Car Audio System

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • V-Tec
    CBC Senator XXL
    • 30.06.2006
    • 1615
    • Beograd
    • '89 Civic d16a6

Originally posted by Sapcanin
    i u kombinaciji sa nekom Alpine ili Clarion centralnoj jedinici svira extra!
    Svirace extra i na bilo kom jeftinijem radiju poznatije marke, naravno ako zvucnici idu preko pojacala.
    Svi ti jeftiniji modeli poznatijih marki su svi isti po kavlitetu zvuka i ostalih stvari, samo je drugaciji dizajn.
    shuto-expressway.com

Comment

• Sapcanin
      CBC Senator XXL
      • 13.12.2006
      • 317
      • BG
      • Peugeot

pa nebih se bas slozio, radio sam uporedni test Alpine CDE-9870R i Pioneer DEH-2900MPB i razlika u zvuku je dosta na strani Alpine kada sve ide preko pojacala iako je u pitanju entry level segment
      Poljoprivredne masine

Comment

• V-Tec
        CBC Senator XXL
        • 30.06.2006
        • 1615
        • Beograd
        • '89 Civic d16a6

Koje su cene tih uredjaja sto si naveo?
        shuto-expressway.com

Comment

• Sapcanin
          CBC Senator XXL
          • 13.12.2006
          • 317
          • BG
          • Peugeot

Alpine je skuplja...
          9999dinara je cini mi se...
          pioneer ~7000dinara, mada su velike oscilacije od prodavnice do prodavnice...

Problem pioneera generalno osim na najskupljim modelima je los kvalitet zvuka preko rca izlaza
          Poljoprivredne masine

Comment

• V-Tec
            CBC Senator XXL
            • 30.06.2006
            • 1615
            • Beograd
            • '89 Civic d16a6

Razlika oko ~3000din. znaci da je Alpine bar 2 "nivoa" iznad sto je i logicno da ce biti bolji. Da si nasao neki Pioneer sa sto slicnijom cenom od Alpine-a video bih o cemu ti pricam.
            shuto-expressway.com

Comment

• Sapcanin
              CBC Senator XXL
              • 13.12.2006
              • 317
              • BG
              • Peugeot

Originally posted by Sapcanin
              Problem pioneera generalno osim na najskupljim modelima je los kvalitet zvuka preko rca izlaza
              Citaj
              I kod skupljih je ovaj problem.
              Jedino kod HiEnd serija drugacije...

Mada sto neko rece dzabe vise opcija ako one nemogu da doprinesu da zvuk bude bolji
              Poljoprivredne masine

Comment

• DareStankovic
                CBC Početnik
                • 05.11.2007
                • 6
                • Pancevo

Ja sam kod mene pozadi postavio Magnatove elipse Power Plus 693.
                http://www.magnatscg.co.yu/index.php?pg ... erd&mod=18
                Kao profesionalac za zvuk i muziku mogu ti reci da ove elipse rade za sve pare, ako ih pojacam na 70% trese mi se retrovizor u kolima, zadnja tablica, tapacirung na vratima a i spolja kada stavis ruku na auto osecaju se poprilicne vibracije a pritom se ne gubi na kvalitetu. Vezani su bez pojacala na CD/MP3 koji ima izlaze 4x40W (klasika). Kada su tako pojacani jedva da nesto razumes suvozaca u kolima
                U vratima imam neke pionircice od 2.5k dindzi koje su magnati pojeli za dorucak.

Comment

• Sapcanin
                  CBC Senator XXL
                  • 13.12.2006
                  • 317
                  • BG
                  • Peugeot

One rade lepo bez pojacala, a tek bi se odusevio kad bi ih nakacio na amp
                  Ja sam ih gurao sa Hifonicsom jedno vreme i nisam mogao da verujem kako sviraju
                  Poljoprivredne masine

Comment

• duvla
                    CBC Član
                    • 02.07.2007
                    • 55
                    • Beograd

E ajd da probam i ja malko da pametujem...
                    Kao prvo, kvalitetan HU je dobra stvar, pogotovo ako neces nabavljati AMP.
                    Naravno ako ces da nabavljas amp ta razlika u ceni HU-ta ce da se manje primeti ali ce je i dalje sigurno biti, veruj mi
                    Vrhunski HU-ti imaju izlaz za amp tri puta jaci nego kd onih jeftinih - tako ce amp tri puta manje da se muci da bi pojacao signal
                    Ja bih preporucio Clarion ili Alpine, po mogucnosti polovno iz viseg ranga. Kvalitetan HU ce dobro da gura neke elipse ali gledaj da budu sto osetljivije, bar 90-96dB/W.
                    Dzabe da uzmes neke ekstra kvalitetne a da su predvidjene da ih goni amp - opet nisi nista uradio.
                    Vrhunske firme su Focal, Morel, Hertz, DLS itd.
                    Iza toga su Infinity, JBL i sl.
                    Japanci su svi tu negde - Pioneer, Kenwood, Sony...
                    Po meni je i tu mnogo bolji kupiti polovno vrh nego novo osrednje, al to sam ja.

