LUPKANJE KAD JE HLADAN

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Syncmaster
    CBC Veteran
    • 02.02.2006
    • 153
    • Zrenjanin

LUPKANJE KAD JE HLADAN

Šta je to što se čuje kao klikeri, kao da su ventili ali nisu, kada je motor hladan, a čim se se malo ugreje to prestane i ne čuje se prilikom sledećeg paljenja nego tek kada se motor skoz ohladi.

U servisu su mi rekli da je to normalno dok ulje protrči kroz motor, ali napominjem da se to dešava već možda 40k kilometara i da motor ni gram ulja ne troši od servisa do servisa, radim na svakih 10k kilometara.
    Motor je sada prešao 80k i sipa se mineralno ulje.
    Da li bih nešto dobio da pređem na polusintetiku i šta trebam da radim, tj da li je nophodno ispiranje motora?

U pitanju kia pride 1.3i.
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Hidropodizaci ventila verovatno...

Comment

• Goran
      Moderator
      • 06.10.2004
      • 535
      • Vrbas

Ne bi dobio verovatno nista s prelaskom na druga ulja, kao sto Srdjan rece hidropodizaci ventila. Naime u vremenu dok se auto "hladi" hidropodizaci propuste ulje i ostanu suvi tako da pri sledecem paljenju hladnog motora oni su prakticno bez ulja i cuje se to lupkanje koje si opisao dok ulje ponovo ne napuni komore na podizacima. Uzrok tome su naslage koksa u podizacima. Moglo bi da pomogne ciscenje podizaca ali nije 100% uspesno
      Originally posted by Dora
      Banovao me Goran
      Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• Syncmaster
        CBC Veteran
        • 02.02.2006
        • 153
        • Zrenjanin

Motor nema hidraulične podizače (samoštelujuće), ima obične koji se šteluju na određenom broju km.

Pre 20.000km štelovao ventile, a kada je otvorena komora sa ventilima čisto kao suza, kao iz fabrike da je izašao. Motor je prešao ukupno 80.000km pravih jer sam prvi vlasnik.

Comment

• Goran
          Moderator
          • 06.10.2004
          • 535
          • Vrbas

U tom slucaju rec ima neko strucniji
          Originally posted by Dora
          Banovao me Goran
          Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• Syncmaster
            CBC Veteran
            • 02.02.2006
            • 153
            • Zrenjanin

Čekam da se ti stručnjaci jave, da čujem njihovo mišljenje.

Comment

• Ogi
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 309
              • Beograd
              • Hyundai i30 1,4

Ja imam isti "problem" samo ne kod mene to nema veze sa klikerima vec iz motora svakih 20-ak sekundi recimo dopre jedno LUP... LUP... LUP... i to bas kao sto si rekao, kada je hladan, odnosno prilikom prvog jutarnjeg paljenja... kasnije se to ne desava...

Comment

• dima
                CBC Senator
                • 14.02.2007
                • 200
                • Niš

Kod mene se tako cuje pumpa goriva, samo sto je ona mehanicka, pa se cuje breg koji potiskuje osovinu pumpe.
                OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• Syncmaster
                  CBC Veteran
                  • 02.02.2006
                  • 153
                  • Zrenjanin

Moguće je da je to normalna pojava, pošo tako radi više godina, stvarno ne znam.

Imam još jedno pitanjce, vljda je u domen ove teme, da ne otvaram novu.

Auto je presao 80.000km i brizgaljke nisu čišćene. Primetio sam da motor ima manu da na nižim obrtajima npr u IV pri 60 ili u V pri 80km/h (to je oko 2000o/min) kada dodajem gas kao da čujem brizgaljke i motor strašno sporo ubrzava gotovo kao da ima knedlu ali čim pređe 2500 o/min povuće malo bolje, dok preko 3000o/min vuče kao lud.

Da li su to brizgaljke prljave ili su možda detonacije?

Samo napomena da kada se turira u mestu motor ne pokazuje nikakve siptome gubitka snage ili bilo kakve knedle na bilo kojim obrtajima.

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Moguce da su dizne...bilo bi pozeljno jedno pranje.
                    To date there has never been a faster car built for the public road and,
                    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• NickRP
                      CBC Senator
                      • 19.10.2005
                      • 263
                      • Serbia - Germany

Tesko da brizgaljke mogu da se cuju (odnosno da se izdvoje) iz buke koju generise motor.

Da li mozes detaljnije da opises te klikere, koliko to vremenski traje, da li ima veze sa opterecenjem motora i brojem obrtaja, da li se zimi cuje jace nego leti (pri hladnom startu normalno), da li odmah gasi lampicu za ulje (na verglanju)?

Pozz,
                      Nikola

Comment

• Syncmaster
                        CBC Veteran
                        • 02.02.2006
                        • 153
                        • Zrenjanin

Klikere najbolje mogu opisati na sledeći način. Čuju se kao ventili da lupkaju ali tek tek sitno i to velikom brzinom se ponavlja. S tim da kada dodam gas tih klikera nema više, nego normalno motor kao kada je ugrejan. Ynači da se čuje kada je hladan i na malim obrtajima.

Još jedna napomena da kada radi hladan na leru i kada se čuju klikeri oni se cuju jednom brzinom kliktanja, a kada malo vrlo malo dodam gas kao da se njihovo kliktanje,mislim na brzinu, malo poveća s tim da kada još malo dodam gas tada prestaju da se čuju.

Čuju se i leti i zimi, ali mislim da je mozda zimi malo duže jer mu treba više vremena da se ugreje.
                        Ovo ću tek ispitati pa ću javiti.

Comment

• NickRP
                          CBC Senator
                          • 19.10.2005
                          • 263
                          • Serbia - Germany

Ukoliko mozes, skini remen za pogon agregata (pumpa za vodu, alternator, klima, servo volan) i probaj onda... Umeju i tu lezajevi da se cuju...

Comment

• M-power
                            Moderator
                            • 10.01.2005
                            • 10060
                            • Bg; Banovo Brdo
                            • CorsaC, astra H,

Mislio sam na odziv motora pri dodavanju gasa....naravno ne na njihov zvuk.
                            To date there has never been a faster car built for the public road and,
                            it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• NickRP
                              CBC Senator
                              • 19.10.2005
                              • 263
                              • Serbia - Germany

@M
                              Slazem se sa tobom, a ovo za zvuk sam napisao Syncmaster-u, u smislu da on nema sanse da cuje dizne kada motor radi.

Comment

Working...
                              X