Punjac za laptop (prebaceni postovi iz asus eee pc)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gumetina
    Banovan
    • 12.12.2004
    • 1082
    • Novi Sad

Re: Punjac za laptop (prebaceni postovi iz asus eee pc)

Pa kaze, postoje i low drop regulatori, koji imaju pad manji od 1v ali su skupi...

To je elem glavni problem stabilisanja napona u automobilu, tj ako treba stabilnih 12v u kolima gde se dogadja sve izmedju 10 i 14.4 (zato je komplikovano napajati maticnu plocu kucnog racunara recimo, kojoj treba 3.3 5 i 12v... zapne naravno na 12v)

onda je DC/DC neizbezan, ali za ovu primenu konkretno EEEpc moze opusteno 9v regulator da odradi posao !!!

Dalje, za dc/dc pretvarace se ne koriste trafo limovi vec feritna (najvesce torusna) jezgra pravljena za veliku ucestalost napona...
    Na ista se mota svega nekoliko navojaka zice (doduse deblje) tako da je trosak sto se samog materijala tice stvarno mizeran.

Ko ne zna o cemu pricam, nek otvori neko pojacalo za kola, sve ce mu se samo kazati !

I ne vidim kome ce da bude 1000-1500dinara skupo za kolski punjac za laptop ? tj zasto praviti kad vec postoji tako jeftin kinez koji radi posao?

Comment

• dule6491
      CBC Član
      • 16.10.2008
      • 73
      • Beograd

Originally posted by Gumetina
      Pa kaze, postoje i low drop regulatori, koji imaju pad manji od 1v ali su skupi...
      Jesi video nekad one adaptere koji imaju razlicite izlazne napone? Napon na izlazu je promenljiv,nije smanjen..
      To je elem glavni problem stabilisanja napona u automobilu, tj ako treba stabilnih 12v u kolima gde se dogadja sve izmedju 10 i 14.4 (zato je komplikovano napajati maticnu plocu kucnog racunara recimo, kojoj treba 3.3 5 i 12v... zapne naravno na 12v)
      Stabilizatori napona cu cudo (ali ne kineski)...
      Dalje, za dc/dc pretvarace se ne koriste trafo limovi vec feritna (najvesce torusna) jezgra pravljena za veliku ucestalost napona...
      Netacno... Moze da se radi i od jednog i drugog,ali ko jos mota torus rucno?! Inace,feromagnetna jezgra su veoma komplikovana,mislim na njihove osobine. Tako da je bolje izbegavati ih ako je moguce...
      Na ista se mota svega nekoliko navojaka zice (doduse deblje) tako da je trosak sto se samog materijala tice stvarno mizeran.
      Zavisi sa kojim naponima se radi!!!

Ako je sve to toliko jeftino,da ti dam ja 50e da mi napravis par komada?
      Ko ne zna o cemu pricam, nek otvori neko pojacalo za kola, sve ce mu se samo kazati !
      Zavisi koje pojacalo!
      I ne vidim kome ce da bude 1000-1500dinara skupo za kolski punjac za laptop ? tj zasto praviti kad vec postoji tako jeftin kinez koji radi posao?
      Onome ko voli svoju bateriju...

Comment

• Gumetina
        Banovan
        • 12.12.2004
        • 1082
        • Novi Sad

Dule molim te pojasni ili jos bolje baci sliku tog "adaptera sa promenljivim naponom " posto stvarno ne razumem kakav je to napon koji je promenljiv a nije smanjen, cini mi se da je doslo do nesporazuma , onako, klasicnog...

E sad ova konstatacija da su stabilizatori napona chudo, nisam bas siguran da su chudo, rade po vrlo precizno utvrdjenim elektricnim pravilima, a po konstrukciji i nisu bas komplikovani...

Da li si video nekad da se transformator koji radi na 50-ak kiloherca (kHz) ili pak 3-5MHz radi sa jezgrom od mekog gvozdja, tj trafo limova ? A da li si kad video neki ? Jel znas sta je magnetna susceptibilnost ?
        Da znas ne bi tako jako odvalio...
        A da li znas kako se racuna odnos primarnog i sekundarnog napona na namotajima transformatora ?

Dalje, ako otvoris bilo koje pojacalo za kola koje u sebi ima dc/dc pretvarac napona , primetices verovatno torusni visokofrekventni trafo sa nekoliko namotaja na sebi, zasto ? mahom ta pojacala rade na 25-35v simetricnog napajanja , sto znaci da se napon napajanja dize 2-3x a struja je na obe strane "velika" nije kao kod trafoa koji rade sa 220v na primaru pa treba 12v na sekundaru...

A onome sto voli svoju bateriju cu da preporucim da sa istom proba malo od pozadi gde je nalepnica sa karakteristikama i radnim naponom koji je par Volti manji od napona koji ulazi u laptop ... Te zdravim razumom zakljuci da i u laptopu postoji kolo koje se zove regulator da ne kazem punjac, koji opet "smanjuje" taj napon tj ima pad...

p.s. za vezbu kod kuce preporucujem pretvarac za fluo cev na 12v, provereno radi a mota se na feritnom jezgru bilo kog oblika, vrlo poucna i korisna naprava, posebno ako nestane napona u mrezi

Comment

• dule6491
          CBC Član
          • 16.10.2008
          • 73
          • Beograd

Ne,definitivno necu vise da odgovaram na ovo...

