Gain-stelovanje

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mrbakero
    CBC Član
    • 28.11.2007
    • 15
    • Beograd

Gain-stelovanje

Iscitao sam svasta o podesavanju gaina ali mi jedna stvar i dalje nije jasna. Za pojacalo u bridzu da li se voltaza meri na izlazima na koje ce zvucnik biti povezan, + prvog kanala i - drugog, i da li se u tom slucaju omaza zvucnika pri racunanju voltaze deli sa 2; ili se voltaza meri na jednom izlazu i opet sta sa omazom zvucnika.
    Konkretno za JBL 75.4, u bridzu daje 284W, i JBL 1202D vufer na 4oma gde da merim voltazu i kolika bi trebala da bude?

Edit: Zaboravih jos jednu stvar, svuda pise kako treba iskljuciti EQ, loud i ostalo pri podesavanju gaina ali zar sve to ne utice na nivo izlaznog signala iz HU, pa po nekoj mojoj logici zar ne bi trebalo podesavati gain sa ovim stvarima ukljucenim?

ma nema tu, teorija i praksa su dve razlicite stvari- odvoj jedan dan za stelovanje i narihtash kako tebi odgovara i to je to

znaci prvo smanjis gain pa onda napanjis HU Volume na jedno 3/4 ili manje, i onda polako odvrces gain dok ne pocne da probija i kad se to desi vratis gain malo da se sve lepo cuje i etooooo

samo jedino pravilo je da gain ne sme do kraja da se odvrne...

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

DYNABLASTER ti je lepo objasnio proceduru stelovanja osetljivosti ulaza.
      Preosetljiv ulaz, previse pozadinskog shuma. Previse prigusen nosi izoblicenje na izlazima predpojacivaca.
      2/3 izlaza daje najbolji odnos dinamike i shuma.
      Nazalost isto vazi i za pojacalo, u normalnim uslovima vecina vas preteruje sa izborom snage izlaznog stepena te nekoristi pojacalo u zoni gde najbolje radi ili ti na oko 70% pojacanja.
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• mossa
        CBC Član
        • 07.12.2007
        • 41
        • dorcol menhetn

jedino ako uzmes osciloskop i vidis izlazni signal mozes biti potpuno siguran da li i kada dolazi do izoblicenja,ali skupa je to stvarcica i niko je nema.

ja ne volim te metode na sluh jer su one dosta neprecizne i to je sve individualno kada ces cuti da probija,al ne mozes drugacije

imas po netu kalkulatora koji za unete vrednosti snage i otpora drivera izbacuju napon koji trebas dobiti na izlazu stelovanjem gaina.

ovaj kalkulator koristi cisto okvirno da znas koji napon trebas imati na izlazu,nemoj ga uzimati zdravo za gotovo!

iskombinoj vrednost koju pokaze kalkulator i sluh pa jos malo smanji za svaki slucaj i to bi trebalo da bude ok.

a ako ces drzati ukljucen loud mislim da nema onda poente da ga gasis za vreme stelovanja a da ga posle kad budes slusao opet upalis.

WWW.BLINDMANMOTORSPORT.COM

Comment

• BOOST
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

mossa

Sva poenta sa pravilnim iskoriscenjem pojacivaca je da se izlazni stepen koristi sa od 60-80% decibelskog pojacanja.

Naime, linearnost i dinamika kompleksnih signala je najbolja u tom rezimu rada. Konsturktor audio Hi-Fi pojacivaca uvek to ima kao polaznu tacku prilikom konstrukcije istog.

Sto se tice distorzije signala totalno je nebitna kad ispod 1% , posebno u akustickom miljeu kao sto je auto.
          Na frkvencijma ispod 150Hz granica nasih mogucnosti (sluha) je cak tako visoko kao 10% dista.
          move your mind

Comment

• mossa
            CBC Član
            • 07.12.2007
            • 41
            • dorcol menhetn

jasno mi je sta si napisao u prethodnom postu ali mi nije bas najjasnije zbog cega si to napisao.

da li je poenta price da je kvalitet zvuka bolji na tom opsegu na kome si naveo nego malo ispod ''granice'' na kojoj ne dolazi do izbolicenja ?

Comment

• BOOST
              • 29.09.2004
              • 8726
              • Gislaved//Sweden
              • SAAB 9000 AERO R; SA

U opsegu koji sam naveo nema izoblicenja, dolaze kasnije

Kvalitet zvuka je definisan od strane slusaoca , svako slusa svojim usima

Manja izoblicenja ce neko tumaciti kao kvalitetniji zvuk koji ce biti malo "zamazan" izoblicenjima i smatrati ga kao toplijim. Akusticki miljo je taj koji ce biti presudan u ovom slucaju uz saradnju "konstrukcije" slusnog aparata.

Kao sto sam vec naveo, izbor pojacivaca i zvucnika treba da se uskladi sa decibelskim nivoom koji je pozeljan za slusanje kad se trazi najbolji kvalitet.

Ako se uzme pojacivac koji je prejak za auto da bi se normalno koristio na liniji pojacanja oko 70% treba uzimati zvucnike koji imaju manju osetljivost da krajnju dB rezultat pri 70% pojacanja nebi bio previsok.
              move your mind

Comment

• Mans
                CBC Član
                • 23.11.2007
                • 51
                • Belgrade-Brooklyn

Dopunio bi malo pricu s obzirom da sam merio sa gore pomenutim kalkulatorom koji sam kasije preporucio mossi....

Kada vec pominjemo to pricu od 70% pojacanja treba imati u vidu koja je stvarna snaga tog pojacala,tj. izmeriti isto!A tek kada imamo snagu mozemo stelovati pojacalo prema drajveru koji treba da bude poguran.Sto ce reci da necemo gledati da pojacalo bude setovano na 70% svoje snage vec da se snaga uklapa sa snagom drajvera(zvucnika)!
                A sto se tice stelovanja na sluh..... ....bez komentara.....Sluh ili ti pesma u pikovima je daleko od realnosti koju cine test tonovi.......
                PerforMance

Comment

• mossa
                  CBC Član
                  • 07.12.2007
                  • 41
                  • dorcol menhetn

ako nema clipa na 30hz nece ga biti ni na 80

Comment

Working...
                  X