kliktanje jednog ventila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

kliktanje jednog ventila

od nedavno mi se cuje caktanje(metalno cak-cak zvuk) jednog ventila..posumnjao sam na rastelovanost ventila.otvorio dekl(skinuo) pre toga sam zagrejao motor na radnu temperaturu i sve ventile proverio dostelovao usisne na 0.15mm a izduvne na 0.25mm.
    i dok je radio auto tako bez dekla na leru,otkrio sam da samo zadnji ventil( 8 po redu) a to je izduvni ventil 4 cilindra cakce... samo on ,ostali neprave taj zvuk..probao sam i da ga nastelujem sa malo vecim zazorom i sa malo manjim..medjutim isto cakce...cak-cak-cak.
    sto se auto vise greje on sve vise cakce kad je auto najzagrejaniji(kad pali ventilator) tad se i najvise cuje.
    i to se cuje na leru..cinimi se da ga u toku voznje uopste necujem.
    ulje je na sredini Havoline 15-40w preslo 3000km ... sta mislite sta je otislo...ili je do ulja ili sta?
    podizac,bregasta...???
    OHV motor sa bregastom u bloku.. i podizacima i klackalicama(kao yugo 45) ...
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • pivarac
    CBC Član
    • 14.05.2006
    • 40
    • Kragujevac

pogledaj klackalicu na tom ventilu ,hoce da ostane udubljenje od ventila pa kad ga meris spujunom cini se da je ok a ustvari zazor je veci za dubinu udubljenja isto kao kod yuga 45 (kod njih je to cesta pojava)
    OPEL Corsa 1.0 12v

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

hvala @Pivarac ... ,dvaput sam skidao dekl(mora se poskida okolo dosta sitnica),pa moram ga guram u brzini napred nazad da ga hvatam na vagu,tako da me mrzi to ponovo da radim,ako ovo nije neki ozbiljniji kvar... nek caktje,i ja caktjem
      ako neko sumnja da jeste..da odem kod nekog ko ce da mi preporuci da kupim novu bregastu i promenim pola motora
      nego me interesovalo da mi neko kaze jel to ozbilno vise manje ili nije...
      ali slabo ko poznaje materiju,ocigledno.

Comment

• KdF
        CBC Senator
        • 06.12.2004
        • 242
        • Beograd

Ako je ventil nastavkovan onda bi tacan zazor mogao da se izmeri komparaterom. Ja bi proverio i sraf za stelovanje zazora - jednom sam na Jugu 45 video da je vrh tog srafa (u obliku kalote) otpao i to je stvaralo strasnu buku. Srecom isti je ostao u podizacu pa nije moglo nista strasnije da se desi...

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

evo resenja posle dva meseca

caktje on tako caktje .. i iritirame .. i ja kao ajd danas otvorio haubi ,blejim odsutno u dekl,i razmisljam da krenem po otpadima da trazim odizac,klackalicu i matice koje je drze pa da promenim ,pa valjda ako je nesto od toga razlokano prestace i ta caktje..
          kad mi pogled privuce svecica na cetvrtom cilindru koja LANDARA ..ja uhvatim rukom a ona se olabavila i oshrafila sigurno par krugova....
          ugasim motor ,pritegnem svecicu po propisu i vise nista necakce...
          a bio sam ubedjen da je do ventila..nekako me zvuk vukao na tu stranu.

eto resenja a i smesnog previda..

Comment

• skorohaker
            CBC Član
            • 20.07.2007
            • 25
            • Beograd

^ E, tu materiju stvarno slabo ko poznaje.

Comment

• mb12
              CBC Senator XXL
              • 06.11.2006
              • 640
              • Vrbas
              • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by zoranbg
              evo resenja posle dva meseca

caktje on tako caktje .. i iritirame .. i ja kao ajd danas otvorio haubi ,blejim odsutno u dekl,i razmisljam da krenem po otpadima da trazim odizac,klackalicu i matice koje je drze pa da promenim ,pa valjda ako je nesto od toga razlokano prestace i ta caktje..
              kad mi pogled privuce svecica na cetvrtom cilindru koja LANDARA ..ja uhvatim rukom a ona se olabavila i oshrafila sigurno par krugova....
              ugasim motor ,pritegnem svecicu po propisu i vise nista necakce...
              a bio sam ubedjen da je do ventila..nekako me zvuk vukao na tu stranu.

eto resenja a i smesnog previda..
              E taman ti htedoh odgovoriti da pogledash na svecice .... evo mene juche cale istripovao da se na Astri cuje nshto tako chudno .... ja odem kad taj zvuk u pitanju .... mada meni nije smetao, to je bilo i pre, jedno 5 meseci ..... Lepo zavrnu i radi bez tog zvuka .....

Comment

• Goran
                Moderator
                • 06.10.2004
                • 535
                • Vrbas

Cudnih li kola moraju i svecice da se zavrnu
                Originally posted by Dora
                Banovao me Goran
                Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

ma shto bi se reklo : "nemam opravdanja " )
                  ali svecice nisu sa prednje strane do hladnjaka nego iza ...
                  a i kad ih stezem zategnem ih ,ali nikad manijacki ,jer sam video kad je covek shebo navoj stezanjem,ili kad sam uzeo auto pa nisam mogao da skinem dve svecice koliko su bile stegnute,mislio sam ako zapnem jos malo kod skidanje ima polomim ili svecicu ili cu shebem navoj...

a i auto je normalno palio,vukao,nisam osetio nista u radu motora,da je poceo da prekida ja bih se uhvatio za kablove svecice pa bih primetio....

naravoucenije je uvek ocekuj neocekivano... to jest pre nekog rada zamene dela (bacanje para) ,,treba sagledati kvar,problem iz svih uglova... najlakse je ali najskuplje kupovati i menjati sve sto ti padne na pamet..,bez potrebe.

Comment

• mb12
                    CBC Senator XXL
                    • 06.11.2006
                    • 640
                    • Vrbas
                    • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by zoranbg
                    a i auto je normalno palio,vukao,nisam osetio nista u radu motora....
                    Isto, a ma bash sve isto kao i kod mene bilo

Comment

Working...
                    X