Udari u menjaču pri kretanju

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slavke89
    CBC Član
    • 05.01.2012
    • 75
    • Kikinda

Udari u menjaču pri kretanju

Imam problem sa menjačem na Yugu 55, ili sa nečim drugim, ne znam šta je tačno. Kada ubacim u prvu i hocu da krenem, u menjaču počne nešto jako da udara, pri čemu se trese ceo auto. To se ne desava svaki put, kad krećem jako polako, uspem da pokrenem auto nekako. Kilometar sat mi ne radi jer mi se prethodno polomio pinjon i upao je deo plastičnog zupčanika u menjač, pa ne znam da li je to od loše montaže ili je do menjača. Skinuo sam juče menjač i video da mi se polomila korpa kvačila, dva segmenta, kao što vidite na slici, i sad sam u nedoumici da li su ti udari do korpe kvačila ili je kvar u menjaču? Inače, menjač je petostepeni i ugradio sam ga prošle nedelje i ne mogu da garantujem da je dobar. Prva dva dana sam vozio bez problema i onda se desilo ovo kad sam se vraćao sa posla.
    Hvala!
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Odg: Udari u menjaču pri kretanju

U zvonu menjača možeš videti da li je kačilo ili ne, takvo trzanje mora ostaviti vidljiv trag.
    Ako nema onda je osovinica diferencijala, vidi se kroz diferencijal sad kad si skinuo menjač, uzmi neka duža klješta i probaj da je pomeraš po uzdužnoj osi ne sme da šeta.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• slavke89
      CBC Član
      • 05.01.2012
      • 75
      • Kikinda

Ne drma se osovinica diferencijala (1 na slici), a za zvono ne znam, jer ne znam tačno koji je to deo. Pa ako biste mogli da mi pojasnite, pa cu pogledati.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

To nije osovina diferencijala, to se vidi sa strane kroz one rupe gde su bile poluosovine... šipkica od oko 14-15mm ...

Ovo je zvono menjača i po ovoj slici ne vidim tragove udaraca i nemam pojma kako se slome dva pera od korpe a da nema traga... Ili imaš jak prst da ih pritisneš

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Na korpi ima nekih tragova, a lom je mogao prouzročiti druk-lager, ili potisna viljuška, koja se ne vidi od lagera. Da li su dva osigurača, koji spajaju lager i viljušku naknadno skinuti, ili nisu bili ni montirani? To bi moglo prouzročiti buku i lom.

Rekao bih, da je zamena menjača loše obavljena.

Comment

• slavke89
            CBC Član
            • 05.01.2012
            • 75
            • Kikinda

Osovinica diferencijla se pomera napred - nazad za oko 5 mm, a verovatno i više kad su kola u pokretu. Da li se korpa kvačila polomila zbog kvara osovinice diferencijala u menjaču? Kola su 83 godište, pa me i nečudi da je sve to otišlo.Prethodni četvorostepeni menjač je bio pri izdisaju, pa sam morao ili da repariram taj, sto bi me skuplje izašlo, pa sam odlučio da stavim petostepeni. Montiraću drugu korpu kvačila i menjač ovih dana, pa ću videti kako sve to radi.
            Hvala puno!

Comment

• slavke89
              CBC Član
              • 05.01.2012
              • 75
              • Kikinda

Druk ležaj nije bio spojen osiguračima ni na prethodnom ležaju, pa ja nisam spojio ni na ovom, samo sam slobodno ubacio ležaj i montirao menjač. Da li onda na sledećem menjaču koji budem dobio treba da povežem gore i dole sa osiguračima druk ležaj i viljušku? I ako imate još neke savete pri montaži menjača?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Obavezno staviti osigurače, jer oni sprečavaju "landaranje" i okretanje spoljašnjeg dela ležaja. Da ne bi prešao zubac na viljušci, kad je potisnut do kraja. U ovom slučaju, rekao bih, da se vide tragovi na dva mesta, označena krugovima desno od ležaja. Odmah sam zapazio nešto, što me navodi na sumnju, da se radi o yugovom petostepenom menjaču, takođe označeno crvenom bojom. Kao da je adaptiran neki drugi menjač na zvono 4-stepenog.

