zasto ja ne bih mogao da taksiram (kao sto pecam), recimo jednu do dve godine, pa onda nesto drugo, otvorim recimo kiosk, pa opet "izvadim" dozvolu za taxi, na godinu dana, platim porez...
ima ljudi koji se zalete, promaše biznis za koji nisu sposobni pa ubrzo propadnu (ja bih rekao bankrotiraju) i potreže šansu u slede?em pokušaju sa novim biznisom.
a i biznisi se menjaju tokom vremena, cene na tržištu su promenljive, neki poslovi se ukidaju (kome još danas treba daktilograf na mehani?koj pisa?oj mašini npr), neki novi poslovi se stvaraju itd.
ali, koliko je meni poznato bez radio stanice i bez podrške dispe?erskog centra male su ti šanse da postigneš kvalitetan odnos predjenih km na prazno/ napla?enih km vožnje.
odnosno svaki km proveden na lerki tebe košta kao gorivo i amortizacija vozila (+ vreme ali da ga izuzemom) što je ?ist trošak.
sa radio vezom stojiš u mestu i nemaš taj trošak, ali imaš trošak mese?ne ?lanarine tj mese?nog udela u troškovima centra (udruženja, firme, dispe?era i ostalih u lancu).
šta je za koga isplativije, u kom gradu, u koje doba dana, puno varijabli za jedinstvenu procenu cashflow-a bilo na dnevnoj bilo mese?noj ili godišnjoj proceni.
naravno, ja još nisam video da je neko radio kako treba biznis plan u taxi službi, više se ide na neke procene iz iskustva.
postoje 2 vrste taxi mogu?nosti kod nas- pojedni?ani privatni tj preduzetnik (SZR bivše) fizi?ko lice i postoji preduze?e (DOO, Orta?ko, itd) kao pravno lice kao i svako drugo.
postoje i tre?i, divlji, ilegalni, izba?eni iz udruženja, uglavnom bez ikakvog pravnog osnova.
ovi tre?i polako nestaju jer ih suzbijaju sami legalni taxisti kojima smetaju ali u praksi i dalje ima gradjana koji su svesno spremni da udju u divlji taxi (i ?esto) sami sebi naprave problem pa se žale na lošu uslugu/cenu.
poneki se bune što postoji zakon (Ustav) koji omogu?ava ono što sam citirao, tvoju slobodnu volju da izabereš posao kojim ?eš se baviti, kada ?eš se baviti, koliko dugo ?eš se baviti, gde ?eš se baviti itd.
u svakoj branši ima nezadovoljnih koji bi hteli specijalne privilegije, taxisti su izuzetno solidarni i uz zavidan broj to daje "težinu".
usled te težine još se smatra da može da se vrati Titovo/Slobino/ koje god vreme gde su taxisti iznad zakona/pravila/normi/ pla?anja poreza/ itd privilegovani.
isto to smatrali su nedavno i fiktivno zaposleni radnici u Kragujevcu (bivše Zastave) da još uvek imaju samoupravna prava...
ima još takvih grupa koje ne shvataju koja je godina u pitanju, i da komunizam ne stanuje više ovde..da su neka nova pravila biznisa uvedena.
mislim da jako puno taxista želi da dobro radi, želi da se posveti tom poslu i da ga usavrši/ popravi kvalitet i da takvi i ne prave galamu niti se bune ve? ulažu u vozila, opremu, u svoj posao.
manjina se buni, i manjini sve smeta a ta manjina je jako glasna i povu?e za sobom i ostale.
kada se taxi licence budu pla?ale na konkursu a ne dodeljivale (kao što su licence za privatne radio i tv stanice, za privatne telekom operatere, za budu?e privatne elektro operatere) bi?e i druga?iji odnos i poštovanje prema toj licenci uz bitku da se kvalitetom ista zadrži po isteku licence.
kad ?e to biti, zavisi prevashodno od organizacije i iskrene želje države da uvede pravila jednaka za sve.
Comment