GALEB GND-001

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

GALEB GND-001

Vidim da je slabo ko spominjao ovaj uredjaj pa rekoh da napisem par reci posto imam jedan komad na probu, jer sam ih dobio u firmi za dalju prodaju.

Kao sto ime kaze u pitanju je "nas proizvod". Windows ce 5.0 je u pitanju a Nav N Go software. Uredjaj je lepo dizajniran, dobar ekran citljiv, mada osetljivost na dodir i nije nesto. Cesto ume da pretupi i da ne prihvati komandu sto zna da zasmeta kada vozite. Standardno dobijate mape istocne evrope. Znaci, Srbija, Albanija, Bugarskam Madjarska, Bosna, Hrvatska, Slovenija, Belorusija, Crna Gora, Estonija, Grcka, Litvanija, Letonija, Moldavija, Poljska, Ceska, Rumunija, Slovacka, Turska, Ukrajna. Za zapadnu evropu potrebna je SD kartica sa mapama koja se dodatno kupuje. Uz uredjaj ide auto punjac, klasicni punjac, stalak za montazu u auto, "olovkica", USB (mini B) kabl i to je to.

Ono glavno. Kako radi. Testirao sam ga nekih 800KM malo po Kraljevu na raznim medju-gradskim relacijama i po Beogradu. Pokriveno je skoro sve. Restorani, pumpe, i ostali objekti vazni za udoban put su skoro 100% tu. Autobuske stanice, biblioteke, fakulteti, administrativne ustanove, su opet tu. Putevi van naselja su zaista za pohvalu. Toliko dobro su uradjene da sam se oslanjao na njega po teskoj magli. Po gradu radi kako gde. Manji gradovi su pokriveni odlicno po osnovu najkrace i "najekonomicnije rute". Znaci ili glavnim putem ili po ulicicama kako bi bilo krace, makar za 10 metara. Ima i jos najbrzu rutu koji nigde ne radi razlicito u odnosu na ekonomicni mod osim u Beogradu (mozda vazi i Novi Sad jer mi je prica drugara koji ga je tamo probao ista). Tu bira neke sasvim lude putanje, ali zaista malo vozila tu ima Verovatno su se tu programeri potrudili znajuci iz svakodnevne prakse. Ja ne poznajem Bg toliko samo ono sto mi treba, ali zaista me je resio muka par dana. Zadam putanju i ne interesuje me, slusam i teraj. Jednom me je vodio preko nekog parkinga boga pitaj gde i lepo dodjoh tamo gde sam hteo. Da me sad pitas kako nema teorije da ponovim to.
    Nisam naisao na pogresna rutiranja, da me baci u jednosmernu, da pokusa da me prevede preko stepenica itd. Glasovna sugestija je ok. Ima dosta jezika na kojima moze da "prica". Neki gradovi npr uopste nisu pokriveni. Arandjelovac i Novi Pazar su samo neki od primera. Ucrtani su imaju ulice ali nazive ulica i kucne brojeve ne. Velika mana je sporost uredjaja prilikom ukljucivanja i nalazenja satelita. Ako se kojim slucajem zaletite i krenete pre nego sto je fixirao poziciju, obrali ste zelen bostan. U sledecih pola sata ne moze da se pribere. U principu opsti utisak je pozitivan.

Evo par slicica, mobilni je u pitanju pa se izvinjavam za los kvalitet.

You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

• little
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 912
    • BGD
    • Lancia Ypsilon 1.2 8V

taj "naš proivod" se proizvodi u Kini, a softer je mađarski

Imala sam priliku da se upoznam sa istim. Radili smo uporedni test šest navigacionih uređaja. Galeb se dokopao četvrtog mesta (rezultati celokupnog testa su objavljeni pa ne bih želela da se prepisujem)
    Jedna od većih zamerki je to što ne pokazuje izgled naredne raskrsnice..
    Dobra strana je, recimo, to što uređaj upozorava na prekoračenje brzine..
    "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• DJORDJEVIC
      CBC Član
      • 11.08.2007
      • 80
      • Mladenovac

Koliko kosta ako nije tajna

Comment

• TAZZ
        Banovan
        • 30.05.2005
        • 1409
        • NBGD,SERBIA

@ Little...
        Chitao sam test...

I iz mojeg lichnog iskustva...

Podrzavam Mio...

Koristio sam ga samo 2500 km, i odlichni radi...

Odlichan je!

Paket koji stize s njim je vrhunski...