Pošto nameravaš, kako sam shvatio, da ugradiš drugi menjač, preporučio bih ti ipak, da ideš na 4-stepeni. Iako 5-stepeni ima svojih prednosti, po meni su se 4-stepeni pokazali bolji i izdržljiviji.

Comment

• aleksd
                  CBC Član
                  • 15.03.2010
                  • 55
                  • Smederevo

Lomljenje tog plastičnog zupčanika često može biti signal da je pukao osigurač na osovini diferencijala, te da je ona počela da "šeta". Ovo može biti jako opasno jer se desi da menjač jednostavno zablokira u toku vožnje. U tvom slučaju i sa obzirom da je auto dosta star, meni se čini da je uzrok tršenja ispadanje poluosovine. Rešenje je ili limar ili budž varijanta, to jest da se podloška sa homokinetičkog zgloba premesti sa unutrašnje strane ležaja točka.
                  nikad se ne predati, osim kad moraš... (Otto Von Grunf)

Comment

• slavke89
                    CBC Član
                    • 05.01.2012
                    • 75
                    • Kikinda

Ok, ali kad sam vozio 80km/h pa naviše sa četvorostepenim menjačem, motor je malo brujao, kao da traži petu brzinu. A kad sam vozio istom tom brzinom sa petostepenim, motor je radio stabilnije.Da li cu imati nekih problema u vožnji kad budem ugradio drugu korpu kvačila sa lamelom i drugi petostepeni menjač? Kod četvorostepenog menjača sam mogao da ubacim iz treće u drugu pri skretanju, pri čemu naravno prethodno normalno usporim i sve je bilo ok. A kod petostepenog sam morao da bas usprim, samo sto nestanem, da bih prebacio iz treće u drugu. Pa me interesuje da li je to uobičajno kod petostepenih ili je to opet neki kvar menjača?

Comment

• aleksd
                      CBC Član
                      • 15.03.2010
                      • 55
                      • Smederevo

Pretpostavljam da je dolazilo do krčanja prilikom prebacivanja brzine. Ako je samo između te dve u pitanju je sinhron, a ako je između svih onda korpa kvačila nije odvajala dovoljno.
                      nikad se ne predati, osim kad moraš... (Otto Von Grunf)

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Bravo Aleksa, kad sam ja pisao dok nisam postao namćor

https.autogas.rs

Comment

• slavke89
                          CBC Član
                          • 05.01.2012
                          • 75
                          • Kikinda

Samo između te dve brzine.Da li je to moguće podesiti i gde?

Comment

• slavke89
                            CBC Član
                            • 05.01.2012
                            • 75
                            • Kikinda

Da li mi može neko reći u čemu je problem u menjaču ako se malo teže ubacuju brzine, da li je to samo do nedovoljnog podmazivanja, ili je nešto drugo? Treba da ugradim drugi četvorostepeni menjač, kojem je to problem, pa da znam da li da ga uzimam ili ne. Molim vas da mi odgovorite što pre, jer treba danas da mi stigne taj, pa ne znam da li da otkažem i da uzmem drugi, ili je tu samo problem podmazivanje, pa mogu da uzmem i taj?
                            Hvala puno!

Comment

• slavke89
                              CBC Član
                              • 05.01.2012
                              • 75
                              • Kikinda

Vratio sam drugi četvorostepeni menjač, i sad dobro radi, samo pri vraćanju iz 3 u 2 brzinu ne uzubljuje baš dobro, malo krči, pa tek onda ubaci, ali kad je pri manjoj brzini od 20 km/h, ubaci bez problema. Da li može to nekako da se našteluje?

Comment

Working...
                              X