Garmin Mobile XT GPS Navigation

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mikrotalasni
    CBC Početnik
    • 01.10.2008
    • 1
    • BiH

Garmin Mobile XT GPS Navigation

Instalirao sam Garmin mobile XT 5.00.00. Osim malo vizuelnog poboljšanja mogu primjetiti da mi se brže povezuje na satelit i brže reaguje (osviježava se)
    Uglavnom... Jednom riječju ODLIČNO!
  • Viper
    CBC Senator XXL
    • 25.11.2004
    • 700
    • Kać

I ja sam upravo instalirao Garmin mobile XT 5, mnogo lepse izgleda i sto se tice samog povezivanja na satelite nisam primetio neko veliko ubrzanje.
    I DONT NEED SEX
    goverment fucks me every day!

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Ljubaznošću gospon japanca dobio sam njegov blumax bt receiver i imam dva pitanja u vezi korištenja njega i Garmin Mobile XT 5 (isto se ponaša i sa starijim verzijama, a nokia maps još nisam ukapirao kako se koristi).

Dok stojim u mestu on smatra da je na ringišpilu i vrti strane sveta nekim slučajnim izborom, čim počnem malo da se krećem, okrene se u pravcu i posle prati sva moja kretanja sve dok ne stanem, čim stanem opet ringišpil, da li je to normalno ili ja negde grešim.

Drugo pitanje je kako naterati Garmin-a da mi računa ili da mu ja zadam rutu koja mi odgovara, ruta posao - kuća ako zadam najbržu onda ide preko pola grada, a ako zadam najkraću kroz neke uličice, a nikako da ga nateram da ide bulevarom (koja je najbrža i najkraća - definitivno).
      Pre neki dan dok nisam imao receiver, kad sam zadao kuća posao (znači obrnuto) tačno je iscrtao to kuda ja idem svaki dan, a posao-kuća crta neke čudnovate puteve (ovim kroz uličice još i idem po nekad, ali onim drugim baš nikad jer je skroz okolo).

Ako zadam rutu kuća-posao koju dobro izračuna, da li ta ista rupa može da se koristi i nazad.

edit: kad je ruta unesena i stojiš u mestu onda se ne vrti u krug, samo kad nema rute?
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• RedboX
        CBC Senator XXL
        • 28.11.2006
        • 1537
        • Novi Beograd

Welcome u garmin world
        pa naravno da se vrti jer se zemlja vrti a ti stojis

To se normalno desava na odvojenom gps uredjaju i ja sam mislio da je zveknuo ali nije, ponasa se kao tvoj a ja imam nokia onaj 3w model.Da li zbog bluetooth konekcije nesto tripuje uglavnom kad mirujes on se vrti i krece.

Imas u opcijama rute da iskljucis sporedne i srednje vazne ulice pa ostavi samo glavne i vidi da li se bolje ponasa.Mene uvek vuce preko autoputa sa starog na nbgd i ja ga naravno ignosrisem pa onda ona zenska ludi i vice preracunavam . Kad ima rutu valjda prati pravac po njoj pa mu ne treba orjentacija i ne vrti se. Bitno je i da ne namestis da ti racuna za pesake kad se vozis kolima tek tada poludi.

izasle su nove mape za Srbiju pa mozda budu preciznije.
        I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• NShappy
          CBC Senator
          • 09.03.2005
          • 261
          • Novi Sad
          • Ford Focus 1.8TDCi

Re: Garmin Mobile XT GPS Navigation

Sorry što budim malo bajatu temu ali mislim da ovde još ima šta da se kaže. Već neko vreme se pojavljujem na forumu ali uvek tamo kod autogasa pa nisam obraćao pažnju na ovu sobu. Sada mi privukla pažnju. A ubaciću se jer sam sa Garminom XT proputovao ozbiljnije ture po Evropi i oduševio se radom tog sistema. U Beču, Budimpešti, Ljubljani dovodio me je do vrata traženih objekata. U potpunosti je funkcionalan kao i poseban uređaj za navigaciju. Međutim, imao sam i dosta problema pa ću otom potom i o tome. Sviđa mi se kod tog sistema jer su posebni navigacioni uređaji po meni ipak skupi za nekog ko će ih koristiti dva tri puta godišnje k'o što su meni trebale. A telefon sa GPS-om uopšte nije skuplji od telefona istih mogućnosti ali bez GPS-a. Koristim Nokiju 6110 navigator ali Garmin radi na bilo kojoj Nokiji sa Symbian operativnim sistemom i koja ima GPS modul u sebi. Ako nema GPS prijemnik u telefonu, potreban je BT a tada se koristi externi GPS modul koji ima već da se kupi za 70-ak evra. Videh i polovne za 40-ak. Sa tim GPS-om i Symbian telefonom, imate full operativnu navigaciju za eto, 70-ak evra. Ili još manje ako telefon već ima GPS. Mana, nemate touch screen ali i da ima, nije preporučivo kuckati u vožnji. Mana dva, ekran je manji, ali lepo se sve vidi. I uređaj "priča".

