Daewoo Nubira, 16v, 1.6,2000god, 107KS velika potrosnja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Re: Daewoo Nubira, 16v, 1.6,2000god, 107KS velika potrosnja

Kakvo ti je opšte stanje motora, potrošnja ulja, stepen kompresije, zupčenje....?
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Pedjica
      CBC Početnik
      • 09.06.2011
      • 9
      • Podgorica

Opšte stanje motora bi trebalo da je dobro.
      Ne troši mi ulje, sad je počeo po malo, ali
      to je zato što mi je isteklo nego stižem da
      ga zamijenim. Što bi rekli majstori, "broji
      svaku", inače, naročito u radnoj, milina
      kako radi. Ja sam zadovoljan. Mada oni koji
      se bolje od mene razmiju kažu, kad su ga
      vozili, kao da se guši. Takođe, možda će
      vam i ovaj podatak nešto značiti. Imam fabrički
      BRC digitalni sekvent I, koji mi takođe ne
      radi od kad je počelo auto da troši. Turiram
      ga na benzinu i prebacim na plin, primi prvu
      ili drugu turažu, a onda počne da trokira
      i ugasi se, i onda moram da ga vratim na
      benzin da bih ga ponovo upalio. Ne znam više
      šta da mu radim. Očistio sam RGL, step motorić,
      svjećice dobre, on lijepo zvuči, na otvorenom,
      Podgorica-Plavi horizonti-Podgorica, potrošnja
      7,15l/100km, kompjuterska dijagnostika ništa
      nije našla, nema grešaka u memoriji ECU, ispod
      auta ne ostaju fleke od goriva ili vode, a u gradu
      od 18-22l/100km, zavisi da li ga vozim na gas kao
      da ga boli i opušteno. Kad sam ga kupio sipao sam
      bezolovni, kad je počeo da troši, počeo sam da
      sipam super, sad sam se opet vratio na euro 95, jer
      više nema razlike šta sipam sa potrošnjom...
      Kad isključim lambdu, potroši mi skoro pola kockice
      na 3 km voznje, 1/4 kockice mi ide na prva, druga, treća,
      na 4-5000o/min.... Stvarno više ne znam, prvo sam gledao
      da uštedim i sam sve radio, sad sam spreman i da platim,
      ali kod koga sam god bio, a da mi nije rekao "ostavi mi auto
      na 4-5 dana", nije znao šta da mi kaže... "Možda je ovo, možda
      ono..." Došlo mi je da uzmem 2 litra beznina i dum da ga zapalim...

Comment

• TECA
        CBC Senator XXL
        • 14.10.2007
        • 2355
        • Oz

Koliko me secanje sluzi,te nubire su trosile podosta goriva i dok su bile nove.U tvom slucaju u igri moze biti dosta toga,neispravan termostat,lsonda,zacepljen izduvni sistem....dotrajao plinski uredjaj.Jedino resenje,koliko vidim odavde i jeste dobar majstor,nov plinski uredjaj,jos poneka sitnica i bar tih 4-5dana bez auta.
        Ako hoces jos da gubis vreme i novac na skup benzin,podesi unimer na 2V pa gledaj u sondu kad je zagrejan auto i na leru,bez dodavanja gasa....

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Prema navedenim informacijama ja mogu da zakljucim nekoliko stvari:

- lambda sonda sistem je neispravan i to se vidi iz aviona (akoje tacan opis signala koji daje).
          signal iz lambda sonde je slican sinusnoj krivi i gleda se na osciloskopu a ne na voltmetru (da bi se zaista nesto i videlo). voltmetar nogu da gledaju vrlo iskusni, laik nece videti ono sto treba.
          - signal je po po nasanju prakticno isti i na leru i pri 2038 i pri 4214 ili bilo koliko obrtaja u rezimu stabilnog rada motora (niti se ubrzava niti usporava).

- pri turiranju lambda sonda mora da pokaze bogatu smesu, pri oduzimanju gasa mora da pokaze siromasnu smesu.

