koji gps? za male pare

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milannik
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2004
    • 1455
    • Niš

A moze malo da se pojasni ta fora oko simbian nokia?
    Koji simbian, sta jos...?

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Ne mora da bude iskljuchivo Nokia, niti mora da bude iskljuchivo Symbian. Radi se o mogucnosti upotrebe navigacije u "alternativnoj formi", bilo na nekom smartphone-u (tu spadaju Symbian Nokie, ali i mnogo drugih modela sa ovim "operativnim sistemom"), bilo na nekom palm-top uredjaju (HP modeli, Palm Treo i slichni), ali to vazhi i za ostale slichne uredaje koji rade recimo na Windows mobile platformi. Poenta je da kao uslov morash da imash neki od naprednijih uredjaja, sa (shto brzhim) procesorom, dovoljno RAM-a i shto je moguce vecim ekranom, sa shto boljom rezolucijom.

E sad tu postoji jedna sushtinska razlika - da li taj konkretni uredjaj ima ili nema ugradjen GPS modul. Ako ga ima (poput Nokie N95, na primer), onda je sve shto ti treba softver koji se isporuchuje na kartici zavisno od formata (uglavnom Secure Digital u mini ili micro verziji), sa mapama i rutama, i onda sve shto treba da uradish je da tu karticu "ubacish" u uredjaj i podesish nekoliko parametara. I eto ti navigacije

Ako pak uredjaj nema GPS modul, onda se isti mora kupiti (ili nabaviti na neki alternativan nachin ) kako bi uopshte mogao da budesh "lociran", onda taj modul valja povezati sa uredjajem (uglavnom se veza odtvaruje preko Bluetooth-a), a onda sve ranije recheno vazhi i ovde. Naravno da je ovo loshija varijanta jer em je skuplja (sam GPS modul koshta u od recimo 50 evra pa navishe, ali je 70 jura potrebno za neki zadovoljavajuceg kvaliteta), em mozhe da postoji povremeno poremecaj u komunikaciji na vezi, a i jednostavno je nepraktichnije jer taj modul valja stalno nosati u dzepu akos e krecete, ili ako se koristi u autu drzhati u blizini (nekoj kaseti, ostavi za sitnice i sl.), jer je domet za kvalitetnu komunikaciju kratak jer u suprotnom dolazi do interferencija i pucanja veze. Inache, i sama Nokia prodaje eksterni GPS modul za svoje uredjaje koji jako lepo "saradjuje" (ochekivano) sa Symbian modelima Nokie i mislim da je cena tu negde... Drug ima to na svojoj Nokii N73 i sve to sasvim lepo radi, ali mislim da je tih 240x320 pixela rezolucije na konkretnom fonu ZAISTA neki donji minimum.

Naravno da je "namenski" navigacioni uredjaj daleko bolja solucija, brzhe radi, manja mogucnost greshke u radu, bolja preglednost, veca praktichnost... Ali jbg. kol'ko para toliko i navigacije
      http://www.bmw.tv

Comment

• alexa05
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2006
        • 1769
        • Smederevo
        • Opel Vectra B 2.0DI 16v

A jel moze to da sljaka na mojoj Nokii 6120 classic koja ima Symbian?
        EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• etibor
          CBC Senator
          • 12.05.2008
          • 293
          • Pancevo

Ja imam Garmine mobile XT na Nokii 6110 navigator. Ima integrisani GPS. Sve radi super. Ja kada sam uzimao isto sam bio u dilemi sta uzeti.
          Moja preporuka je ako imate telefone koji nisu symbian i ne mogu da koriste Garmin Mobile XT, a ne patite za drugim telefonom uzmite Garmin uredjaj za navigaciju. Jeste super imati sve u telefonu, ali to nije dobro resenje. Ja sam se pomalo razocarao. Moj drugar ima Nuvi 250 lepo je postavio nosac i samo zakaci uredjaj i vozi. I ima bolji prijem od moje nokije. Softver je isti u oba slucaja i odradjuje posao perfektno. Koje god odaberete necete pogresiti. Neznam za mape drugih proizvodjaca ali ove Garminove su odlicne...