Napomenuću još nešto. Ovaj softver pravi Garmin. Garmin XT (tako se zove njihov softver za telefone) radi besplatno samo sa Garmin externim blue tooth GPS prijemnikom. Sa nekim ne Garmin GPS prijemnikom moža da radi samo verzija kupljena na SD kartici: http://www.garmin.co.yu/proizvodi.php?id=157 Ali! Kada vam GPS proradi sa telefonom, opet morate da kupite mape koje uopšte nisu jeftine. I to recimo, SCG košta oko 100 eur, Adria route isto tako nešto, Evropa još više... Da li postoji mogućnost "otključavanja" mapa i softvera ne pitajte mene. O tome se ne sme pričati na forumu.

Legalan GMXT možete skinuti ovde: https://buy.garmin.com/shop/store/downl ... &pID=11413 Iako piše da je to samo update, radiće na vašem telefonu bez problema sa Garmin externim GPS modulom. Ali opet vam trebaju mape. Kome treba, mogu poslati glasovno navođenje na Srpskom jeziku. To je legalno.

Problemi sa kojima sam se suočio?!? Pa evo jedan: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=177908 a evo ga i drugi: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=181708 (ukratko: 1. ne mogu da prebacujem tačke sa računara u telefon i obrnuto i 2. kod mene verzija GMXT 5.00.20 izaziva ogromnu potrošnju baterije telefona i kada se navigacija ne koristi.)

Kod mene problem sa baterijom ne postoji za verziju 5.00.00 a ovo za prebacivenje tačaka, pa radi sve lepo i bez toga.

Ajd da spomenem našto oko poslednjeg pitanje oko "ringišpila". Naime, GPS navigacija se sastoji od GPS prijemnika (hardver) i mapa učitanih u softver koji onda koristi podatke iz GPS prijemnika da vas navodi i pokaže gde ste na mapi. E sada, GPS prijemnik može veoma precizno da odredi vaše koordinate na Zemljinoj kugli ali samo koordinate. Kada stojite, on ne zna gde ste vi okrenuti. Kada se krećete, iz pomeranja vaših koordinata on zna da usmeri kartu u smeru vašeg kretanja ali kada stojite, ne zna na koju stranu sveta ste okrenuti. Zbog toga je zbunjen i toliko koliko šetaju vaše koordinate zbog grešaka u određenju pozicije (po nekoliko metara) toliko on okreće mapu. Zbog toga kada upalite uređaj i on nađe poziciju pre nego počnete da se krećete i kažete mu da vas negde vodi, dok ne počnete da se krenete, uređaj zna da se zbuni ne znajući da li ste u levoj ili desnoj traci...bla.bla.bla...

Ovaj problem ne postoji kod GPS uređaja sa ugrađenim elektronskim kompasom koji radi nezavisno od GPS sistema i on uvek zna kako je vaš uređaj orjentisan, ali mislim da to nema u automobilskim uređajima a u telefonimka pogotovo. To ima u recimo ovim planinarskim ručnim navigacijama.
          Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• mill
            CBC Član
            • 27.09.2007
            • 82
            • The dark side

Da li je neko koristio Garmin XT na Nokiji e71 i da li mozete da uporedite takvo koriscenje sa onim na zasebnim GPS jedinicama (Nuvi) ?

Comment

• Darko
              CBC Senator XXL
              • 29.03.2005
              • 528
              • Beograd

Ja nisam primetio drasticno skracenje trajanja baterije ali po internetu se prica da treba ''ubiti" proces tsrautostart.exe i da su tim problemi reseni... Naravno to vazi svaki put kada ugasite Mobile XT.

Comment

• mill
                CBC Član
                • 27.09.2007
                • 82
                • The dark side

Da li neko moze da uporedi Garmin XT na nekom dobro mobilcu sa Garmin Nuvi-jem (200w) ?! Prednosti-mane? Jedina meni ocigledna je velicina ekrana na Nuvi-ju, mada s obzirom na sve vece ekrane mobilnih ko zna. Treba da kupim mobilni, a i navigaciju, pa razmisljam da li da to uzmem u jednom uredjaju ili u dva.

Hvala!

Comment

• W@mpir024
                  CBC Član
                  • 19.06.2008
                  • 92
                  • Subotica
                  • Opel Astra G Coupe 1.8 16v

Moja ti je preporuka N95 ili N95 8GB (8GB ako hoces malo veci ekran). Ja imam N95 i skroz sam zadovoljan, dosta je pregledno... Tako da mislim da nema potrebe da i navigaciju posebno kupujes...

