DA LI vam je nekada EXPLODIRAO zvucnik?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gumetina
    Banovan
    • 12.12.2004
    • 1082
    • Novi Sad

DA LI vam je nekada EXPLODIRAO zvucnik?

Izgoreo, izleteo, pocepao se, otpao, ali EXPLODIRAO....

eeeee

Desilo se odjedanputa, dakle smao je zacutao i poceo da brboce....
    I to na pola puta ka tuning show-u na novosadskom sajmu..... smrc...

Pozdrav,

RAle
  • Dutchman
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 741
    • Vracar centar sveta

ka bum , tako ti je kad si ga preforsirao....

ko zna shta ce na ICE show-u da se sve desi kad ljudi otpanje do daske
    Prevelika slika u potpisu!

Comment

• Gumetina
      Banovan
      • 12.12.2004
      • 1082
      • Novi Sad

preforsirao?

zvucnik je "stoka" nisma nasao uopste jaci od 10" da kupim, kalemu nista ne fali... a i vozio sam ga sa oko 180w (mereno na 50hz) otpilano na 125hz...

e sad, kaze mi covek koji mi je menjao membranu, "zasto si ga stavio u bandpass? to ti je zbog toga...?"
      - laicko objasnjenje, ali potkrepio ga je cinjenicama, nisam mu bio prvi koji mu je doneo zvucnik sa takvim kvarom... a da je bio u bandpass kutiji!

dakle ono malo membrane sto je ostalo zivo se na dodir okrunilo, sto ce reci, materijal je bio zamoren nacisto... jaaako cudno.

inace kutija je odradjena skroz po propisu....

sa kevlarskom membranom, cik nek se raspadnesad, xexexe

Pozdrav,

RAle

Comment

• Wiz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3104
        • Nish

Zamor materijala ili upotreba nekvalitetnih materijala u procesu proizvodnje? Sreca da ti nije pukao kondenzator velikog kapaciteta tek bi video sta je to

Comment

• Gumetina
          Banovan
          • 12.12.2004
          • 1082
          • Novi Sad

video.... osetio..... pukao mi je 8400uF napunjen sa 60v . . .

posle 10-ak odbijanja maltera po sobi, zavrsio je na mojoj nozi i ostavio mi modricu... uzas....

u kolima hvala bogu nisam jos imao takva iskustva....

Pozdrav,

RAle

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Drustvo,
            Negde sam vec napisao pa da ponovim ipak jos jednom. U autu ume da bude strasna vlaga a ponekad i jako topla vlaga koja omeksava membrane od papira i ne samo to. Papir kad se "natopi" postaje TEZAK a cilj konstruktora svakog dobrog zvucnika je da membrana bude sto laksa i cvrsca. Gospodo, to nije kevlar vec carbon (ugljenicna vlakna) mada ni kevlar nije tako tezak. Pogledajte cene za iste drivere sa membranama od razlicitog materijala pa ce vam se reci samo.
            Ako bi ste ipak hteli nesto a nemate bas toliko puno para onda vam savetujem da dobro poprskate membranu jos novog zvucnika nekim plastik sprejom ako bi se koristio u autu. Naravno da sredstvo ne sme da sadrzi neki jak rastvarac koji ce razlepiti sve zivo. Ili uzmite recimo AKRILNU EMULZIJU koje normalno ima u prodavnicam boja i lakova i time premazite membranu. Emulziju je potrebno rastvoriti vodom pre upotrebe (trecina vode). Neka se papir slobodno natopi. Jednom kad se osusi vise je voda ne rastvara. Ne bi bilo lose ako bi se naneo sloj i iznutra ako korpa zvucnika to dozvoljava. Koristiti za to najmeksu mogucu cetkicu. Jednino sto moze biti problem su velika pakovanja (5l). Na fotki se vidi da je ta pocepana membrana od obicnog golog papira. Koliko ja znam filter za bass je tipa LOWPASS sto znaci da ne sme da na njega dospeju visoke frekvencije..... Pozdrav drustvu

Comment

• Gumetina
              Banovan
              • 12.12.2004
              • 1082
              • Novi Sad

Membrana nije od golog papira vec je vrlo fino impregnirana, nekim cudnim materijalom, koji NE prima vlagu... (testirano pre ugradnje)

Samo mi jos objasni kako Karbon moze da bude zute boje???? npr.

Kevlar je kompozitni materijal koji u sebi ima neki procenat (mrzi me da otvaram svesku) ugljenicnih vlakana.... ali nije samo od ugljenicnih vlakana... dakle kevlar je...

