DA LI vam je nekada EXPLODIRAO zvucnik?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gumetina
    Banovan
    • 12.12.2004
    • 1082
    • Novi Sad

Pravim coper za +-70V .... kako da ne bude mekan? (mozda nije velik , al je mekan ko dusha...) sta to znaci?

- bice u svakom slucaju predimenzionisan,
    Da li treba na nesto posebno da obratim paznju?

U sustini u sistemu sam sve zivo predimenzionisao iz razloga sto nigde ne stavljam osigurace, kako bi izbegao pad napona na istim, nego ako se desi havarija, da odma ode bogi na istinu, a ne da mi se polako ali sigurno, podmuklo zapali....

Jel izopacena logika? priznajte da se toga niste setili xexe

Pozdrav,

RAle

P.S. I dalje imam problem napajanja, alternator => 400w => smesno... Regler = sranje => problemi + materijalna steta . . .
    Sta ciniti?

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Rale,
      Nisam mislio na to iz vica sa cigom cigankom. Izraz "mekan" ili "tvrd" kad su klasicni ispravljaci u pitanju se odnosi na sam transformator. Neko stavi manji trafo pa nagura elektrolite i misli da je to dovoljno a treba i jedno i drugo. Ako nadjes feritno jezgro velicine kao trafo od NAJMANJE 60-70 VA onda je to OK inace nisi dobio nista osim napona. Takodje treba da se slaze karakteristika smese ferita sa frekvencijom chopera. Mozes koristiti i dva jezga (svako za po jednu granu finalnog napona) ali je onda skoro sve duplo. Na kraju kao i sto sam kazes javlja se i problem na primarnoj strani jer je instalacija prilicno slaba (da je bar od nekog dizela). Sigurno neces biti srecan kad budes to trebao da ugradis u auto takvih dimenzija a ne bi bilo lako ni da imas kombi. Razumem ja da ti hoces nesto sto nema da se vidi svaki dan i to je bas izazov ali utoliko ima mnogo vise problema. Jedno je sigurno a to je da dobar ispravljac (napajanje) cini pojacalo inace je definicija basa nikakva. Nalazim da je veoma lukavo da je napon za napajanje pojacala dosta visok (vise nego uobicajenih 2x50-tak volti) ali je tada suzen izbor izlaznih tranzistora....Planiraj hladnom glavom i stavljaj na papir cene materijala. Ne kazem da je pravljenje kompromisa pozitivna stvar ali ih svi prave zbog smanjenja troskova i zavrsnog odnosa cena-kvalitet pa zasto ne bi i ti. Pozdrav

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

I dalje imam problem napajanja, alternator => 400w => smesno... Regler = sranje => problemi + materijalna steta . . .
        Sta ciniti?
        mozda povratak u realnost, u realne okvire moguceg na tvom vozilu i sa tim motorom.
        takve akrobacije sa ekstremnim snagama pojacala zahtevaju i aute koji to mogu da podnesu, alternator od bar 1,4kW za pocetak, ili jos bolje sa 2kW snage.
        uz alternator od samo 400W bojim se da je limit pojacala sveden na oko 10-20W pojacala po kanalu, da ne dolazi do problema u radu i kvarova.

ili da dogradis elektro sistem vozila, pa ugradis jos jedan akumulator velikog kapaciteta, recimo 140Ah, samo za pojacala, da ugradis jos jedan alternator ili zamenis ovaj za jaci, ili koristis pojacala samo kada vozis duge ture van grada kada ima dovoljno vremena da se napuni akumulator.

to pricam iz iskustva (ne svog) gde su se ljudi zeznuli pa ostali havarisani sa autom sa praznim akumulatorom, pa su morali da ih slepuju. takodje standardni mali akumulatori u takvim vozilima ne podnose dobro tako ekstremna praznjenja i punjenja pa brzo crkavaju, imao sam uvid u slucaj da izdrze jdava jednu zimku sezonu.

racunica je otrprilike ovako- sistem paljenja 200W, svetla 150W, brisaci oko 60W, grejac stakla oko 150W, zmigavci oko 40W...

vec samo to je oko 400 ili preko 400W tako da lici da upotreba radija zimi nije ni predvidjena od strane fabrike.

a koji je auto uopste u pitanju ?

hocu da kazem samo da i taj aspekt treba imati u vidu, nista lose niti zelimd ate odvratim od planova. ali ne bih voleo da dozivis iznenadjenja.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Gumetina
          Banovan
          • 12.12.2004
          • 1082
          • Novi Sad

Eeeee, ljudi , sto vas ranije nisam upoznao...

Inace brick, sve te stvari na koje me ti upozoravas sam ja vec doziveo , a bogami i platio greske....

Inace, 2x zaredom mi je crkavao regler i spaljivao sve po kolima....
          Takodje znam i koliko svetla i ostale dzidzabidze trose....

Ja imam 2 akumulatora u kolima, (jeste da nisu neki kvalitet) ali su kapacitet.... Pitanje je da li cu morati da ugradim jos jedan... kako stoje stvari...

Ali, nije problem ugraditi jos jedan akumulator ali sve i da mi svetla i grejaci ne rade, moj alternator sam ne moze da ih puni nominalnom strujom.... samo akumulatore?

