GPS - pracenje & GPS transmiter i risiver (sastavljene teme)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

GPS - pracenje & GPS transmiter i risiver (sastavljene teme)

treba mi Gps risiver klasican sa mapama i transmiter kako bih ja mogao videti gde se nalazi u svakom trenutku taj uredjaj... moze i varijanta da na svaki minut javlja poziciju(ili neko relativno kratko vreme) na recimo kompjuter, nesto kao sto preko imaju taksi udruzenja koja recimo imaju jedan(ili vise) kompjuter i vise taksista i ono, ti gledas na monitoru tackicu i mozes da pratis njegovo kretanje...

kakva varijanta postoji za to i koliko para kosta recimo pet uredjaja+softver
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Odeš u DDOR i uz uplaćen kasko i još neke novce dobiješ praćenje preko njihovog centra (verovatno to rade još neke firme), ako to isto želiš sam imaš recimo 10 kamiona i šoferi te zezaju, onda pogledaš u firmi geneko... samo tu ide cena uređaja pa programa pa mobilni koji stalno nešto šalje preko gprs-a... mesečni troškovi rastu, ili ako ti treba radi bezbednosti onda kad auto promeni poziciju da on javi promenu. O tome smo već jednom pričali ovde negde...

Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

ovo mi treba, nesto tog tipa pracenja i mogucnosti rutiranja... ma nesto kao za taxi vozila gde ti recimo na ekranu imas njegovu poziciju a on kod sebe ima gps uredjaj sa ekranom i mapom... i sad ja ako hocu, mogu da mu posaljem parametre o sledecoj ruti(voznji) sa vec odradjenom putanjom a ujedno ja vidim na ekranu gde se on trenutno nalazi...

hvala, ovaj geneko mi se cini zanimljiv, pozvacu ih da vidim koliko su "jaki"

Comment

• Antoaster
        CBC Senator XXL
        • 07.12.2007
        • 343
        • Beograd, Voždovac

Ja koliko znam takvu opremu kod nas ugradjuje firma Certus. Da bi vozilo javilo svoju poziciju centru koristi se gsm ili gprs protokol ovaj drugi je bolji jer je jeftiniji to jest placa se po kilobajtima a te poruke su male. Znaci mora da ima uredjaj slican telefonu u koji ide sim kartica. A poziciju naravno dobija od GPS prijemnika da na nekih nekoliko desetina metara tacno. Verovatno postoji uredjaj u kome su intergrisana oba.

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

znam i ja to i imam ceo sistem u glavi, moze da javlja i sms-om pa da ovaj prebacuje koordinate ali ko to radi u srbiji, treba mi kompletan sistem za, za pocetak, 5 komada +komandni centar

Comment

• stefanves
            CBC Senator XXL
            • 10.12.2006
            • 1351
            • BG

GPS transmiter mislim da ne postoji(Bar ne malih dimenzija), jer potreban je stvarno jak predajnik da "dobaci" do satelita.
            Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
            Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• Antoaster
              CBC Senator XXL
              • 07.12.2007
              • 343
              • Beograd, Voždovac

A sto bi dobacivao do satelita? Nego mali jel radis ti one vezbe sto sam ti rekao, pusti ti satelite.

Comment

• stefanves
                CBC Senator XXL
                • 10.12.2006
                • 1351
                • BG

Pa ako ne dobacuje do satelita to onda nije GPS transmiter. Za GSM znam da 100% moze.
                Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• Antoaster
                  CBC Senator XXL
                  • 07.12.2007
                  • 343
                  • Beograd, Voždovac

A kom satelitu treba da pristupi i zbog cega?
                  Mislim GPS satelitu moze da pristupi samo kontrolni segment sistema a to je NASA. Sa druge strane auto nije raketa tomahavk pa da mu treba za kontrolu i upravljane nekakav telekomunikacioni satelit, dovoljno je gsm ili gprs ili internet preko gprs-a da bi javio poziciju gde se nalazi trenutno.

Comment

• Ivica
                    CBC Član
                    • 22.09.2007
                    • 52
                    • Smederevo-Osipaonica
                    • BMW 318IS, Pontiac

Comment

• Antoaster
                      CBC Senator XXL
                      • 07.12.2007
                      • 343
                      • Beograd, Voždovac

Pa gde ti tu vidis strelicu od vozila ka satelitu. Za vezu izmedju kontrolnog centra i vozila to jest prijemnika u njemu koristi se gprs konekcija odnosno internet to jest tkzv. N-Trip. I ona moze biti dvosmerna, ali samo ako je potrebna tacnost.
                      Inace ne mozemo sad Stefan, Japanac i ja da zahebavamo satelite nikako ta veza je za nas korisnike jednosmerna i mozemo samo da primamo GPS signal.

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kakva varijanta postoji za to i koliko para kosta recimo pet uredjaja+softver
                        postoji GPS prijemnik i GPRS predajnik. (inace potpuno drugaciji sistem prenosa podataka, GPS predajnik prakticno za civile ne postoji).

softver kosta oko 15.000 funti, priblizno oko 25.000 evra+ godisnje licence.

5 uredjaja kosta oko 30.000 evra, neto bez ugradnje i ostalih troskova.

5 GPRS SIM kartica sa tuneliranjem protoka podataka kosta prema cenovniku mobilnih provajdera, odnosno sklopljenom ugovoru.

da proradi varijanta koja se trazi treba od 50.000-80.000 evra u startu.

cene su sa jeseni 2007. godine, ne verujem da su se nesto drasticno promenile. mozda neke sitne korekcije.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

treba mi kompletan sistem za, za pocetak, 5 komada +komandni centar
                          PP, za vise informacija oko najvise rasirenog sistema u Evropi koji je u ponudi i kod nas.
                          i primeni od pre oko godinu i nesto dana.
                          moze i kljuc u ruke
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Antoaster
                            CBC Senator XXL
                            • 07.12.2007
                            • 343
                            • Beograd, Voždovac

Pre jedno dve godine na sajmu automobila gospodjica iz predatavnistva Garmina za Srbiju mi je rekla da imaju jedan model navigacije za kola/brodic sa sim karticom ali nije umela nista detaljnije da kaze.
                            To su takozvani mali risiveri, ja konktretno imam veliki, koji mobilni telefon koristi za vezu a postoje modeli sa integrisanim modemom i on bi se mogao koristiti na brodu i gradjevinskim masinama. Ali veci problem je softver i karte, vektorske su lose a rasterske su vojna tajna.
                            Pricamo da ti konkretno budes sam svoj navigator bez posrednicke firme.

Comment

• RedboX
                              CBC Senator XXL
                              • 28.11.2006
                              • 1537
                              • Novi Beograd

mislim da mi neko rece da sad i telekom pocinje na tu kombinaciju gps+gprs da nudi usluge , valjda je certus modul za gps.
                              I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

Working...
                              X