Pitanje je jednostavno: da li kupovati OBD II ako dijagnostiku možeš izvršiti i zdravom logikom? ionako OBD II i drugi dijagnostički izbace par mogućnosti i ako zameniš tih par delova onda to i nije neka akcija. Drugim rečima, čini mi se da je dijagnostika preko OBD i sličnih instrumenata naduvana i način za mlaćenje para. Imao sam iskustvo sa drugarom koji je imao problema sa Ladom i OBD II je ponudio par grešaka i sve je zamenjeno a problem ostao. Na kraju se ispostavilo da je najobičniji step motor u pitanju (košta stotinak dinara). Nemoram da napominjem da se pre toga u ovlašćenom servisu ispucao sa lovom (bobina, kablovi itd.) Interesuje me šta narod misli o ovome. Pozdrav svima!!!
Dijagnostika bez OBD II
Collapse
X
-
dijagnostika je proces saznavanja i opisivanja uzročno posledičnih veza nekog mehanizma.
kao i znanje, ne postoji mogućnost da se ode kod majstora u radnju, i kaže nekom mrtvom uredjaju sipaj mi u glavu znanje o toj i toj temi a ja ću da platim.
tako ni dijagnostiku nekog problema ne radi mrtvi uredjaj, tj mašina već čovek koji upotrebljava svoja multidsiciplinarna saznanja, teorijsko poznavanje procesa SUS motora, iskustvo stečeno kroz praksu da osmisli algoritam dešavanja oko i u vezi sa nekim postavljenim problemom.
kao rešavanje ukrštenih reči, potrebno je znati puno toga pojedinačno a sklopljeno smislenim vezama u celinu da bi se stekla puna slika kompletnog stanja auta tj problema iz raznih uglova.
dakle, dijagnostika je proces misaonog razmišljanja servisera.
isto kao što je dijagnostika kod lekara.
alatka bilo koja sama po sebi može da pomogne ali je samo pomoćno sredstvo za lakše i brže proveravanje neke pretpostavke koja nastaje kroz proces dijagnoze uzroka.
u alatke osim čekića tradicionalno, u današnje doba spadaju i kompjuteri ali su i dalje to samo alatke bez ikakvog potencijala za proces dijagnostike.
kompjuteri nemaju pamet samoučenja i sticanja veština, i još su daleko od toga da zamene čoveka.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by sw.brickdijagnostika je proces saznavanja i opisivanja uzročno posledičnih veza nekog mehanizma.
kao i znanje, ne postoji mogućnost da se ode kod majstora u radnju, i kaže nekom mrtvom uredjaju sipaj mi u glavu znanje o toj i toj temi a ja ću da platim.
tako ni dijagnostiku nekog problema ne radi mrtvi uredjaj, tj mašina već čovek koji upotrebljava svoja multidsiciplinarna saznanja, teorijsko poznavanje procesa SUS motora, iskustvo stečeno kroz praksu da osmisli algoritam dešavanja oko i u vezi sa nekim postavljenim problemom.
kao rešavanje ukrštenih reči, potrebno je znati puno toga pojedinačno a sklopljeno smislenim vezama u celinu da bi se stekla puna slika kompletnog stanja auta tj problema iz raznih uglova.
dakle, dijagnostika je proces misaonog razmišljanja servisera.
isto kao što je dijagnostika kod lekara.
alatka bilo koja sama po sebi može da pomogne ali je samo pomoćno sredstvo za lakše i brže proveravanje neke pretpostavke koja nastaje kroz proces dijagnoze uzroka.
u alatke osim čekića tradicionalno, u današnje doba spadaju i kompjuteri ali su i dalje to samo alatke bez ikakvog potencijala za proces dijagnostike.
kompjuteri nemaju pamet samoučenja i sticanja veština, i još su daleko od toga da zamene čoveka.
Comment
-
-
Originally posted by Valent VudrigaVuja66, nemas nikakvih podataka o sebi u profilu. Mogu li te pitati cime se bavis?Pozdrav!
Comment
-
-
PS Nisam ni očekivao da će me podržati oni koji dijagnostiku naplaćuju i od nje žive. Njima i odgovara da ''magija'' što duže traje. Međutim, mislio sam da će me podržati oni koji elektronsku dijagnostiku poznaju a žele svojim znanjem da pomognu ostalima. U tom smislu zanimljiva je i poučna, recimo, lepljiva tema o senzorima. Bez obzira pozdrav svima!
Comment
-
-
Originally posted by dieselman..kupis jos jedan identican auto,vremena imas pa menjas delove...kad nabodes,ustedeo si sebi pare i postao majstor...ovo preporucujem za probati,svakako...
Comment
-
Comment