Škola autodijagnostike

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alikaz
    CBC Početnik
    • 24.09.2009
    • 5
    • BiH

Škola autodijagnostike

Neznam da le je pravo mjesto za ovo pitanje ali ako nije problem da mi neko kaze da li negdje neko odrzava seminare za autodijagnostiku ili auto elektriku. Nasao sam da Autotech iz Beograda drzi skolu dijagnostike ali mi se na one telefone sa njihovog sajta niko ne javlja. Da li neko zna da li oni rade.
    Ako je tema na pogresnom mjestu neka je admin obrise ili prebaci.
    Unaprijed hvala
  • Gavra
    CBC Senator XXL
    • 06.03.2008
    • 2031
    • Beograd

Re: Škola autodijagnostike

Sta konkretno zelis da naucis?

Da koristis neki uredjaj ili jedan tip auta ili te zanima sve?

Predznanje je koliko? Poznavanje engleskog? Imas nekog iskustva pa se usavrsavas ili pocetnik?
    Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Kosovic
      CBC Veteran
      • 14.12.2008
      • 149
      • Vrbas

Vidis, ovo nije losa tema, mada mene koci malo to sto sam student zbog tih seminara, ali bar da se informisem sta kako i gde. Konkretno, u mom slucaju, bih zeleo malo da se upoznam sa dijagnostikom uopste, engleski znam dobro i studiram da kazem informatiku - dizajner medija u obrazovanju (u sustini profesor informatike).

Comment

• alikaz
        CBC Početnik
        • 24.09.2009
        • 5
        • BiH

Početnik sam, dosta dobro poznavanje elektrotehnike, solidno engleski.Dosta toga sam prošitao ali praktično gotovo ništa. Interesuje me autodijagnostika ,auto elektrika i elektrionika.

Comment

• alikaz
          CBC Početnik
          • 24.09.2009
          • 5
          • BiH

Zaboravih reci, najvise bi me interesovalo, konkretan rad za jednog ili dva čovjeka u nečijem (naravno stručnom) servisu i stjecanje uopštenog znanja iz autodijagnostike i elektrike za sto sam, naravno, spreman i platiti.

Comment

• Gavra
            CBC Senator XXL
            • 06.03.2008
            • 2031
            • Beograd

Koliko ste spremni da izdvojite za opremu?

Comment

• Kosovic
              CBC Veteran
              • 14.12.2008
              • 149
              • Vrbas

Trenutno zbog skolovanja nista, ali recimo u narednih 1,5-2 god ako diplomiram, mozda oko 1000E.

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

Ako diplomiras oko 1000e...ako ne diplomiras?

Prebrzo se menjaju sistemi na kolima da bi razmisljao toliko unapred.Ako sad kupis nesto za 1000e za 2 godine neces moci ni pola auta da radis koji ce se voziti,a onda ces traziti nesto skuplje oko 5000e.Ako neces profesionalno da se bavis bacena para.Gomila profesionalaca pogresi u odabiru skenera pa "pukne" po par hiljada eura pre nego sto budu zadovoljni sa onim sto imaju i mogu da rade.

Krenuti od nule znaci biti spreman na gubitak od bar 5000eura u prve 2 godine samo na zastarevanje opreme i update raznih softvera.A o onome kad apetiti porastu pa pocnete da razmisljate i shvatite da Vam SVE TREBA ..on da se novac vise ni ne gleda nego pocinje ono decje kome je veci,tj. ko ima vise skenera

Comment

• Boki Ar
                  CBC Senator XXL
                  • 11.11.2004
                  • 2827
                  • Aranđelovac
                  • Vektra

Za Kosovic i Alikaz: Imate neku odredjenu ciljnu grupu automobila?