P.S. Overspeed je 100% u pravu
          Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

Originally posted by alexa05
            A jel moze to da sljaka na mojoj Nokii 6120 classic koja ima Symbian?
            moze naravno

i radi extra, samo ti treba externi gps

Comment

• sifacca
              CBC Član
              • 27.05.2008
              • 23
              • Beograd

http://www.auto-delovi.net/forum/viewto ... f=23&t=346

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

eto recimo taj

Comment

• gagi_t
                  CBC Član
                  • 13.01.2005
                  • 22

Najjeftiniji(10-12000 din) koji radi je VIVAX 350 GPS. Dolazi sa glupim SW i mapom SRbije i okolisha.
                  Ali se lako dodaje IGO 8 sa mapama "planete"

Comment

• NemaN
                    CBC Senator XXL
                    • 29.11.2004
                    • 1560
                    • munze

sponzorisani ...

uzet je neki garmin u italiji....nemam pojma koji model ni kako se koristi....

bitno da smo nasli sponzora
                    I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Williams
                      CBC Senator XXL
                      • 07.02.2006
                      • 556
                      • Beograd- Cerak

Extra, sad mu ubacite SCG Route i Auto Drive Hellas i spremni ste.

Sto se tice N95 zna da "brljavi" na novijim automobilima sa UV soferkom. Potrebno jedno 3-5 minuta da mirujete, jer se u voznji nikad nece zakljucati na satelite.

Comment

• DJORDJEVIC
                        CBC Član
                        • 11.08.2007
                        • 80
                        • Mladenovac

Originally posted by gagi_t
                        Najjeftiniji(10-12000 din) koji radi je VIVAX 350 GPS. Dolazi sa glupim SW i mapom SRbije i okolisha.
                        Ali se lako dodaje IGO 8 sa mapama "planete"
                        I plus sto se izgleda kvari ko lud,dva druga su ga kupila i na oba je riknuo ekran.Samo se pojavi beli ekran i tu je kraj

Comment

• bozza1979
                          CBC Veteran
                          • 08.01.2007
                          • 112
                          • Beograd

Uf, Vivax...

Nemam iskustva sa njihovim GPS konkretno, ali sve ostalo, uzas... Maltene nema sanse da ne crkne u garanciji.....

Inace, ja sam drpio od brata Crypton S800, koji je on dobio...

Pristojno radi... Desilo se da se zaglupi par puta i trazi reset... Ali prilicno je tacan Isproban po BG i okolini, NS i SU

Prevario me je samo kad sam hteo iz Rusnja ka Barajevu, pa umesto na podvoznjak, uputio ka onoj pumpi, a odatle ne moze na Ibarsku...

Comment

• NemaN
                            CBC Senator XXL
                            • 29.11.2004
                            • 1560
                            • munze

Originally posted by Williams
                            Extra, sad mu ubacite SCG Route i Auto Drive Hellas i spremni ste.

Sto se tice N95 zna da "brljavi" na novijim automobilima sa UV soferkom. Potrebno jedno 3-5 minuta da mirujete, jer se u voznji nikad nece zakljucati na satelite.
                            pokusali smo da skinemo ali posto je uredjaj kupljen u italiji ne prepoznaje Serijski uopste....(na garmin.co.yu)

jel postoji neka druga varijanta kako to da mi neko ubaci?
                            I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• JAPANX
                              CBC Senator XXL
                              • 10.08.2006
                              • 2159
                              • Beograd

daj mi mail, poslacu ti ja uputstvo...

Comment

• deki-ascona
                                Bio nam je drug! RIP
                                • 10.04.2007
                                • 2118
                                • NI , Trosharina

Re: koji gps? za male pare

Nesto diskutujemo @milannik i ja, pa rekoh da pitam pametnije (od obojice) :

1. Jel ovo cudo na linku na dnu radi sve sto i bilo koji ext.BT GPS risiver, samo sto koristi display sa fona?
                                2. posto uz njega ide i mem.card sa softverom, da li se misli da se card koristi na fonu, ili risiver koristi card?
                                3. Jel uopste moguce koristiti Garmin XT i ovaj risiver (zajedno sa Nokia 6630) ?

Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together

p.s.
                                sorry ako nisam pisao na pravom mestu, al' ideja je @milannikova, a on je poznat kao stipsa, pa mi se ucinilo da ovaj naslov teme odgovara ...
                                Originally posted by Valent Vudriga
                                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

Working...
                                X