Pozdrav svima. Pre otprilike mesec-dva otkazao mi je (DIS) modul paljenja, i to se desilo na povratku sa godišnjeg odmora, tako da sam auto sa takvim modulom vozio oko 200 km. Po povratku u BG kupio sam delfijev modul i odmah ga zamenio. Od tada primećujem loš rad motora. Auto dobro pali i na leru radi isto kao i ranije, ali u toku vožnje počinju problemi. Pri dodavanju gasa auto kao da se malo zagrcne (ne i na leru) i nekako dva puta trzne i onda primi gas normalno. Kada pritisnem papučicu kvačila da promenim brzinu gas se ne vrati (ili bar ne dovoljno brzo) tako da kvačilom praktično sečem gas i dolazi do trzanja celog auta. Mnogo puta vidim na obrtomeru visoke obrtaje, kao u toku vožnje, iako sam tada već uveliko pritisnuo papučicu kvačila. Kad oduzmem gas, to u početku krene veoma sporo a onda odjednom "odseče", tako da čovek ima stalan osećaj da papučicom gasa ne može da kontroliše auto kako bi hteo. Svećice su skoro zamenjene i proverene. Kada sam zvao prodavnicu da se požalim na modul, oni su me poslali na Banjicu kod njihovog "stručnjaka" koji je ,normalno, utvrdio da je modul ispravan a ja sam siguran da nije. Auto mi nikad ranije nije ovako radio. I sada ja imam "novi" modul od 12500 din. i auto u koji mi se više ne mili da uđem. Šta sada raditi? Ima li neko neku ideju? Hvala.
Opel vectra B 1.6 16V Z16XE 2001. problem sa zadržavanjem obrtaja motora
Collapse
X
-
Odg: Opel vectra B 1.6 16V Z16XE 2001. problem sa zadržavanjem obrtaja motora
Auto je bio na dijagnostici kod majstora koji ga održava i on je utvrdio da je modul neispravan a čime, i da li je išta resetovao, nemam pojma. Rekao je da uradio sve što je trebalo. Da budem 100% siguran, nekoliko dana kasnije sam moj stari modul montirao na isti ovakav auto, i kod njega je izazvao isti loš rad kao kod mene. Sa starim modulom auto je "trokirao" a sa ovim novim đubretom ne trokira ali ne prima i ne vraća gas u toku vožnje pravovremeno, nego sa zadrškom koja izaziva trzanje i cimanje automobila. Ponavljam, to se na leru ne dešava, samo u vožnji. Npr. kod šaltanja iz prve u drugu brzinu, pri otpuštanju gasa i pritisku na kvačilo, ne opadaju obrtaji motora kako bi bilo normalno, nego se povećaju za 200-300 pa tek onda počinju da idu naniže i to dosta polako. Nema prijavljenih grešaka, očišćen je leptir, proverene svećice...
Neki mi savetuju ispiranje motora Wynn"s-om. Ima li neko neku ideju i savet šta još da pokušam?!Last edited by sasa123; 07.10.2011, 17:52.
Comment
-
-
A zasto mislis da je modul odgovoran za sporo vracanje gasa? Nije li malo logicnije da auto ima vise od jednog kvara posle 10 godina eksploatacije? Ili ne sme da ima 2 kvara?!
Los rad motora ce verovatno da bude izazvan voznjom od 200km sa motorom koji trokira i samim tim nije balansiran. Da li znas kako izgleda pokusaj racunara da ispegla toliko siromasnu smesu sa kojom si se ti vozio na povratku sa odmora?! Jako lose po sve ostalo.....narocito ako nije odradjen reset posle zamene modula vec se ceka da ga sam ispegla...
To sto nema prijavljenih gresaka je najnormalnije.....cak sta vise retki su slucajevi gde su greske koje mogu pomoci u memoriji ....
Najbolje bi bilo da se odradi dijagnostika pre nego sto se potrosi jos nekoliko dana i plata na neupele pokusaje. Samo imaj u vidu da je sada mnogo teze naci kvar jer je svasta probano pa se mora pregledati duplo vise stavki nego da je to na pocetku pravilno odradjeno.
Ja bi isao da izmerim izduvne gasove pre nego nastavim dalje.......Poslednji nek ugasi svetlo
Comment
-
-
Jesam, narode, to sam ispustio da napišem. Na tom automobilu je bio isto delfijev modul ali sa GM-ovim žigom, i kada sam ga montirao na svoj auto nije bilo ovih problema ili su bili neprimetni. To me je zbunilo i zato sam ubeđen da je modul glavni krivac za ovakav rad motora, mada istina je i ovo što Gavra kaže, pa sada više ne smem ništa da tvrdim. Ne znam odakle da počnem, ali moraću čim budem u prilici jer ovako više ne mogu da vozim, jako živcira. Hvala svima što su se oglasili, javljam se čim nešto uradim. Ako u međuvremenu neko dođe na još neku ideju neka je iznese.
Comment
-
-
Ispiranje motora wynn's-om rešilo 95% problema. Ima još nekih sitnica, ali da sačekamo još koji dan, možda i to nestane.
Hvala svima koji su se javili i ponudili savet i mišljenje. Pozdrav!
Comment
-
Comment