. e sad, mozes to da uradis i u V.Stepe br. 60. tamo pakuju u sprej pa onda imas ono za kad ti zatreba. promuckas dobro, prsnes malo u poklopac i cetkicom ili stapicem za usi tretiras to mesto. e a sto se slivanja tice, naravno da ce da se slije ako natopis cetkicu ko manijak. prvo, uzmes neku malu cetkicu i o****s je da na kraju ostane bar nekoliko dlacica ali je isto tako o****s na "spic". umocis u farbu samo vrh cetkice pa je onda malo ocedis o zid poklopca recimo i onda mackas. ako nisi vican cetkici onda stapic za uvo. isti postupak, umocis, ocedis ga malo o zid poklopca pa onda zamazes to mesto.

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Ogi umas u Hyundaiju da kupis korektore, ne trazi dalje.
                  Sto se tice nanosenja, lepo ocistis, uzmes cackalicu, i nanosis kap po kap, najbolje da radis iz vise navrata, sa nekoliko dana razmaka

Comment

• Ogi
                    CBC Senator XXL
                    • 07.10.2007
                    • 309
                    • Beograd
                    • Hyundai i30 1,4

Nema korektora u Hyundai-u. Na NBGD-u su mi rekli da ih vise ne narucuju a u EHOM-u ih nemaju medjutim danas sam u EHOM-u kupio 100g boje za svoj auto. Nisu imali malo pakovanje laka a pola litra je bilo skupo pa to nisam kupio ali su mi rekli da s obzirom da zelim da popravljam male povrsine da mogu da koristim bezbojni lak za nokte. Taman cu probati i da popunim i popravim i neke ogrebotine koje imam.

Cackalica mi deluje nekako nezgodna, zar nije lakse sa tankom cetkicom ?

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

uzmi prvo stapic za uvo dok ne udjes u stos. ako je ostecenje malo lak ti ni ne treba a ako bas hoces kupis u farbari akrilni lak u spreju (glossy) i ista fora. prsnes u cep i cetkica. e sad, sa lakom mozes i da preteras slobodno posto visak uvek mozes da skines vodenom smirglom, naravno kad se osusi, i da posle to mesto ispoliras.

Comment

• bax76
                        CBC Senator XXL
                        • 07.11.2006
                        • 605
                        • BG

Cackalica je najpreciznija, zato sto nece da nakapa laka preko ivica pukotine, stavi malo na cackalicu pa probaj...
                        Cetkica se ugiba pa ces da lakiras i preko rubova rupice.

Nanesi malu kap pri vrhu rupice i pusti da se kap sama rasiri prema pukotinici, i onda ostavi da se to lepo osusi, i malo skupi pa vidi jel treba jos koji put.

Ako je cackalica premala, cetkica ti uvek ostaje kao opcija

I gledaj da ne preterujes, posto tek sa vodenom smisglom neces moci da budes precizan, znaci nek ti prva misao bude da ne napravis vece/gore nego sto jeste...

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

sa vodenom smirglom nema potrebe da bude precizan jer kolko god da izmatira uvek moze da se ispolira !

Comment

Working...
                          X