Comment

• Marko001
                    CBC Senator XXL
                    • 09.09.2006
                    • 1070
                    • Belgrade

Originally posted by mill
                    Da li neko moze da uporedi Garmin XT na nekom dobro mobilcu sa Garmin Nuvi-jem (200w) ?! Prednosti-mane?
                    E ovo bi bio veoma zanimljiv uporedni test test, a pogotovo kad bi tu dodali jos i neki Pda/pocket pc sa garmin xt i neki ne-garmin pNa uredjaj sa garmin xt-om (ja instalirao garmin xt na cryptonu)

Comment

• etibor
                      CBC Senator
                      • 12.05.2008
                      • 293
                      • Pancevo

Ja imam Nokia 6110 navigator koji ima integrisani GPS. Garmin XT radi super, ali ipak mislim da je bolje uzeti Nuvi. Ovaj telefon kosta oko 250e, i jos mape 100e. A Nuvi 200 kosta sa mapama nesto vise od 200e. I kupis telefon za jedno 150e, i nema sta da razmisljas, da li ce da ti se potrosi baterija (kod mene max 2 sata sa ukljucenom navigacijom), da li ce da ti radi nova verzija XT-a sa tvojim softverom telefona, pa sednes u auto pa stavljaj punjac ako ides na duzi put od sat vremena jer ce ti trebati telefon kada izadjes iz kola, itd... A da ne pricam o tome ako ides pesice i treba ti navigacija iz nekog razloga (ides na planinu recimo). Nije to bas tako sjajno kao sto sam ja zamisljao. Jeste odlicno i radi posao bez greske, ali nije to to... A da zaboravio sam i nosac koji kosta oko 10e, a dobije se u kompletu sa Nuvi-jem... Ako uzmes neki Nuvi koji ima i Bluetooth (jeste skuplji, ali mislim da vredi), onda si na konju, posto imas handsfree za mobilni, a to meni treba jer me strasno nervira kada mi zvoni telefon dok vozim, ali mi se ne menja fabricki radio na Stilu da bi ubacio neki sa BT.
                      To koristim vec oko godinu dana, i veoma sam zadovoljan, ali se razmisljam da menjam telefon, i sta sad... Opet neki sa integrisanim GPS-om za 300e, ma nema sanse...
                      Pozdrav...
                      P.S. koristio sam Nuvi 350 od druga, ma nema da te boli glava. Radi ko sat...
                      Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• perkele
                        CBC Početnik
                        • 22.12.2008
                        • 2

Evo da ja kazem par stvari na ovu temu...
                        Imam servis mobilnih telefona, radim sa navigacijama i telefonima koji imaju GPS prilicno dugo, i mogu vam reci sledece...
                        N95 je najlosiji, N95 8g malo bolji, ali skoro neprimetno... Jako los GPS imaju ugradjen, i mnogo kasne, prostije receno ne prate te kako treba, pogotovo ako vozis brzo po gradu ima da sludis telefon, stalno ce kalkulisati rutu i nece imati pojma gde si!
                        Novija generacija telefona (e71, e66...) rade isto kao i garmin nuvi, testirao sam, cak u pojedinim trenutcima i bolje od samog uredjaja! Isao sam za Rumu i upalio svoj e66 i Garmin nuvi kojem sam ubacio najnovije mape (ne najjeftiniji, vec jedan od boljih), na pumpi kad sam stao ispod nadstresnice, uradjaj je gubio satelite 3-4 puta, telefon nijednom... Sto se tice preciznosti i tu su ujednaceni, cak telefon delic sekunde ranije pocinje da "prica" od uredjaja, jedino sto uredjaj ima mnogo veci ekran! A sto se tice trazenja satelita, ima vise faktora, kad je oblacno vise vremena treba da se pronadju nego kad je vedro nebo... I na n95 i N95 8g antena od GPS-a je jako lose odradjena, pa u dosta slucajeva nema kontakt sa plocom kakav bi trebala da ima i samim tim ne moze da nadje satelite, treba je zalemiti i onda radi kao sat, mada i SW telefona moze da igra ulogu u svemu tome!

Comment

• GOLUB
                          CBC Član
                          • 06.04.2005
                          • 39
                          • Beograd

Sad ću i ja malo da se umešam.
                          Nisam poredio navigaciju na mobilnom telefonu sa navigacionim uređajima jer je softver isti. Jedinu varijaciju na temu čini ugrađeni modul na GPS prijemniku.
                          Na većini mojih telefona imam instaliran neki GPS softver pa da počnem od početka:

Nokia E61 - ima Tom Tom 6.20 i Garmin 5.00.10 - externi MSI SF 200 BT GPS reciver (sirfstar III)- Tom Tom radi savršeno ali su mape istočne Evrope stare 2 godine, tako da ga više ne koristim. Novi Tom Tom nema Srbiju u mapama (strašno). Garmin troši previše resursa telefona tako da se dešava da se ukoči s vremena na vreme.