Amp vredi imati i moze da goni sta god hoces - woofer, dva zvucnika, cetiri... Ako hoces ozbiljno glasan zvuk bez toga se ne moze - minimum amp i dve elipse, a napred moze i nesto sitnije sto ce da goni HU.
                    Pravu kolicinu dB ipak mislim da bez wooofer-a neces uspeti da izvuces.

U principu kada se pravi vrhunski sistem racuna se da glavni deo zvuka mora da dolazi od napred - two way sistem napred sa odvojenim visokotoncem negde na dashboard-u i nekim malim kick-bassovima u vratima. U takvom sistemu elipse imaju samo ulogu popune zvuka otpozadi - nikako nisu glavni zvucnik (posto tebe ne interesuje kako su rasporedjeni instrumenti u orkestru kad slusas heavy-metal (da li su violine levo, a violoncela desno npr.) onda ovaj prethodni deo price mozes slobodno da zaboravis )

Niskim frekvencijama uho ne moze dobro da odredi izvor zvuka, svejedno je gde ce biti woofer - otud gepek idealno mesto, mada nazalost vrlo falicno. Jako je tesko napraviti woofer koji svira kako treba (po SQ a ne SP standardu) - ja licno sam cuo svega par sistema u zivotu gde je woofer bio po mojoj meri - glasan i tacan bez imalo laznog BOOOOOOM efekta, al ti sistemi su kostali goooomilu para.
                    Eto moje Ane Karenjine - tom I

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Originally posted by duvla
                      Vrhunski HU-ti imaju izlaz za amp tri puta jaci nego kd onih jeftinih - tako ce amp tri puta manje da se muci da bi pojacao signal
                      Ajde mi ovo pojasni...
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• duvla
                        CBC Član
                        • 02.07.2007
                        • 55
                        • Beograd

Jacina izlaza za amp kod jeftinijih HUta je 1,5v (ako je i toliko) a kod vrhunskih 4,5-5v.
                        Samim tim amp ima manje potrebe da pojacava signal - vec je stigao mnogo jaci.
                        A, inace, probali su ljudi i na Clarion-u iz top linije zvuk je i preko amp-a bitno jaci i cistiji nego preko Pioneer-a (isto iz top linije, preko istog pojacala, odvrnuto do istog nivoa).
                        E, sad, Clarion i jeste dosta skuplji...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

HM, po specifikacija lineout/linein veze, maksimalni peak je 2V, od tipa impedanse i da li je rađeno galvansko razdvajanje mogu da zavise neke stvari, ali zbog načina izvođenja gubici su zanemarljivi... Čime je mereno?
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• duvla
                            CBC Član
                            • 02.07.2007
                            • 55
                            • Beograd

Da ako pricas o standardima kucnog HiFi-ja.
                            Tamo su odstupanja mnogo manja.
                            Gotovo sva ozbiljnija auto pojacala imaju podesavanje za vrednost line-in sensitivity i uglavnom su od 175mV-5V.
                            Ne bih sada da ulazim u to ko kako meri, da li laze ili ne ja samo navodim specifikacije proizvodjaca.
                            Evo npr. za jednog Kenwooda (to sam prvo nasao na Googlu):

# Maximum Power Output (4Ω): 2400W x 1
                            # Rated Power Output (4Ω, 14,4V): 600W x 1 (20Hz ~ 200Hz, 0,5%THD)
                            # Rated Power Output (2Ω, 14,4V): 1200W x 1 (100Hz, 0,5%THD)
                            # Rated Power Output (1Ω, 14,4V): 1000W x 1 (100Hz, 1%THD)
                            # Rated Power Output (4Ω, 12V): 400W x 1 (20Hz ~ 200kHz, 0,5%THD)
                            # Rated Power Output (2Ω, 12V): 800W x 1 (100Hz, 0,5%THD)
                            # Rated Power Output (CEA-2006): 600Watts RMS x 1 at 4 ohms and 1% THD
                            # Low-pass Filter: 40~200Hz (24dB/oct)
                            # Infrasonic filter: Off/15/60Hz (24dB/oct)
                            # Band Reject Filter: Off/6dB/12dB (40~200Hz Variable)
                            # Input Sensitivity: 0,2 ~ 5V
                            # Input Impedance: 10kΩ
                            # Signal to Noise Ratio: 105dB
                            # Signal To Noise Ratio (CEA-2006): 80dBa (Reference: 1 Watt into 4 Ohms)
                            # Frequency response (+0dB, -3dB): 5Hz ~ 400Hz
                            # Operating voltage: 14,4V (11V ~ 16V allowable)
                            # Dimensions (WxHxD): 340 x 60 x 225(mm),
                            # Weight: 3,8kg
                            # Current Consumption: 75A

Comment

Working...
                            X