Comment

• little
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 912
          • BGD
          • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Originally posted by DJORDJEVIC
          Koliko kosta ako nije tajna
          25.500, mislim da je baš Dzoni_mkv lepo to napisao, ali nisi bio pažljiv

@TAZZ
          I mi smo odu[evljeni MiO-m, ali ni Galeb nije loš.
          Interesantno je da su im softveri poprilično slični.
          "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• Dzoni_mkv
            CBC Senator XXL
            • 29.04.2007
            • 875
            • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Na ovu cenu dodaj i oko 4500 din za SD karticu sa mapama zapadne evrope. Naravno ako ti treba. Nisam probao MiO ali jesam Medion neki model. Mapa je bila smehotres masio je za medalju. Mada verujem da je to bilo zbog nesavrseosti mapa.
            @little U vezi izgleda raskrsnice, kako mislis ne pokazuje??? Jasno je obelezeno kako ide i kuda ide put, plus ima strelica u gornjem levom uglu.
            A za prekoracenje brzine teska glupost sreca pa ima off opciju. Zamisli da ti svaki put kada predjes 40 u gradu upozorava, a ti vozis 45-50.
            You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Danijel 9k
              Banovan
              • 03.06.2005
              • 132
              • N_44.84080 E_20.39600

Par reci o softveru:

Izuzimajuci Garmin i TomTom koji ima sopstvene karte, svi ostali "proizvodjaci" koji hoce da se probiju na istocnoevropsko trziste koriste varijacije Madjarskog "iGO" softvera koji je odlican. Te varijacije mogu biti od minornih - tipa zamena logotipa u izgledu programa (kao sto vecina proizvodjaca radi), preko zamene grafickog izgleda interfejsa (tipa MioMap) pa do kompletne modifikacije programa (Blaupunkt EE).

Uredjaji:
              95% uredjaja se sada pravi u Kini. Ima jako kvalitetnih uredjaja, a ima i krseva koji ljudi kupuju poneseni malom cenom.

Kada uzmete vise razlicitih uredjaja i instalirate isti softver i karte - tacno mozete videti razliku u kvalitetu i funkcionisanju uredjaja. Te razlike mogu biti ogromne.

Obzirom da skoro svi (izuzimajuci garmin i tomtom) koriste isti softver na kraju se razlika svodi (osim razlike u uredjajima) na verzije karti koje se dobijaju uz uredjaj. Te razlike u kartama nisu male ukoliko posmatrate istocnu evropu koja se intenzivno doradjuje svakodnevno. Besplatnih updejta karti NEMA - bar niko nije kod nas sklopio takav ugovor sa iGO-om. Zato vodite racuna koju verziju karti dobijate. Jer to vam je sto vam je.

Galeb nije nas uredjaj - vec naravno kineske proizvodnje kao i vecina - npr isti proizvod se prodaje pod drugim imenom : MAG GP-110

Galebu zameram to sto ume da se blokira u toku voznje. Velika zamerka je UZASAN dizajn uredjaja. Uredjaj ne mozete jednostavno skinuti i staviti u dzep. Karte su 2007.04 verzija - morate znati tacnu opstinu ili deo grada da biste odabrali ulicu - BG je podeljen na 3 dela, Nis na 5 (ili 7 ne secam se) To je poprilicno lose. U 07 verziji dodato je mnogo toga.

Za te pare moze se kupiti daleko kvalitetniji i bolji uredjaj koji koristi isti softver i novije karte.

Comment

• DTI LET
                CBC Senator XXL
                • 13.08.2006
                • 374
                • Novi BGD

Evo danas ga daju u interex-u u Tosinom bunaru za neverovatnih 18999din
                www.opelclub.rs

Comment

• Danijel 9k
                  Banovan
                  • 03.06.2005
                  • 132
                  • N_44.84080 E_20.39600

sa 25000 na 19000 - to je sigurno zato sto je dobar i sto im ide prodaja po 25k.
                  spustili su ga na cenu 3.5 inchnih ekrana posto ne znaju sta ce sa njima

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja ne verujem da vredi vise od 100evra, bilo koji od tih navigatora sa malecnim ekranima, tako da i ta cena od 19.000 dinara je po meni zestoko napumpana.

otprilike racunam da bi 60-80 evra bilo realno, tj prihvatljivo kao krajnja cena.

za 25.000 dinara se kupuje ceo laptop sa 15inca ekranom, hardom, DVD rezacem, full wireless opcijama itd...
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Te cene jesu nerealne, ali izgleda da su u pitanju mape...