Pozdrav,

RAle

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

OPS, Rale,
                Kevlar je zute (oker) boje i inace je tzv. aramidno vlakno. Carbon je naravno crn a postoji tkanina od kevlara koja je pomalo protkana (zbog stednje) carbon vlaknima. Carbon je lak, elasticniji i prilicno skuplji nego kevlar. Kevlar je prilicno krut i krt. To je to otprilike. Nisam rekao da su membrane od kevlara lose ali su carbonske bolje. Takodje je razmerno malo zvucnika cije su membrane od carbona a sve zbog stednje. Moguce je da vlaga nije jedini razlog cepanja membrane. Sta mislis sta bi bilo da je membrana bila jaca? Mozda nista ali bi se mozda odvalila od vesanja na spoljnom rubu. Tebi je pojacalo klipovalo i da se zvucnik nije pocepao otisla bi spulna samo nesto kasnije pod tim uslovima rada. Pisao sam sta treba da se radi ali niko ne cita postove pa ne bi da se stalno ponavljam. Ima nacina da se za relativno malo para i prostora dobije dosta buke ali treba malo vise mucnuti glavom. Jedino u svemu je cudno da se to desilo posto kazes da je frekvencija rezana na 125Hz a to je prilicno visoko pa zato jos vise sumljam na zaista los kvalitet koriscenog pojacala. Sreca je da nisi upropastio kvalitetan zvucnik cija cena lako prelazi cenu dobrog pojacala. Budi oprezan da ti se to ne desi jer sumljam da ces lako naci majstora koji ce namotati spulnu koja moze biti u originalu i od sestougaone zice

Comment

• Gumetina
                  Banovan
                  • 12.12.2004
                  • 1082
                  • Novi Sad

da, ja se izvinjavam nije kompozit nego aramid... moja greska...
                  al nismo se razumeli, nema veze... sad je membrana kevlarska u svakom slucaju, pa nek crkne... ako hoce...

nego , i meni je bio plan da u malo prostora spakujem bude puno buke, a da se zamislim glavom...

dakle pojacalo je ok skroz, stavio sam SK izlazne, promenio OP-ove sa low noise op-ovima, i sve u svemu pojacalo radi ok, sto ce reci, kalibrisao sam sistem sa osciloskopom da ne bi bilo "klipovanja" . . . evo primera, zaklipovanog jednog kanala.... (ali ne mnogo ??? - zar ne...)

- to je sa starim tranzistorima.... (oslabljena sonda 10x)

Sto se tice zvucnika sa slike se ne vidi, ali ima stvarno predimenzionisan kalem.... veci tj jaci nisam mogao da nadjem... jeste da nije bog zna kako efikasan ali..... bolje je da ne krepa...

e sad sta mu je bilo ne znam, u istoj kutiji (bandpass sa 2x10" - po visaton nacrtu) stoji i radi magnat sa mnogo mrshavijom spulnom, ali pvc membranom, koji je mnogo osetljiviji, takodje ne crkava mu kalem, gumeno vesanje i nista mu ne fali....

inace sistem svira jos od jula-avgusta, i havarija se desila odjedared... dakle nemam pojma sta se zbilo....

- Da odrezem frekvenciju nize? na 80-90hz?

Pozdrav,

RAle

P.S. Ako opet crkne ili ne daj boze izgori spulna bacam ga u dunav kakvo premotavanje?

Comment

• Dutchman
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 741
                    • Vracar centar sveta

pa dva razlicita drivera u istoj kutiji c c c c kako nepromishljeno, razliciti drajveri imaju razlicit odziv shto je dovoljno za laicko objashnjenje jedan se uvek gushi a naravno pucice onaj koji je slabiji .....

da neduzim pricu desice se opet ... ako stavish i taj kevlarski reskirash da, mozda ne posle 3 meseca ali sigurno u jednom trenutku zvizne i taj magnat.... razmishljaj o dve odvojene kutije ili pregradi postojecu na pola ... jeste da to nije to ali opet bolje nego da popravljash zvuchnik.

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

Rale,
                      Nisi nista pogresio. Kompozit je uobicajeni izraz za svaki materijal. Vezivo je neka smola (najcesce epoksi) a armatura bilo sta (kevlar, carbon, papir, staklena vlakna itd). Sad je to sto jeste i meni se ne svidja da su dva razlicita druver-a ali probaj. Nisam mislio da spustas frekvenciju a ako to uradis neka bude na 120 Hz bar za sada. Ili napravi aktivni filter kojim mozes da podesavas frekvenciju. Izgleda da ipak moram da ponovim. Ako pravis neku novu kutiju neka bude kompresiona sa dva identicna drivera montirana ledja u ledja. Ne moraju biti ni membrane ogromne povrsine niti da im je prirodna rezonantna frekvencija bas super niska. Znaci recimo precnika 150mm ili malo vise. Kutiju proracunas za jedan od tih drivera pa puta dva. Trik je da se driveri vezu u protivfazi i to je to. Sta je cilj svega ovoga?
                      Jedan pravi woofer je skuplji nego dva sa malom povrsinom membrane. Zgodniji je odnos stranica same kutije. Pojacalo ne mora da radi sa jako niskom impedansom niti u mosnom spoju. Vazno je da ti za realizaciju ne treba nista osim aktivne skretnice. Ili ako ti se vise svidja moze i pasivna ali pazi da zica bude dovoljno debela ako se radi o snazi 100+ W (recimo bar fi 1,5mm za vece induktivitete od 3mH). Drugim recima kaze se da omski otpor zavojnice ne bi smeo da bude veci od 1/10 otpora spulne zvucnika (za 8 oma znaci max.0,8 oma itd). Ovo su norme za HiFi a ako koristis zavojnice sa jezgrom od ferita onda je automatski kraca zica pa za isti otpor moze biti nesto tanja. Poenra svega je da se jednom napravljeni delovi prakticno nikada ne bacaju nego se mogu rekombinovati za nesto drugo u buducnosti. Mislim da sam bio dovoljno jasan. Pozdav drustvu