- lambda sonda je osnovni element koji upravlja trenutnom kolicinom ubrizganog benzina. kada je nema ili je neispravna kompjuter motora radi napamet i uliva gorivo prema fabrickom zastitnom programu ( a to znaci zaliva motor benzinom jer je to najbezbednije stanje po sam motor u termickom smislu)

-plinski sistem ne moze da radi ispravno kada neradi benzinski sistem ispravno

i posebno vazno: obicna lambda sonda NE SME nikada da dodje u kontakt sa olovnim benzinom.
          posto kazes da si sipao olovni benzin prakticno si posle 2-3 km voznje spalio lambda sondu (nije bas tako ali da ne sirim pricu) i ona je postala otpad.

Kupi novu lambda sondu, pravilno je ugradi (te) ukljucivo i tacno predvidjen obrtni momenat prilikom srafljenja, resetujte glavni ECU ubrizgavanja i tek onda voziti ISKLJUCIVO na bezolovni benzin nekoliko desetina kilometara da ECU "nauci" novo ispravno stanje.

ECU je sada totalno sludjen i ima u memoriji neke bezvezne podatke.

I da, treba izvrsiti dijagnostiku rada motora BEZ elektronskih citaca kodova i slicnog vec putem procesa dijagnostike a za sta treba manometar (za pritisak goriva, za kompresiju, za usis), zatim analizaator izduvnih gasova (skupi elektronski ili besplatni - ljudski nos), stroboskop za proveru tacke paljenja i najvazniji dijagnosticki alat u obliku ljudksih sivih celija tj strucnog lica.
          u vazan dijagnosticki alat spada i sluh strucnog lica, zvuk motor odaje mnogo informacija.

Dakle,
          lambda sonda je mrtva ako na leru pokazuje ravnu krivu odnosno napon priblizno nula.
          ECU je sada pogresno pretprogramiran.
          potrebno je nakon popravke voziti auto neko vreme bez ikakvih intervencija da se ECU ponovo nauci (sam ce to uraditi najverovatnije, ne znam konkretan model ali je to opsti princip)
          bez alata nema zanata, pa tako i u ovom slucaju. dobar alat znatno skracuje potrebno vreme da se utvrdi kvar i njegovo poreklo.

za ispravan rad motora su potrebna 3 elementa u tacnom medjusobnom odnosu:

vazduh i benzin kao smesa, varnica u pravom trenutku i kompresija (mehanicki ok motor).

napomena:

lambda sonda meri kolicinu kiseonika nakon procesa sagorevanja a to znaci da auspuh sa izduvnom granom mora da apsolutno zaptiva.

ako je tu negde busno i cure gasovi napolje lambda sonda vise ne moze da radi korektno.

Priveriti kompletan auspuh u delu od glave motora do lambda sonde i samo mesto gde je usrafljena lambda sonda.

Najjeftinije je krenuti od zamene ocito neispravne lambda sonde i resetovanja ECU pa onda dalje pratiti stanje.

Kako je vec navedeno motor od 2000 kubika ne moze da radi korektno uz sagorelih 22 litra benzina i svecice moraju da budu crne i garave kao ugalj.

Ako se gorivo trosi u tako enormnim kolicinama a nije proslo kroz motor sto se vidi obavezno po izgledu svecica onda je negde iscurelo.

Na primer moze da curi na O ring gumicama brizgaljki i da se to ne vidi golim okom jer benzin brzo ispari.

Ali, kako je navedeno da iz auspuha smrdi to jeverovatnije da ipak prolazi kroz motor kao nesagorelo gorivo.

Resenje koje se samo namece, i to je vec receno na osnovu prakse sa 3 komada slicnih simptoma, lambda sonda. Ja bih poslusao to iskustvo.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Pedjica
            CBC Početnik
            • 09.06.2011
            • 9
            • Podgorica

Ovako,

prvo jedno veliko hvala što se imali stprljenja, vremena
            i živaca za moje dugo piskaranje i želju da mi pomognote.
            Drugo, lamda je naručena iz Niša, oko 24 og stiže u PG kod
            mene, odmah ću odraditi reset ECU, i voziti par dana, da vidimo
            šta se dešava. Nakon toga ću vam se javiti sa novim stanjem.

Još jednom veliko hvala na poklonjenom vremenu.

Comment

Working...
            X