Mada i cene preko nisu bas povoljne.
                      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Danijel 9k
                        Banovan
                        • 03.06.2005
                        • 132
                        • N_44.84080 E_20.39600

@Brick

Malo iz sopstvenog iskustva:

Mislim da nisi u pravu - U Kini ne mozes da nabavis krsten PNA uredjaj sa 4.3" ekranom bez softvera i karti za manje od 140-150 USD na min 100-200kom FCO magacin proizvodjaca (ili trgovca u Kini) bez transporta, carine i PDVa. Na to treba dodaci cene licenci za softver, karte itd..
                        Carina nije velika ukoliko uredjaj ne sadrzi Bluetooth - tada skace na 15%.

Za pojedince koji bi da naruce uzorke iz kine opet nije jeftino:
                        Na primer recimo da uzorak koji je uvek skuplji kosta 170 usd:
                        170 USD - cena
                        65 USD - DHL
                        30€ (41 Usd) - Provizija banke za TT
                        ako imate srece carina 1% - 2,35 ili 30% pausal - 70.5 USD
                        PDV - od 42.72 do 55

Znaci u najboljem slucaju za uzorak platicete 320 USD, u malo losijem slucaju 401 USD, a u najlosijem - nikad nece paket ni biti poslat

Znaci od 225 € do 280€ za uzorak

Ceo posao se naravno isplati na veliku kolicinu ali ni priblizno koliko Vi mislite.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ok, nisam u toku sta ima u Kini, niti sam komentarisao cene unabavci jer ne znam.

ono sto meni nije jasno da jednostavan uredjaj, sa jeftinom elektronikom, malim ekrancicem, kosta toliko koliko kosta, pri poredjenju sa drugim elektronskim uredjajima.

ako DV video camcorder kosta oko 100 eura sa sve ekranom, optikom, mehanikom kasetnog mehanizma, konverterima i procesorima signala, ako DVD player sa 7inca ekranom, isto mehanikom pogona kosta oko 100 eura, ako TV aparat sa katodnom cevi kosta oko 100 eura, itd...

a sve su to uredjaji koji zahtevaju dosta elektronskog materijala (komponenti) u izradi, glomazniji su pa ej i transport skuplji, moraju se podesavati/ justirati nakon sklapanja, i kostaju reda 100 eura nesto mi bas nije logicno da navigator treba da kosta toliko.

mobilni telefon koji ima u sebi i predajnik signala, kosta reda 100 eura (i puno manje ali da se zadrzimo na istoj bazi), ima isto ekran itd.

valjda su mape te koje dizu cenu, ali opet zar toliko vredi mapa, ili je to jos nesazreo proizvod (nedovoljne konkurencije i usavrsenosti) za mas produkciju po mas cenama.

meni je nelogicna takva vrednost, licni utisak, sa pozicije potencijalnog kupca. pogotovu ako cena ne sadrzi i stalan update mapa za neki duzi vremenski period recimo 5 godina ocekivane buduce upotrebe.

ja sam koristio sluzbeno pre nekih 4 godine neki Garmin, sa crno belim ekranom, rucni model, GPS bez ikakvih mapa, i razocarao sam se sporoscu, uopste ergonomijom rukovanja. plus sto je jeo baterije i jedva 8 sati radnog vremena izdrzi.

ok, 4 godine je citava vecnost za elektronske sprave, pa je to iskustvo danas irelevantno, ja cu da sacekam da cena dodje do 99 eura i da ja mogu da odaberem/ uredim mapu.
                          ovako sta ce mi uredjaj koji nije aktuelan sa mapama trenutnog stanja puteva i ulica (radovi, zagusenja saobracaja, saobracajna nesreca itd).

jel postoji vec online, uzivo navigacija prema trenutnom stanju saobracaja negde u Evropi, kao javni servis - ne mislim na onu internu pomoc pojedine auto fabrike i zasebne Call centre za upite svake marke vozila ?
                          nesto tipa trenutne vremenske situacije/ prognoze /sat snimaka javno dostupno i aktuelno po stanju na najvise 4 sata.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Danijel 9k
                            Banovan
                            • 03.06.2005
                            • 132
                            • N_44.84080 E_20.39600

Slazem se sa Vama, ali za razliku od tih ekrana ovo su touchscreen ekrani.
                            Na cenu utice i cena microsoftove licence za WinCEi kao sto ste spomenuli cena licenci za softver i karte.

Comment

• pbogdanovic
                              CBC Član
                              • 15.09.2006
                              • 22

Originally posted by little
                              Imala sam priliku da se upoznam sa istim. Radili smo uporedni test šest navigacionih uređaja.
                              A gde moze da se procita taj test ?
                              KULTURAN?

Comment

Working...
                              X