Comment

• Kosovic
                    CBC Veteran
                    • 14.12.2008
                    • 149
                    • Vrbas

Pa trenutno se kod mene u kuci voze Opeli, tako da sam bio kontao da od njih pocnem, ali posto sam vise okrenut ka Italijanima i tezim kupovini Alfe, samam tim najvise bih voleo da se bavim Italijanskim automobilima. Svesan sam ja toga, sto se tice zastarevanja, pa i na racunaru za godinu dana gubis ogromnu vrednost (cist primer sto sam ja moj komp bez periferije, znaci samo kuciste platio 31k din pocetkom godine, a u prolece je ista takva konfiguracija kostala 25k, bukvalno za 2 meseca mu je pala cena), tako da mi je sve jasno sto se toga tice. Naravno ne zelim da ovo shvatite zdravo za gotovo, tj da zelim iz ovih stopa striktno time da se bavim, nego se sad raspitujem kako, gde, sta. Razmisljao sam bio da kupim onaj obican interface od 60e za Opele, sto moze da cita i brise greske, koriguje kilometrazu i slicno, cisto da od necega pocnem.

Comment

• alikaz
                      CBC Početnik
                      • 24.09.2009
                      • 5
                      • BiH

Originally posted by Dr Boca
                      Za Kosovic i Alikaz: Imate neku odredjenu ciljnu grupu automobila?
                      Ne nemam ciljnu grupu ali bih prednost dao evropskim vozilima.
                      Sto se tice novca, nemam nesto odredjeno ali u svakom slucaju ne zelim ni da se razbacujem ali necu ni da uzimam nesto neprovjereno, nesigurno samo zato sto je jeftino. Ustvari evo konkretno situacija je ovakva. Zivim u centralnoj BiH i radim vec dosta vremena u oblasti racunara. Nisam niti autoelektricar a niti automehanicar. Posjedujem jeadan dosta veliki objekat (cca 420 m2 od cega bih dio opremio za servis)u kome mi je zamisao da otvorim servis za autoelektriku i dijagnostiku. Imam covjeka autoelektricara koji bi mi radio i sve to vodio ali bih ga ipak poslao na nekakvo dodatno usavršavanje. Osim njega i ja bih imao volju da malo udjem u problematiku iz razloga sto mi to sve nije strano, el. tehničar sam po struci, radim sa racunarima, servisiram mobitele, dobrim dijelom i programiram , engleski solidno tako da mislim da bih vrlo brzo usao u osnove dijagnostike. Neko ce reci da se drzim svog posla ali vjerujte da je posla sa racunarima i mobitelima sve manje i manje, i taj "zanat" je sve manje na cijeni, a u sredini u kojoj zivim i okolici se ne moze naci niti jedan kvalifikovan servis u sto sam se sam uvjerio.
                      Uh, jesam se raspisao. To bi bilo otprilike to a takodjer sam zainteresovan i za mogućnost da platim covjeka koji bi mi i dosao u servis, otvoriti ga, raditi i obucavati ljude pa moze to i na neki odredjeni period.

Comment

• Gavra
                        CBC Senator XXL
                        • 06.03.2008
                        • 2031
                        • Beograd

Sta od alata trenutno posedujes? Ne mislim na skener,to je samo vrh brega koji nam ukazuje koji cemo alat sledeci koristiti..... i sta konkretno zelite da radite .Engine ,ABS,AirBag,IMMO, ili sve zajedno?

Potrudite se da napisete sto detaljnije sta bi voleli da radite pa cemo vas uputiti kako.

Comment

• alikaz
                          CBC Početnik
                          • 24.09.2009
                          • 5
                          • BiH

U maloj sam sredini da bih se sada usko specijalizovao, znaci kompletna elektrika i elektronika u autu. Sto se tice alata ne posjedujem jos nista sem osnvnih alata, ali sve cu naravno da uzmem kada malo vise udjem u tematiku i budem siguran da cu uzeti nesto sto ce mi koristiti, da ne bacam pare uzalud.