Comment

• Gumetina
                        Banovan
                        • 12.12.2004
                        • 1082
                        • Novi Sad

Prvo nisam mogao da nadjem dva drajvera da mogu da trpe 180w sinusa...
                        sad mogu da ih nadjem al treba bubreg da prodam da ih pazarim....

Drugo, mislim da se svi slazemo da je aktivna skretnica zakon, sto zbog efikasnosti sto zbog laskeg podesavanja... dakle zice gubite se....

Trece, ne smem da radim sa malim (povrsinski ) membranama jer ipak pretendujem na to da moj mali sistem koji je sa razvojem stao sto zbog havarije sto zbog napajanja, sto zbog novaca, jednog dana izadje na taj neki show i oduva ne sve naravno ali dosta onih neopravdano skupih fensi tatin sin imam para sistema.... (sto sljaste pionir kenjvud alpineeee....)
                        ako me razumete....

Cetvrto sad sam zapeo za Ei drajvere koji imaju veliku povrsinu nisku cenu i odlicnu osetljivost, uz jako "malu" snagu koju mogu da trpe kao i losh materijal sveukupno.... (pokretni delovi) ovo sve sasvim slucajno, znaci nije mi palo na pamet nego sam se spotakao o zvucnik u podrumu...

Zanima ne sta mislite o, 2 identicna zvucnika okrenuta jedan u drugi (zasrafljena jedan u drugi) pa u kutiji kompresionoj ili reflex nije bitno... znaci sta dobijam time sto ne mrdam samo jednu membranu nego 2 i onaj zarobljeni vazduh izmedju njih? - sve ovo iz razloga sto je jugo jelte mali auto...

Pozdrav,

RAle

P.S. Nikada nemojte ugradjivati muziku u micubishija... odvratno dobro dihtuje i nista se ne cuje.... ((
                        P.P.S Dutchman, morash da vidis kutiju, ne gusi se tu niko.....

Comment

• Dutchman
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 741
                          • Vracar centar sveta

Originally posted by Gumetina
                          P.S. Nikada nemojte ugradjivati muziku u micubishija... odvratno dobro dihtuje i nista se ne cuje.... ((
                          P.P.S Dutchman, morash da vidis kutiju, ne gusi se tu niko.....
                          OK jel ti pravish muziku za kola koju cesh da ti slushash u max kvalitetu i proporcionalno tvojim afinitetima za zvuk ili zelish da te chuju svi okolo ne razaznajuci tonove....

ja vozim mondea, pre toga sam slican sistem imao u eskortu, to su kola koja dihtuju ko audi majku im njihovu ali ja sam uradio muziku za sebe dovoljno glasnu da polude svi koji se voze samnom i josh malo ako treba da pravim piknik pa otvorish prozore i gepek, ali smisao zivota nije da ogluvim niti da me chuju na kilometar malo mi je to.... kad prodjesh pored nekog na 20metara treba samo bass da se chuje lagano a to realno moze da se postigne i sa 50rms-a u portovanoj kutiji, ali za show naravno to nije dovoljno.

Comment

• Gumetina
                            Banovan
                            • 12.12.2004
                            • 1082
                            • Novi Sad

hocu da se cujem, u miciju sam imao finu reflex kutiju, skup drajver lepu spravu .... ma sve pod konac, ali.... kad vozim micija, volim da cujem masinu da zuji posto ga uglavnom teram u obrtaje, a u jugu....

e tu brate nema nista od mashine samo daj da se cuje.... muzika...
                            dakle, micija sam totalno razbatalio muzike sto se tice, a u juga , samo daj buku, dakle kvalitet ionako na moze da se postigne jer vec na 50rms-a sve zivo pocne da tandrce, i onda ode kvalitet gde.... u honduras!

pa smo poceo da preterujem i sad na tome radim....

Zapelo ja najvise kod napajanja i prostora ... sto za zvucnike sto za pojacala....
                            Sad trenutno projektujem coper i pojacalo (monoblock) koji ce sam (ne u bridzu) da izbaci 200rms-a na 8oma ... e to kad napravim (2x) zavrsio sam....

Onda ostaje da se kupe 2 kvalitetne 15-ice i da se izmisli i proracuna kutija zajedno sa jugom kao kutijom....

Pozdrav,

RAle

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Vidim ja Rale da ce tebi do kraja da eksplodira ceo auto
                              Pazi kod konstrukcije chopera da ne bude previse mekan inace ne vredi nista. Pozdrav

Comment

Working...
                              X