HTC tytn - ima Tom Tom 6.20, Garmin 5, Igo 6, Igo 2008 (sa 3D prikazom) - externi MSI SF 200 BT GPS reciver (sirfstar III) - sve radi odlično

Sony Ericsson P990i - Ima Tom Tom 6.20, Garmin 5.00.10 - externi MSI SF 200 BT GPS reciver (sirfstar III) - Tom Tom radi dobro, Garmin ne radi nikako, odn. blokira nakon što se podigne aplikacija

Nokia N96 - Ima Garmin 5.00.10 - radi odlično sa integrisanim GPS-om, mnogo bolje od kad sam u podešavanjima telefona isključio da koristi Asissted GPS. Baterija telefona traje oko 9 sati bez korišćenja Garmina sa oko 1,5h sati razgovora. Za produženje trajanja baterije za oko sat vremena treba obrisati fajl CardRunner.dll iz sys\bin ali ga ja nisam obrisao jer mi taj sat ništa ne znači.

Nokia N95/N95 8G - važi isto kao za N96, ali duže traži satelite i dešava se da često izgubi prijem satelita. Nisam siguran, ali pretpostavljam da N96 ima kvalitetniji integrisani GPS modul.

Na osnovu mog iskustva, najbolje mape ima Igo 6 (Contrast Planplus), mada Garmin koristim sa najnovijim mapama SCG v1.9 koji imaju dosta POI koje smatram veoma korisnim, a i broj mesta u Srbiji koja su detaljno pokrivena je drastično povećan u odnosu na ranije verzije, tako da može ići rame uz rame sa Igo mapama. Igo 8 mape imaju manje gradova i nepreciznije su u odnosu na Igo 6. Probao sam i Mio i Route 66, ali .....

Comment

• NShappy
                            CBC Senator
                            • 09.03.2005
                            • 261
                            • Novi Sad
                            • Ford Focus 1.8TDCi

N95 navodno ima problem sa kontaktom GPS antene i ploče i to se rešava lako u servisima. Nakon intervencije, radi mnogo bolje što se prijema signala tiče.

GMXT troši dosta resursa telefona i dosta je bug-ovit. U principu, treba ga pokrenuti, odrediti lokaciju i ne dirati do dolaska na odredište. Ja čak lokacije odredim kod kuće na računaru i to ubacim u telefon.

Smor nastaje ako mnogo idete kroz tunele recimo, ili često radi rekalkulaciju. Tada hoće da se pogubi. Meni se to deševalo na ruti od Nice do Monaka. Autoput je bukvalno, tunel, most, tunel, most, tunel... a ispod mostova uličice... e tu se gubio neviđeno. Valjda je po ponovnom uspostavljanju veze sa satelitima smatrao da sam na onim ispod uličicama. Malo glupavo. Mogao je softver biti malo prediktivan pa da predpostavi da nisam sišao sa autoputa kada nije ni bilo nikakvih isključenja.

Mape Evrope su neverovatno detaljne, ali, dešava se da NE KAŽE na vreme da tu i tu treba da se skrene. S' druge strane, dešava se da mi skrene pažnju da sa glavnog puta NE SKRENEM na neki glupi sporedni makadam koji ne bih ni primetio da mi nije rekla "drži pravo".

Iako često idem u "nepoznate" krajeve, koristim GPS na telefonu jer mi se ne daju pare za neki uređaj koji ću realno koristiti 5-6 dana godišnje.
                            Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• zmaj_pa
                              CBC Senator
                              • 13.05.2007
                              • 232
                              • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Koristio sam navigaciju na mobilnim telefonima od samog poctka....Cini mi se da je to prvo bila Motorola A925 kasnije Motorola A1000 pa onda neki MDA uredjaji...Bilo ih je stvarno puno!Sad vec neko vreme koristim Garmina imam i Mio....Mislim da je Garmin ne prevazidjen sto se tice preciznosti,ergonomije,lakoce koriscenja.....Ama bas svega!Naravno cena je sada vise nego prihvatljiva i manje vise dostupna svima!Nema bagovanja,blokiranja,gubljenja signala sto je bio slucaj sa manje vise svim telefonima koji su glumili navigaciju!Mislim i da nije za poredjenje telefon sa gps prijemnikom i sam gps prijemnik...Iz prostog razloga sto je telefonu to sporedna funkcija dok je gps prijemniku to jedina i osnovna funkcija.Jos jedna stvar koja je mene u pocetku mucila je kako kvalitetno okaciti tel u auto na vidljivo mesto(znaci soferka)a da isti ne otpadne preko prve vece neravnine i dosta skup telefon pretvori u gomilu neupotrbljive plastike!Naravno to je reseno dosta skupim nosacem koji opet otvara pitanje isplativosti.

Comment

Working...
                              X