E sad, da li je neko imao iskustva sa ugradnjom drugog tj zamenom alternatora za neki jaci, da li je to stvar koja je pin kompatibilna (sa elektricnog aspekta) ne mehanickog....

Dalje, za coper najveci problem i jeste gadno jezgro koje je jedino ostalo nedoreceno.... najverovatnije cu koristiti 2....

A za cenu cemo da orobimo sponzora, necu valda ja da kupujem nove drajvere sa karbonskom membranom i hologramom od pozadi???

Pozdrav,

RAle

P.S. Radi se o onom jugu sto ga podvrgavamo cip tjuningu....

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Sva sreca Rale. Da je sponzorusa orobila bi ona tebe......

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Sto se tice energije vece snage stvari stoje ovako nekako. Kupis dva identicna akumulatora doobrog kapaciteta pa ih vezes na red a punis kamionskim alternatorom i pratecom regulacijom i to korists za sve sto nema veze sa samim autom. Ne nagovaram te na zlo ali samo pokusavam da dam tehnicke odgovore za tvoj problem. Pozdrav

Comment

• Gumetina
                Banovan
                • 12.12.2004
                • 1082
                • Novi Sad

Uf bre , pa to je bas radikalno.... mada moram priznati, veci napon, ista struja, veca snaga..... svidja mi se ideja skroz....

Ali sam ipak imao u planu neku varijantu sa onim "1k4w - 2k" alternatorom pa sam mislio da mi neki preporucite dobar za rabljenje, a da nije tropskog porekla da ne mogu da ga nabavim....

Takodje da li ima smisla premotavati postojeci alternator?

- U svemu ovome moram da priznam jednu stvar, tih 400 ili koliko vec vati kada mi je muzika pojacana u voznji, auto drasticno loshije vuce.... zar je moguce da alternator pruza toliki otpor radilici?

Pozdrav,

RAle

Comment

• vujke
                  Admin
                  • 29.09.2004
                  • 1673
                  • Mladenovac
                  • Daewoo Lanos 1.5SX

Ne pruza radilici, vec tvoje ozvucenje "pozajmljuje" prilicno pa ti tako sistem paljenja trpi.
                  while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

E sad, da li je neko imao iskustva sa ugradnjom drugog tj zamenom alternatora za neki jaci, da li je to stvar koja je pin kompatibilna (sa elektricnog aspekta) ne mehanickog....
                    od svega, oko ovoga imam iskustva.

moze da se ugradi jaci, ako mehanicki moze da stane, mogu da se prebace remenica i nosaci statora sa starog i promene/pojaca presek kablova.

recimo meni je standardno alternator 1240w na autu (na mom modelu) a moze i da se ugradi jaci sa luksuznijeg modela od 1600W.

alternator sa integrisanim reglerom, prakticno svi u zadnjih 20 godina modeli, ima samo 2 pina- plus i minus sto se struje tice i pin 51 ulaz za lampicu i W za izlaz na obrtomer (redje se koristi).

ako stignes do faze elektricnog povezivanja ja cu ti pomoci i lako objasniti, nemoj o tome dda brines.

ali, jak alternator zahteva i kapacitetniji kais za prenos snage sa radilice na alternator, od standardnog fabrickog ili duple remenice i upotreba 2 uparena kaisa. da li imas kanalni kais ?

ne znam za jace, video sam 140A 14V alternator, to je oko 1900Watti maksimuma.
                    valjda bi to bilo dovoljno
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Gumetina
                      Banovan
                      • 12.12.2004
                      • 1082
                      • Novi Sad

e znaci to je to, jos kad bi mi rekao koji je recimo poznato dobar tj jak i ne dzombast iz kojih kola...

da izadjem na buvljak u nedelju da vidim ima li sta.... a u ne mogu sv. nikola je.... nista, onda sledece nedelje....

Ako se kojim slucajem setis koji bi mi bio lako dostupan, javi...

Hvala,

pozdrav,

RAle

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

Rale,
                        Ja sam mislio veci napon, ISTA snaga, manja struja, tanja zica, manje problema. Ovo bar u elektricnom smislu. U prakticnom je Brickov predlog bolji ali isto nije bas jevtin ni on jer su garant potrebne neke mehanicke prepravke. Nego, hoce li taj slabasni motor moci da pokrene alternator od 1,5 +kW ? Xexexe, salim se. Ako imas u autu mesta box za dve 15-tice imas i mesta za agregat na 230vac. Kad je kao na vasaru neka bude u originalu.... Pozdrav

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

jos kad bi mi rekao koji je recimo poznato dobar tj jak i ne dzombast iz kojih kola...
                          pa raspitaj se u servisu za tvoj auto, neki od modela za tvoj auto, mozda neki luksuzniji model.
                          mora/treba da bude fabricki predvidjen za tvoj model/motor da bi se moglo mehanicki uklopiti. recimo sa nekog motora iste fabrike ali vece kubikaze, neki sestak od 2500-3000 kubika ako ga prave. ili neki slican motor.

ne znam koji je auto u pitanju, pogledaj u fabricki katalog rezervnih delova. ozbiljne fabrike imaju po vise alternativa zavisno od trzista. ili naruci direktno iz fabrike, doduse carina+porez...

ne znam, raspitaj se kod tvog servisera sta je sve u fabrickoj opciji.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

Working...
                          X