znam neke stvari od pioneera koje iz iskustva jako lepo rade u jugu javicu ti
samo da vidim koje su oznake na zvuznicima pa cu ti reci da pogledas na netu
a mozes pitati i killaza ili gumetinu.... na priv posto znaju oko auto muzike
sve zavisi koliko si spreman da investirash u muziku a koliko u ugradnju ,
u postojece tapacire napred mogu da stanu 16tice preporuka pionir narandzasti ili ti gold serija trosistemci ili accelerate serija jako su dobri
da se ne bi patio sa glupostima poshto je gepek suvishe mali preporuka dve 25cm okrugla pionira na zadnju policu koju treba da odradish od MDF-1 ili iverice i njih vezesh na 2*50rms-a i imash i bass veoma lep ipak su to u osnovi dve desetke i ostale tonove.
a ako ocesh vishe onda dolazi izrada novih tapacira napred i pozadi , napred 17cm pozadi u tapacirima elipse i u gepek 25 ili 309 cm woofer na 100-150wati rms-a i chuce te na 3 kilometra
pa skinesh tvoj panel kupish lesonit ili medijapan 4mm zashrafish preko i onda ti je sve ravno, izbushish rupe za sve shto ti treba istapacirash u jednoj boji, zatim od medijapana napravish po crtezu kasetu i mesto za zvuchnik mislim da ce 2 debljine biti dovoljno + rupa na tapacitungu mozesh i 20cm tako da stavish... naravno ovo je najprostije zbog objashnjenja ali mozesh da napravish na istu fru sa nekim boljim dizainom.
druga varijanta je da se zezash sa fiberglasom ... malo teze ali zato mozesh da uradish shta ocesh ... pogledaj na www.jovovic. ima. virus. com ima tutorijal kako se radi sa fiberglasom ....
tapaciranje nije teshko sa tigar lepkom namazesh jednu i drugu povrshinu dva puta sachekash da se osushi i kako stavish tako je zalepljeno za sva vremena.....
evo nechega shto sam radio za ladu pre par godina
vatre se isto lako rade od lesonita ih isechesh zalepish na vrata i posle lepak svuda dobro zbog tapaciranja samo materijal treba da bude malo rastegljiv imache nishta od posla
Napred ti preporuchujem da idesh sa razdvojenim dvosistemcima, da bi imao "chistije" visoke tonove.
Znachi uzmesh set koji se sastoji iz 2x2 driver-a (dva srednji/bas, dva tweetera i oba seta sa skretnicama). Normalno bas-srednji ugradjujesh u donji deo vrata, tweeter-e montirash u gornjoj polovini kabine. Pozadi mozhesh ici sa regularnim trosistemcima ubachenim na policu gepeka i naravno woofer u gepeku.
Ah, da. Da ne zaboravim, u vrata opushteno mozhesh spakovati 17-ice, i sa njima cesh biti vishe nego zadovoljan (chitaj retrovizore cesh pritezati svakih 15-tak dana), a ostatak para sa chuvaj za driver-e pozadi.
Ovako od prilike izgleda pomenuti recimo Pioneer-ov set za ugradnju (ukoliko nisam razumljivo objasnio)...
Naravno, kada radish upgrade, isprati prichu sa www.jovovic. ima. virus. com o postepenom upgrade-u, a sve to radi dobijanja konkretnih performansi sistema. Obrati pazhnju kada budesh radio prednje zvuchnike, korisno je da tapacirung (sa strane koja je okrenuta ka s'polja) premazhesh tankim slojem pur pene, radi malo bolje zvuchne izolacije, nekih 5-7 mm.
