Fm signal

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • trulex
    CBC Član
    • 08.03.2008
    • 63
    • NS

Fm signal

Imam Sony cd player CDX-L280, i onu antenu koja se lepi na šoferku,
    problem je što radio neće da hvata stereo signal ni jedne jedine stanice osim lokalne tj seoske čiji mi je predajnik udaljen 1 Km.
    Kada pustim cd, player svira stereo normalno.
    Da li je slab radio ili antena ili ima nešto u povezivanju žica?
    Hvala unapred
    Pozdrav
  • mossa
    CBC Član
    • 07.12.2007
    • 41
    • dorcol menhetn

antena. ili stanice koje pokusavas da hvatas jednostavno nisu stereo .

WWW.BLINDMANMOTORSPORT.COM

Comment

• trulex
      CBC Član
      • 08.03.2008
      • 63
      • NS

Stanice jesu stereo(Index,B92....) znaci antena, da li te antene sto idu na soferku generalno ne valjaju ili sa mojom nesto nije u redu?
      Ne znam koju da kupim.
      Pozdrav

Comment

• Rogi
        CBC Član
        • 17.04.2007
        • 81
        • Stara Pazova

Mozda antena ne valja ili nije dobro spojena.
        Takodje pogledaj na plejeru ako svetli AF,to iskljuci

Comment

• trulex
          CBC Član
          • 08.03.2008
          • 63
          • NS

Ne svetli AF, inače danas sam skinuo poklopac sa antene i video da pored dve žice koje idu do playera ima i jedna koja je odsečena.
          Malo sam googlao pa sam razumeo da te dve žice su jedna za napajanje a druga daje signal a ova treća otkinuta je masa, pa kontam da nju treba negde na masu da zakačim pa da bude bolji signal tj da bude stereo, mada na playeru mi svetli da je stereo ali uši kažu da nije stereo a ja verujem samo svojim ušima .
          Da li sam u pravu tj da li masa mora biti zakačena negde?
          Pozdrav

Comment

• mossa
            CBC Član
            • 07.12.2007
            • 41
            • dorcol menhetn

da bude stereo, mada na playeru mi svetli da je stereo ali uši kažu da nije stereo a ja verujem samo svojim ušima Mig .

zakaci tu masu negde i vozi
            a to sto ti hu pise da je stna ereo a ti to ne cujes to je druga stvar tj.

signal tvoje radio stanice radio stanica modulise na neku frekf npr 106.6Mhz sto znaci da je to centralna ucestanost tog signala tj da je njegov frekfencijski spektar pomeren na 106mhz .
            e sad kod samog procesa modulacije razlika u mono i stereo je u tome sto stereo ima duplo siri frekfencijski opseg koji se nalazi oko centralne ucestanosti ,siri frek opseg znaci kvalitetniji signal.
            da bi prijemnik znao da li je signal koji mu salje stanica mono ili stereo tj da bi znao koliku sirinu opsega treba da demodulise (suprotna stvar od modulacije) pri modulaciji stanica na centralnoj ucestanosti ubacuje jedan impuls koji kasnije po prijemu govori prijemniku tj tvom hu da je to stereo signal i da treba da koristi siri opseg.

e sad kako je tvoja stanica stereo znaci da hu koristi veci opseg ,e sad kako je tvoja antena losa ti primas deo spektra dobro a deo primas izoblicen ,tj na frekfencijama gde bi trebao da imas koristan signal imaces sum.

eto naucnog objasnjenja ,sve to funkcionise komplikovanije naravno ali eto cisto da probam najosnovnije da objasnim iz telekomunikacija .

WWW.BLINDMANMOTORSPORT.COM

Comment

Working...
            X