Nokia N95

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

...a trece, ovaj tupavi Nokia Map Loader nec da se pokrene na PC-u

Uffff...
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• 230
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2007
      • 775
      • Semberija

Meni nije jasno otkuda uopšte mape na tom telefonu, ako ih nisi već ti instalirao preko maploader-a? Jesi li dobio memorijsku karticu uz telefon?

Kada kupiš telefon, mape NE dođu uz njega, već ih je potrebno naknadno instalirati, a Nokia maploader se koristi za taj proces (mape su razvrstane po kontinentima, pod svakim kontinentom se nalaze države, a veće države su podeljene po regionima, sve je dostupno za download).

Meni Nokia maploader savršeno radi na XP-u, samo sam morao prilikom prvog pokretanja da ga dodam u dozvoljene aplikacije u firewall-u.

Nisam ga probao pod Vistom.
      155+75=230
      VIVA LA VITA!!!

Comment

• 206
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Mape su dosle uz telefon, ocigledno instalirane u memoriju aparata.

Memorijska nije isla uz telefon, naknado uzeta. Dakle GPS je radio bez memorijske kartice, kad se ona ubaci, GPS pogubi mape. Cudno, ali tako je. Nista nije skidano sa neta, dakle probao sam da malo prosvrljam po mapama bez fiksiranja satelita, i radilo, znam da sam pokusao par gradova u Italiji (Firenza, imao ugradjenu mapu) i Bg - radili "napamet" dakle u offline rezimu.

Svejedno, sad sam naterao i Maploader da radi, skinuo mape, snimio na karticu, i radi, sve OK. Karta Srbije nekih 7.4Mb, BiH je oko 4.5, Hrvatska malo preko 10Mb, itd. Nemacka recimo ima preko 150Mb. Verzija 1.1 maploadera, dok verzija 1.0 prijavljuje i nalazi mape malo drugacije velicine. Cudno, ali eto...

Jedino mi smeta sto u zadavanju navigacije izmedju 2 tacke, nema mogucnost zadavanja Waypointsa, pdnosno trece tacke kroz koju hocu da prodjem, tako da navigaciju od Zvornika do Bg-a iscrta preko Obrenovca i nema mogucnost da se zata da ide preko Autoputa. Neko ce reci sitnica, ali i nije bas, meni se cini bas kao malo veci nedostatak inace solidnoj navigaciji.

Nesto bolji utisak nego u prvi mah, ali i dalje malo "falicno". Ali gledajuci sve u kompletu, nimalo naivan aparat.

Comment

• 230
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2007
          • 775
          • Semberija

evo upravo skidam verziju 1.1 maploadera, nisam ni znao da je izašla, hvala!
          Valjda su poboljšali i mape, na staroj verziji mi uopšte nije bilo Novog Sada....
          155+75=230
          VIVA LA VITA!!!

Comment

• 230
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2007
            • 775
            • Semberija

A sada neće da ga instalira. Samo na trenutak otvori DOS terminal i to je to.
            Imam .net framework 3...
            155+75=230
            VIVA LA VITA!!!

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Ako Maploader skidas direktno sa Nokia sajta, nece raditi, verovatno ima neki bag.

Skini sa www.smart2go.com , takodje verzija 1.1, samo sto radi - oni su i razvili aplikaciju za Nokiu.

Comment

• 230
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2007
                • 775
                • Semberija

Odatle sam i skinuo. Probao sam obe verzije, ista stvar.
                Nego, reci mi, postoji li i posle update-a opcija "start tracking" u maps aplikaciji na telefonu?

Negde sam čuo da su je izbacili iz nove verzije, tako da je N95 postala neupotrebljiva što se tiče GPS-a na našim prostorima, bar za sada...
                155+75=230
                VIVA LA VITA!!!

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Sta znaci neupotrebljiva? Ako je pitanje da li telefon i dalje ima rutabilne karte, odgovor je da, samo sto ne mozes da dobijas uputstva glasom.

Comment

• 230
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2007
                    • 775
                    • Semberija

U verziji koju ja imam moguće su tri varijante nakon što se zada maršuta:

start navigation (nedostupno za naš region)
                    start simulation (full navigacija, sa glasovnim komandama ukoliko
                    su downloadovane, ali simulacija koja nema veze sa trenutnom
                    lokacijom i brzinom, već ide svojim tempom)
                    start tracking (pokazuje kretanje na mapi po zadatoj putanji, samo bez
                    glasovnih komandi, bez prikaza brzine, bez rotacije mape,
                    ali potpuno iskoristivo ako je u autu i suvozač)

Ono što sam ja čuo je da treće opcije više nema, tj. da telefon sada može samo da radi simulaciju dok se ne otključa navigacija, koja je jel'te, i dalje nedostupna.
                    155+75=230
                    VIVA LA VITA!!!

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Lose si cuo, opcija je i dalje tu i radi bez ikakvog otkljucavanja.

Comment

• 230
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2007
                        • 775
                        • Semberija

Evo jedan malo zakašnjeli izveštaj

Bio sam prošle sedmice u BG-u, pa reko' evo prilike da isprobam kako navigacija funkcioniše u stvarnom životu. Dan je bio oblačan, kiša hoće-neće.
                        Na autoputu ZG-BG sam prvi put aktivirao GPS, negde oko skretanja za Rumu. Kiša je propadivala i trebalo mu je oko 20 minuta da lock-a satelite. I dalje je prikazivao kretanje 50-ak metara pored autoputa.

Dok sam stigao do BG-a vreme se prolepšalo. Planiranje rute i lociranje pozicije u realnom vremenu funkcionisalo je solidno, uz povremena zastajkivanja. Ovoga puta nije dolazilo do prikaza kretanja mimo ulica (uglavnom). Uz snalažljivog suvozača (koji zna kako kada da okrene telefon, i daje blagovremene glasovne komande) u ulozi navigatora lako se stiže do željene pozicije.

Kada se nebo konačno razvedrilo lock-anje satelita je išlo dosta brže, naročito u blizini poslednje lokacije na kojoj se koristio GPS.

Važno je napomenuti da vas pretraga po adresi uvek šalje na početak ulice, bez obzira na broj koji ste tražili. Valjda će biti ispravljeno u novijim verzijama mapa i softvera.

Baterija (potpuno napunjena) je izdržala oko 3 sata GPS-a (što praćenja, što traženja satelita), 10-ak minuta videa, 7-8 fotografija, 10-ak minuta razgovora.

Znači, u slučaju ozbiljnije potrebe obavezan punjač za auto, i pokretanje aplikacije 30 minuta pre nego što će biti potrebna.
                        155+75=230
                        VIVA LA VITA!!!

Comment

Working...
                        X