Normalno bas-srednji ugradjujesh u donji deo vrata,
ne bih se slozio. srednji i bas treba da ide u gornji deo vrata ili instrument table jer su srednji najvazniji za kvalitet i definiciju zvuka a upravo je ljudsko zvuko najosetljivije (po jacini) na srednji opseg frekvencija.
naravno i posebni visoki po zeljno u visini ociju.
e sad to je ono sto treba a ako su vrata takve (losije) konstrukcije da mora dole onda se i oprastamo od kvaliteta kao primarnog u izgradnji akustike vozila.
ali ako ne moze drugacije, onda mora u donji deo vrata sa svim manama koje iz toga proisticu.
obicno je najveci problem potrebna dubina u gornjem delu vrata i po pravilu ako fabrika vec nije racunala na to mesto nastaju problemi.
za vrata je sasvim dovoljno i 130mm ali dugog hoda, citati kvalitetnije uradjeno vesanje i jedinice sa tvrdo obradjenom membranom koja se ne uvija (kartonje najcesci i najlosiji).
staro je pravilo da je zvucnik i skretnica najvazniji deo audiio sistema i deo koji najvise utice na krajnji zvucni rezultat s obzirom da su izoblicenja zvucnika reda 10-30% a aktivne elektornike ispod 1%.
stoga pojacala su sporedna stavka u potrazi za dobrim zvukom i uz efikasne zvucne jedinice njihova snaga je vrlo skromna za vise nego velike zvucne pritiske unutra malecne zapremine kabine.
hocu da kazem da pare treba trositi na zvucnike i narocito dobro proracunatu skretnicu a pojacala su manje vise sporedni faktor u ukupnom zvuku (najmanje uticu i razlika standardnog i ezotericnog pojacala 100 puta skuplkjeg se nece cuti sa losim zvucnicima i ukupan zvuk ce biti na nivou najslabije karike u celom audio lancu, a to su zvucnici tradicionalno.
a pre svih pomisli oko ugradnje ekstra zvucnika i audio opreme treba popraviti auto tako da bude akusticki umrtvljen, za Jugo to znaci nanovo napraviti vrata sa profilima za ukrucenje, pod vozila kao i krov potpuno preraditi i prvo postici da buka unutar auta ne prelazi nivo od 65db (A) pa tek onda poraditi na zvuku da bi bilo efekta u postizanju kvaliteta sto blizem Hi FI standardima.
btw, Jugo je oko 85-90db(A) ekstremno bucan auto i zahtevaju se obimne prepravke da bi se dobilo na kvalitetu zvuka.
za jacinu je manje vise svejedno, ako je grmljavina razlog upustanja u zahvat.
moje iskustvo je da kvalitet po pravilu stvara i dovoljnu jacinu kao posledicu a da jacina nikada ne donosi kvalitet.
YMMV sto bi se reklo
ne bih se slozio. srednji i bas treba da ide u gornji deo vrata ili instrument table jer su srednji najvazniji za kvalitet i definiciju zvuka a upravo je ljudsko zvuko najosetljivije (po jacini) na srednji opseg frekvencija.
Slazhem se za srednji, ali bass nema veze sa ovime... Teshko ce izvesti, a i ako uspe to ce izgledati.. Chini mi se da Yugo u gornjem segmentu vrata nema dovoljnu dubinu ni za shta.
Btw, HI-FI u kolima josh u Yugo-u? Mora da se shalish.
srednji visoki bas, trebao sam da budem precizniji. vidim da si me dobro razumeo sta sam mislio.
HI-FI u kolima josh u Yugo-u? Mora da se shalish.
upravo tako, skuplja je ugradnja muzike da valja nego sto kosta novi Jugo
Jugo po meni nije pozeljna osnova za izgradnju kvalitetnog audio sistema a to posledicno znaci da je bacanje para u prazno kada se potrosi vise od 100nak evra. hocu da kazem, efekat jako slabo prati potreban porast investicije.
Heh, brick, nemoj ih u startu kinjiti... Ipak je bitno da "gruva" A za to ima mogucnosti u svakom automobilu. HI-FI je jedan i stoji u kuci (ne planiram da ga ubacujem u kola, osim ako se ne radi o transportu do lokacije gde se organizuje party).
Comment