Necim sto lici na "gvint" burgiju, samo sa trapeznim, a ne trouglastim profilom. Crvic izlazi na gore, ali bih ja radje skidao glavu, cisto zbog "pocetka" navoja..
Izvini,ali jel` to kod tebe 5ak u pitanju ili nesto drugo?
Ja sam radio nesto slicno sa drugarom,doduse na unu,ali ako je u pitanju 5ak...onda je stvar malo komplikovanija.
Ja to nebi radio, jer iako ti urezu navoj par ubitacnih opiljaka ce zigurno zavrsiti u komori za sagorevanje i ode mast u propast.... skidaj glavu
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
5-tak je da. Bobina je preko svecice, tako da svecica ne moze da ispadne, samo ne znam da li 100% radi svoju funkciju. Ima neki servis u Ljigu moracu da ih pozovem da vidim kako oni to sredjuju, taman da ih pitam koje im je resenje za opiljke. Skidanje glave mi je poslednja solucija
Eh sta da ti kazem...Nije problem bobina(lepo se drzi na srafa koje mozes odvrnuti i prici svecici).Usputut tu bobinu je lako ispitati da li radi.Ako sam dobro skapirao ta svecica je polomljena i ne moze se skinuti kljucem.To se radi sa busilicom polako ali sigurno(malo busis pa promenis smer burgije).Opiljci nisu problem jer se klip digne u GMT i onda se busi.Kad se izbusi,ubaci se parce magneta koje pokupi opiljke.Ono sto preostane nije toliko opasno jer ce ga klip izbaciti prilikom startovanja motorara....Ovo je proverena varijanta,pricam iz prve ruke......Mada,hajde ti probaj malo preciznije objasniti sta ti se desilo pa to pokusavas uraditi.5ak je malo zeznutiji jer je svecica duboko u dekli,koju ja da to moram raditi bih sigurno skidao pre busenja.
edit: necitiraj post tik iznad, logicki nastavak konverzacije
Nisi me razumeo, doduse nisam ni ja bas objasnio Kada sam rekao bobina je preko svecice, mislio sam svecica ne moze da ispadne, odnosno ne moze pritisak da je izbije, tako da je dobro sto imam bobine. Samo nisam siguran da li svecica 100% odigra svoju ulogu iz razloga sto ne moze da se zategne. Znaci ja normalno mogu da skinem svecicu, sve ok, ali ne mogu da je zategnem, uhvati mozda pola kruga
ko u beogradu radi helicoil ? oblajzno mi brezon od izduvne u glavi i sad pirka pod haubom... nepristupacno je za bilo kakvo burgijanje, ali koliko sam razumeo taj helicoil se sam urezuje ? ...ili ipak treba ureznica ?
Evo ovako to izgleda ima helicoil ureznik, sam navoj helicoil i alat za uvrtanje, konkretno ovde se radi o M8 navoju, koristimo ga u firmi gde ja radim.
cini mi se da cu onda morati da skidam glavudzu... ova "srafilica" mi deluje prilicno dugacka, na mom autu mislim da nema mesta za taj zahvat, tj, ima max 10-15ak cm od rupe za brezon do kosa...
Comment