Comment

• dule6491
            CBC Član
            • 16.10.2008
            • 73
            • Beograd

Dule molim te pojasni ili jos bolje baci sliku tog "adaptera sa promenljivim naponom " posto stvarno ne razumem kakav je to napon koji je promenljiv a nije smanjen, cini mi se da je doslo do nesporazuma , onako, klasicnog...
            Mrzi me da trazim sliku. A ako ne znas sta je to,onda ne citaj ostatak posta.
            E sad ova konstatacija da su stabilizatori napona chudo, nisam bas siguran da su chudo, rade po vrlo precizno utvrdjenim elektricnim pravilima, a po konstrukciji i nisu bas komplikovani...
            Cudo,u smislu koliko dobro mogu da stabilisu napon.. Pa cak i u kolima.
            Da li si video nekad da se transformator koji radi na 50-ak kiloherca (kHz) ili pak 3-5MHz radi sa jezgrom od mekog gvozdja, tj trafo limova ? A da li si kad video neki ? Jel znas sta je magnetna susceptibilnost ?
            Hoces da kazes da DC/DC pretvaraci tj.da trafo (glavnom) SVAKOG DC/DC pretvaraca "radi" na tim ucestanostima?
            Dalje, ako otvoris bilo koje pojacalo za kola koje u sebi ima dc/dc pretvarac napona , primetices verovatno torusni visokofrekventni trafo sa nekoliko namotaja na sebi, zasto ? mahom ta pojacala rade na 25-35v simetricnog napajanja , sto znaci da se napon napajanja dize 2-3x a struja je na obe strane "velika" nije kao kod trafoa koji rade sa 220v na primaru pa treba 12v na sekundaru...
            Samo sam boldovao.. A ne znam sta si hteo da kazes ostatkom posta... Ako cemo da pricamo o DC/DC pretvaracima,ne znam sto se ogranicavas na auto pojacala.
            A onome sto voli svoju bateriju cu da preporucim da sa istom proba malo od pozadi gde je nalepnica sa karakteristikama i radnim naponom koji je par Volti manji od napona koji ulazi u laptop ... Te zdravim razumom zakljuci da i u laptopu postoji kolo koje se zove regulator da ne kazem punjac, koji opet "smanjuje" taj napon tj ima pad...
            Neko je lepo odgovorio na to,napon je veci da bi kompenzirao snagu koju kineski adapteri nemaju...

Comment

• Gumetina
              Banovan
              • 12.12.2004
              • 1082
              • Novi Sad

Nemoj da te mrzi ostao sam uskracen

I dalje ne znam o kojim regulatorima pricas

dc/dc pretvaraci koriste tl494 ili sg3525 ako se dobro secam (ima ih more , ovi su najcesci), u konvencionalnim da kazem niskobudzetnim, nama dostupnim uredjajima, i svi rade od 20-30-50-70 kHz, kad se ide na vece snage uvek se gura sve veca ucestanost ....

Mozemo da pricamo o bilo kojim dc/dc pretvaracima, auto pojacalo sam naveo kao nama sa foruma najblizeg predstavnika, hajde da pricamo o 5-6kw pretvaracima za aparate za zavarivanje na terenu ? (ustvari necemo, pricamo o punjacu laptopa za kola, prevashodno eeepc)

Napon je nekad davno bio veci na transformatorskim "adapterima" za napajanje npr sintisajzera sa najlon pijace, onaj sto ima preklopnik 3-4.5-6-9-12v i navodno daje 1A, e taj ima nesto veci napon na izlazu da bi kompenzovao snagu, ali ne znatno, uglavnom ljudi mere unimerom i dobiju takav zakljucak posto nisu dovoljno dobro informisani sta znaci Usrednje Umax Ubruma itd. srednja elektro 1. ili 2. razred...

Kineski punjaci laptopa za kola koji imaju na sebi preklopnik od x-19-20v imaju u sebi dc/dc pretvarac, sa povratnom spregom koji preko potrosnje tj pada napona na izlazu kontrolise pwm i regulise napon...

konstatacija ti ne stoji, osim ako nije jos jedan nesporazum ...

Comment

• dandy
                CBC Senator XXL
                • 09.12.2005
                • 513
                • Bijeljina-Beograd Medakovic

al ga zakomplikovaste,,,,pa sstabilizatori napona su male snage, ali se preko malo elektronike da lako rijesiti napajanje snage do jendo 15A stabilisanih, sa regulacijom napona, i jako dobrom stabilizacijom i pri vecim oscilacijama struej u kolima (samo treba dobro rijesiti hladjenje ukoliko ide preko 6-7A)

to kazem za napone ispod 12 v,,,ali kao sto rekose za napone preko 13v ,,,,dc-dc i poslije njega stablizator i eto rjesnja,,,,,

Comment

• milosh024
                  CBC Veteran
                  • 07.08.2006
                  • 184
                  • Subotica

Pozdrav svima, malo sam podigao temu iz prasine ali imam pitanje. Imam gore pomenuti punjac za laptopove iz Pakoma, radi super ondonso radio je sa lenovo koji sam imao do sada. E sad zena je uzela eeePc pa bi mi trebao nastavak za njega, obzirom da od onih ponudjenih 20 kom koji idu u punjac ni jedan ne odgovara....da li neko zna gde mogu da kupim taj nastavak ili da li moze neki elektricar da mi to napravi...unapred hvala

Comment

• notorni
                    CBC Početnik
                    • 23.09.2009
                    • 7
                    • Beograd

Ja imam isti problem uzeo sam od Dell-a punjac inverter za kola ali ne pase na Acer, jedino sto sam nasao je na Banovom Brdu u Pozeskoj 67 TC preko puta McDonaldsa, radnja na prvom spratu cena 70 din za konektor ili neko pakovanje od 8 razlicitih je 330 din svi moraju da se zaleme ali nije tesko mozes i sam.
                    Da li ti imas u svom paketu za Acera (mislim i Toshibu) od 2.5mm da se menjamo?

Comment

Working...
                    X