Comment

• JAPANX
                            CBC Senator XXL
                            • 10.08.2006
                            • 2159
                            • Beograd

verovatno da coveku treba klasicna dijagnostika za novija kola sa interfejsom kao npr TEXA

TEXA AXONE DIRECT CAR dijagnostički uređaj

Najnovija generacija univerzalnih dijagnostičkih uređaja sa kablom i ekranom osetljivim na dodir donosi jednostavnost rukovanja klasičnim uređajem sa konekcionim kablom povezanim direktno sa vozilom i kompletno rešenje modernog prenosnog uređaja kojim se rukuje preko ekrana osetljivog na dodir.
                            TEXA AXONE Direct može da vrši sve vrste dijagnostičkih provera koristeći standardne funkcije ugrađenog IDC3 pocket softvera. Sve one su omogućene bez dodavanja ikakvog posebnog modula na uređaj - samo korišćenjem direktne veze između uređaja i vozila putem OBD ili kablova za konektovanje ranije generacije (posredstvom specijalnog adaptera korisnik može koristiti dodatne kablove iz setova za Axone2000 ili Navigator mobile).
                            AXONE Direct je takođe opremljen bežičnim i Bluetooth konekcijama - čime ga je moguće povezati sa bilo kojom bežičnom mrežom na internet ili na neki drugi TEXA uređaj koji komunicira putem Bluetooth veze (npr. OPABOX ili GASBOX analizatorima izduvnih gasova).
                            Sa masom od samo 852 grama, kučištem od magnezijuma zaštićenog gumenim apsorberima udara, specijalnim sistemom koji štiti električne komponente unutar uređaja od kvara prilikom pada instrumenta, Windows CE 5.0 operativnim sistemom, ekranom osetljivim na dodir sa QVGA rezolucijom 320x240 i autonomijom baterije od 8 časova u normalnom radnom režimu, verujemo da je TEXA AXONE Direct idealno rešenje za svakodnevno korišćenje u automobilskim servisima.
                            Ukoliko ste zainteresovani za detaljniju prezentaciju uređaja možete nas kontaktirati.
                            Ukoliko želite, možete pogledati i video prezentaciju ovog uređaja na YouTube sajtu na adresi
                            http://www.youtube.com/watch?v=mUAAlJEQ ... re=channel (na engleskom jeziku)

ovaj uredjaj kosta oko 3000 evrija a ima jos dodataka

Comment

• Gavra
                              CBC Senator XXL
                              • 06.03.2008
                              • 2031
                              • Beograd

Ajde opet procitaj naslov.......nije tema koji uredjaj kupiti nego kako se skolovati za dijagnostiku.Dzabe bilo koji uredjaj ako ne znas da ga koristis,a jasno je pitano kako da se nauci dijagnostika sto je odlican pristup jer kad priznas sebi da nesto tek treba da naucis onda znaci da ces verovatno nauciti u startu pravilno.

Zamisli da prvo da 3000eura za TEXA (zvanicna cena kod uvoznika GIIR d.o.o je 4400) i onda pocne da menja delove napamet jer ne ume da koristi skener.

Najcesci kodovi na kojima skeneri "padaju" su:
                              P0400
                              P0300
                              P0301
                              P0302
                              P0303
                              P0304
                              P0100
                              P0170
                              P0171
                              P0172
                              P0173
                              P0174
                              P0175
                              P0335
                              P0340

Ovo sam onako napamet nabrojao,ima ih jos dosta koji ce te povuci u corsokak ako se uzdas samo u skener(bilo koji).

@alikaz
                              Da li barem znas da li ces vise raditi dizele ili benzince? Glupo je da te bilo sta savetujemo i da kupis neki alat(nista nije jeftino) i onda shvatis da ti to ne treba...Vazno je znati i da li ces da "pucas|"na CR ili DI dizele.
                              Sledeca stavka je da li ces raditi samo dijagnostiku ili ces popravljati ECU-e. Ako ces popravljati onda ce ti trebati malo ozbiljniji alati koji ce posle moci da kodiraju /adaptiraju potrebne sisteme na autu,da bi mogao da posao zavrsis i samim tim i naplatis.

Ima jos dosta vaznih stvari koje moras odluciti pa onda krenuti u nabavku opreme da se ne bi razbacivao sa parama na alate koji ti mozda za pocetak ne trebaju.Tek kada jasno definises sta sve zelis da radis onda se zna sta je prvo sto se treba nauciti(skolovati) pa se onda u hodu nadogradjujes u zavisnosti od potreba.Mozda ce ti krenuti samo Tiptronic menjaci pa neces raditi ABS uopste itd....

Comment

Working...
                              X