Rover 416Si '98, ventil u sistemu za hladjenje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Kad_JurimJurim
    CBC Član
    • 04.03.2008
    • 47
    • Beograd
    • Brera 1750 TBi

Rover 416Si '98, ventil u sistemu za hladjenje

Zimus mi je na ovom Roveru stradao ventil na sistemu za hladjenje, koji regulise protok zavisno od protoka kroz mali radijator za grejanje kabine. Naime, ovaj ventil se nalazi na racvi koju prave ulazno i izlazno crevo malog radijatora i omogucava bajpas. Radi kao jednosmeran ventil i otvara se sa povecanjem pritiska koje se desava kada se zatvori protok kroz mali radijtor (okretanjem potenciometra za toplo hladno u kabini). Ventil se nalazi zaliven u plasticnom kucistu, kroz koje takodje prolazi i ulazno i izlazno crevo, tako da je prakticno nemoguce i doci do njega, niti posebno zameniti. Ceo komplet kosta dobrih 75e, a polovno se moze naci izmedju 40-50e, sto i nije neka ponuda, s obzirom kolika je to macka u dzaku.
    Moja je ideja da doticnu konstrukciju napravim sam. Jedina problematicna i kljucna stavka je sam ventil, odnosno njegove karakteristike (pritisak pri kom otvara i 'fi'), pa je moje pitanje, da li neko ovde poseduje vec neku detaljnu tehnicku dokumentaciju za Rovera 400 ili bar da me neko uputi gde bih istu mogao potraziti sirom Interneta, posto meni to bas nije poslo za rukom, niti mi je to polje bas mnogo blisko. Takodje, da li je realno ocekivati da uopste u takvoj dokumentaciji mogu naci i takve podatke... meni deluju mozda malo previse strucni!?
    Realno...
Working...
X