skretnice za zvucnike

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • brusjr
    CBC Član
    • 12.04.2005
    • 51
    • Hr

skretnice za zvucnike

Da li netko zna zašto su u zvučnicima 3-way, mislim, nemojte me krivo shvatit, ali mislim da su kondenzatori. Čemu služe i koja im je vrijednost.

Ako imaju funkciju skretnice, zašto onda kupovati skretnice ako ih se može napraviti sistem sam svoj majstor?
  • mfengineer
    CBC Veteran
    • 24.06.2005
    • 145
    • Novi Beograd
    • Mazda 626 i-V6 2.5

Elektrolitski kondezatori mogu vrsiti filtraciju zvuka t.j. ponasati se kao "skretnica" i iskljucivati bas iz reprodukcije. Pogodno je za twitere (viskokotonce) ali kvalitet zvuka nije neki....

Ja na jednim visokotoncima od 10 W na 4 oma stavio kondezator
    od 50 V 4,7 mikro Farada. Prikljiceno na mp3 player sa izlaznom snagom standardnih 45 WATTS rms dalo je mnogo dobre rezultate, ali samo za visoke tonove.
    MAZDA 626 GE i-V6 2.5 125 kw+

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

Umesto elektrolita(bipolarnih) u skretinicam ubacite blok iste vrednosti

Comment

• brusjr
        CBC Član
        • 12.04.2005
        • 51
        • Hr

Znači, za visokotonce je dobro, za bas znači i nije nešto. A kako bi se napravila skretnica za bas onda? ima za kupit, ali me zanima što je u njoj i da li postoji neko rešenje?

A što se bloka umjesto elektrolita tiče, što je sad to? blok kondenzator ili nešto drugo?

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

skretnica je obican pasivni filter.
          parametar je rezna frekvencija i strmina krive, odnosno tzv red rezanja.

kondenzator kao element je high pass, znaci propusta visoke frekvencije a gusi niske.

kalem, zavojnica, induktivitet (kako ko zove) je low pass, znaci propusta niske vrekvencije a gusi visoke.

kombinacijom zavojnica i kondenzatora "reze" se fektventni audio opseg na nekoliko podopsega na nacin da postoji ciljno preklapanje izmedju susednih pojaseva/ podopsega frekvecnija...obicno sa 12 decibela po oktavi.

skretnica se proracunava prema rezonantnoj kutiji, prema tipu zvucnika, prema karkateristikama zvucnika, prema zeljenoj "boji" zvuka, itd.

zavojnice mogu biti sa feromagnetnim jezgrom (jeftinije i losije a jako cesto resenje) i sa vazdusnim jezgrom (znaci suplje) sto je najbolje.

osim rezne frekvencije vazno je podesiti i Q faktor, podopsega, i jos mnogo detalja.

nauka za sebe, mislim akustika.

najbolji zvuk postizu one way zvucne kutije, dakle bez skretnice ali su jaaaako skupe (po 10.000+ evra recimo elektrostatik Quad ESL 63 model) pa zatim 2 way (2 podopsega) uz kvalitetne zvucnicke jedinice, pa 3 way (3 podopsega) itd.

sto vise zvucnika generalno ukazuje na losije same zvucnike, odnosno da rade u uzem opsegu frekvencija po konstrukciji (jeftinija izrada).

u autu sve preko 2 way nema uticaja na zvuk, barem na ono sto smo mi u stanju u takvom ambijentu da cujemo pa je najcesce cist marketinski trik/ sarena laza na sarenoj kutiji.

kvalitetna skretnica je obicno skuplja za napraviti nego sam zvucnik ( prosecni).

rez skretnice, izbor kvaliteta kondenzatora (bipolarni elektrolitski) i zavojnica (fero ili motane na vazduhu tzv) bitno uticu na dobijeni zvucni efekat cak i uz primenu identicnih zvucnika kao jedinica/drivera.

ali, auto je neakusticka kanta koja drasticno kvari svaki proizvedeni zvuk naseg audio sistema a pri tome je jos i sama karoserija uz ostalo generator razno raznih sumova, zvukova i ostalih ometajucih audio frekvencija.

karoserija auta je najvaznija karika u dobijanju dobrog zvuka u autu, i najvise odredjuje kvalitet zvuka sama konstrukcija auta.

HU/ audio uredjaj (glavni, radio, kako ko vec zove) je marginalnog znacaja za zvuk u autu po vaznosti na ukupan zvucni efekata.

korisna adresa www.crutchfield.com ima podosta objasnjeno zasto, kako i koje su posledice prakticno u audio kursu.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• civi
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2005
            • 1492
            • Pozarevac

Sve je to tacno,ali je ponekad dobro imati 3sistemske zvucnike u autu, pogotovo u malo drugacijoj konfiguraciji, 2ili3sistemski full way +SUB
            Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
            - Kako to misliš, kočim?

Comment

Working...
            X