Pitanje u vezi Woofer-a

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko_
    CBC Član
    • 05.04.2008
    • 14
    • Beograd

Pitanje u vezi Woofer-a

Iskopao sam kuci neki stari zvucnik 10" izgleda ocuvano.. itd itd.
    Povezao sam ga diektno bez pojacala posto ga nemam i kada pojacam do ~50% krece da krci a i jacina zvuka nije nesto cak sta vise zvucnici u vratima su glasniji. E sad taj zvucnik je 100% ispravan nosio sam ga u neki servis... dakle ne krci zbog ispravnosti istog.
    Slabo se cuje... mozda zato sto nema pojacala? neverujem da je zvucnik od 10" slabiji od onih u vratima??? moguce da je zato sto nemam ni kutiju za njega, jeste da kutija dosta znaci ali opet...

Ima li neko ovakvo ili sl. iskustvo?
    Oce li bolje raditi ako mu napravim kutiju + nabavim i pojacalo ili da batalim.
    Specifikacije zvucnika ne znam, jedino 10" sto sam izmerio i mozda nekih ~2kg tezine...
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Na takav driver ne bi smele da dodju visoke freq jer ce mu stopiti zicu.
    Mozda struze spulna kad krene vece pomeranje membrane.
    Da li je zvucnik ikada popravljan i da li se to vidi na njemu?
    Mislim, mozda taj neko nije dobro nacentrirao spulnu odn. membranu.

Comment

• Marko_
      CBC Član
      • 05.04.2008
      • 14
      • Beograd

Popravljan je pre 4-5 godina i od tad nisam ni video zvuc do pre neki dan...
      Uglavnom menjana mu je ona guma sto ide u krug i ona izgocina u sredini...
      Kada sam otiso po njega u servis povezao ga je na ku spravicu pa je zvucnik krenuo da "mrda" gore dole... i nije se culo nikakvo sustanje, struganje, tj. nista se nije culo. Valjda to znaci da je ispravan?

Comment

• mishio
        CBC Senator XXL
        • 29.05.2007
        • 1204

hm pa sta si mislio ako ga kacis na 22rms snage sa playera ? probaj na pojacalu i moguce da si polove okrenuo isto pogledaj, ali tek kad budes gledao preko pojacala

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

neverujem da je zvucnik od 10" slabiji od onih u vratima
          slabiji je gotovo sigurno, reda 5-10 puta je slabiji.

dB/1m za pogon sa 1W.

(veća pobršina membrane i time vazduha koji treba pokrenuti, automatski je slabiji za isti ulazni signal od manjeg zvučnika kakav je u vratima).

stoga bas zvučnik zahteva višekratno jači ulazni signal za ostvarivanje istog zvučnog pritiska.

to što krči se zove kliping, i normalna je pojava preopterećenja pojačala koje pogoni zvučnik.

ujedno, to je najkraći put da spržiš zvučnik, i da oštetiš pojačalo.
          nemoj ni slučajno da ti se ponovi takva situacija na duše od 3-5 sekundi.

biće paljevine.

sam zvučnik koji imaš je ispravan, ispravno je i pojačalo koje imaš a neispravna je primena koju si odabrao odnosno željena jačina proizvedenog zvuka nije u skladu sa mogućnostima komponenti sistema.

uz to, bez kutije zvučnik (driver) je gotovo neupotrebljiv i praktično ne radi ( ne pomera vazduh kako je zamišljeno).
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• remark
            CBC Član
            • 05.06.2007
            • 82
            • Novi Sad

Bez kutije i pojacala nikako!!! Kad probas to videces razliku, nebo i zemlja.

Comment

• Marko_
              CBC Član
              • 05.04.2008
              • 14
              • Beograd

A kako ide sto se tice povezivanja...
              2 zvucnika su u vratima napred, 2 su pozadi... i vise nema slobodnih mesta na cd-u.
              Odakle uzeti onda zice za pojacalo tj. bass???

Comment

• remark
                CBC Član
                • 05.06.2007
                • 82
                • Novi Sad

Originally posted by Marko_
                A kako ide sto se tice povezivanja...
                2 zvucnika su u vratima napred, 2 su pozadi... i vise nema slobodnih mesta na cd-u.
                Odakle uzeti onda zice za pojacalo tj. bass???
                Prvo pogledaj da li CD ima izvode za pojacalo, a ako nema moguce je i signal sa nekog od zvucnickih izlaza CD-a dovesti na ulaz pojacala preko nekog konvertora ili ako samo pojacalo ima ulaze predvidjene za povezivanje sa zvucnickim izlazom CD-a.

Comment

• Marko_
                  CBC Član
                  • 05.04.2008
                  • 14
                  • Beograd

Posto se u ovo sve i ne razumem najbolje ja sam gledao u uputstvu ali nisam naso nista sto bi moglo da bude izlaz za pojacala (ili nisam znao sta da trazim).
                  Gledao sam malopre i cd-u ali tamo ima i previse zica imaju i neki papirici sa natpisima ali ni tu nisam naiso na nesto to bi moglo da bude jos jedan izlaz...

Evo uslikao sam kako to izgleda pa ako neko zna...
                  a postavicu i manual za radio...

Pioneer DEH-2000MP - UserManual

ps. hvala na dosadasnjim i buducim odgovorima

Comment

• remark
                    CBC Član
                    • 05.06.2007
                    • 82
                    • Novi Sad

Pioneer DEH-2000MP na zalost nema izlaze za pojacalo. Ostaje ti samo varijanta da sa prednjih ili zadnjih zvucnika "uzmes" signal za pojacalo, ali preko nekog atenuatora da bi se signal prilagodio ulazu pojacala. U svakom slucaju najbolj potrazi nekog ko se u to razume da ti to odradi.

Comment

• Marko_
                      CBC Član
                      • 05.04.2008
                      • 14
                      • Beograd

A da ne znas mozda kolko okvirno kostaju ti konvertori? I dal/gde imaju da se kupe kod nas.

Comment

• remark
                        CBC Član
                        • 05.06.2007
                        • 82
                        • Novi Sad

Ne bi trebalo da je skup, stvarno ne znam cenu. Probaj u ITC-u ili nekoj prodavnici koja prodaje audio opremu za automobile. u N.Sadu ima u Audio power-u mozda.
                        Nego, nisi rekao koje pojacalo imas? Mozda ti ni ne treba taj atenuator ukoliko pojacalo ima ulaze predvidjene za jak signal sa zvucnickog izlaza CD-a?

Comment

• Marko_
                          CBC Član
                          • 05.04.2008
                          • 14
                          • Beograd

Nisam jos uzeo pojacalo ali gledam "Sony Xplod XM-SD46X". Za pocetak bi radilo sa ovim prastarim zvucnikom a za posle planiram nesto bolje samo da dodjem do kesa.

Comment

ima mnooogo boljih pojacala od tog Sony za iste pare... i ako mislis da koristis taj Pioneer HU bez cinch izlaza za pojacalo, treba ti pojacalo sa High-In ulazima da mozes da gi spojis... Clarion ima zanimljiva pojacala na tu temu

Comment

Working...
                            X