RACE CHRONO - softwer za symbian tel. sa GPS-om

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 1nsane
    CBC Senator XXL
    • 28.05.2007
    • 388
    • Umcari - Grocka

RACE CHRONO - softwer za symbian tel. sa GPS-om

Ima li neko pojma koliko su pouzdani rezultati merenja sa ovim programom preko GPS-a ??? Tel. je NOKIA C6-01 i na njoj GPS radi odlično (pod Garminovim softwerom brže nalazi satelite i određuje lokaciju nego or. Garminov uređaj), ali opet ne znam koliko su i ti podaci tačni. Čuo sam da zavisi i od broja satelita koji su u dometu (koje uređaj uhvati), pa me zanima i koliko satelita je potrebno imati u dometu da bi podaci bili što tačniji. Aj, ako neko zna nešto o ovome, nek javi.
    NO BRAIN
    NO PAIN
    1_N_S_A_N_E
  • -Miki-
    Moderator
    • 09.11.2005
    • 708
    • Valjevo
    • Honda Accord coupe cg4

Pozz pixi , preciznost je u direktnoj proporciji broju uhvacenih satelita a veci broj podrazumeva manju gresku. Za rad gps-a neophodna su minimum 3 a sto ih je vise tacnost je naravno veca .

Pozz Miki
    Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• TheWickerMan
      CBC Senator XXL
      • 11.09.2007
      • 791
      • DE
      • AR Giulietta TCT

Ok,a da li postoji program za Android koji meri ubrzanje i tome slicno? iGo nema tu opciju,a Race Chrono ne postoji za Android...

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

gps speed hud , naprimer
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mupe
          CBC Senator XXL
          • 05.10.2006
          • 822
          • bg
          • Laguna 3 GT 2.0T 205

A ima i torque, koji radi sa OBD II Bluetooth predajnikom.

Comment

• TheWickerMan
            CBC Senator XXL
            • 11.09.2007
            • 791
            • DE
            • AR Giulietta TCT

Originally posted by zoranbg View Post
            Placa se...

Nasao sam,zove sew Ulysse Sppedometar ,radi OK

Comment

• VR6
              CBC Senator XXL
              • 31.10.2004
              • 512
              • Sarajevo

Odg: RACE CHRONO - softwer za symbian tel. sa GPS-om

Uz taj ugradjeni GPS ne mozes imati veliku preciznost, 99% tih GPS-ova je 1 hz, to jest radi 1 update u sekundi. U skladu sa tim odstupanja ti mogu biti do sekunde ako imas dobar signal, al u realnosti to je 2 sekunde, jer kad ti on izbaci recimo vrijeme do stotke 11 sekundi, on je fulio sekundu, al ti ne znas jel to 10 ili 12 sekundi. Ja koristim Racechrono u kombinaciji sa Qstarz GPS prijemnikom od 5hz, taj radi 5 osvjezavanja u sekundi. S njim je preciznost vec solidna i ima i jako dobar signal, recimo kad su ubrzanja upitanju, vozio sam sa njim na par SR402 trka i u odnosu na oficielni semafor fula oko 0,4s - to jest pokazuje manje 0,4s. To je sasvim ocekivano, jer Racechrono ne mjeri tzv. rollout, to jest onih prvih par centimetara kad ti gume vrte u prazno a auto prakticno stoji (a to senzor na stazi uhvati). A bas taj rollout dodaje 0,2-0,5s, a Racechrono mjeri vrijeme od pokretanja automobila - i to nekog znacajnijeg, kojeg GPS primjeti. Zato recimo VBox, jedan od najboljih uredjaja za mjerenje performansi ima i opciju da mjeri sa ili bez rollouta. I osnovni VBox ima 10hz GPS, koji radi 10 osvjezavanja u sekundi, to jest svakih 0,1s i on je jako precizan. Imas na ebayu kupiti Qstarz GPS prijemnik i od 10hz sad (kad sam ja kupovao bio je najbrzi 5hz), tako s njim bi ti mjerenja trebala biti vrlo precizna. I nemoj mjeriti ubrzanje recimo u gradu, pored visokih zgrada ili nekih objekata, jer ti to zna "odbiti" signal pa zbuniti GPS, il u trenutku mjerenja sa 10 satelita padne na 9 pa ga i to nekada zbuni. Al na srecu, Racechrono ti daje grafikon za sve, pa nakon mjerenja odes i provjeris broj satelita i jos neke stvari i po tome zakljucis koliko je mjerenje tacno bilo. Broj satelita je bitan naravno, al ima tu jos par bitnih faktora. Ja sam dosta zadovoljan tim programcicem, posebno je dobar za mjerenje kruga, stavis gdje hoces start-cilj, sektore i onda mozes gledati i uporedne grafikone dvije voznje, da vidis gdje si bio brzi, gdje sporiji itd...

Comment

Working...
              X