naveo sam texa kao jedan od kvalitetnih sa dosta nadogradnje.. znam da covek hoce nauciti ali kako nauciti nesto o npr mobilnom telefonu ako ne posedujes isti, to je bar moja filosofija.
i uvoznik i distributer nije nikakav giir, pise na njihovom sajtu ko je uvoznik a cena od 3000 evra je tacna i ima na stanju
Što se tiče funkcionisanja motora i opreme motora postoji obimna literatura na bilo kom mašinskom fakultetu, a direktno u vezi elektronike solidne su Bosch knjige ili Dekanjev prevod istih za srednju školu. Dalje, na stranicama fakulteta mogu se naći skripte u kojima je sve sažeto predstavljeno, što bi trebalo shvatiti kao putokaz za korišćenje literature. Apsolutno je neophodno preći ovaj prvi korak inače se sve svodi na "radi kako skener kaže".
Posle usvajanja teorijskih osnova može se krenuti sa praksom i to sa nekim najosnovnijim OBD2 skenerom, čitanjem grešaka, parametara i rešavanja jednostavnijih problema. Mogu da koriste razni skeneri čija je cena od 100€ pa naviše. Onda se pojave složeniji problemi, pa se shvati da je neophodan fabrički skener ili neki skuplji univerzalni skener plus osciloskop.
Paralelno se može tražiti mesto u ozbiljnim servisima i učiti od ljudi koji su već ovladali znanjem, a kad se poodmakne i u profesionalnom i u materijalnom smislu ide se na seminare što u zemlji što po inostranstvu.
Ko ima zelje ...mogucnosti i pre svega znanja da se bavim autodijagnostikom.....po meni je pasurdno drzati servis iskljucivo za auto dijagnostiku bez automehanike...u principu vi radite kada vam se doveze auto na JEDNOM AUTU i to ukljucuje kompletnu uslugu mehanika/dijagnostika ..obzirom da s eobe preplicu a i da su nerazdvojive jedna od druge.......primera radi ustanovi se da je kod nekog benzinskog auta brizgaljka u nekom defektu ..manjem...vecem....covek koji je odvezao auto nece slepati auto kod mehanicara da bi se posle vratio na kontrolni pregled dijagnostike.........
Secam se komsij atada je imao Golfa4 relativno novog koji je bio extra auto za to vreme pozvao je "servis da se odradi dijagnostika" dosli su sa laptopom prikacili ga na auto i konstatovali neki senzor covek otisao kupio senzor zamenili auto i dalje nije hteo da pali ka i pre dijagnoze ALI platio je i senzor i "dijagnozu".....tako da bavljenje samo dijagnostikom po meni je promasaj......mogu da shvatim da neki servisi imaju coveka zaduzenog za "dijagnozu" ali da imaju i mehanicare ...jednostavno NERAZDVOJIVO JE. .......Opsta dijagnostika je za vise proizvodjaca auta moguca ali oept nije delotvorna zbog gore navedenoga savremena vozila za intervencije na motoru zahtevaju dosta specijalnih alata...tako da nije zahvalno ....preporucuje se neka specijalizacija za odredjenu grupaciju vozila .....naravno sto rece drugar pre mog post-a pored uredjaja za dijagnozu bitna je i literatura i naravno poznavanje rada SUS motora....
Bas danaske gledam SAT emisiju i prikazuju Lexus-a hibrida ima dva elektro motora i jedan benzinski neku azdaju od benzinca ...jedan elektricni je na prednjoj vuci drugi na zadnjoj...i bas razmisljam ko c eto kod nas ZNATI da popravlja hh
Nevezano za ovu temu reno je uradio dobru stvar u svojim servisima ovlascenim serviseri imaju ON LINE vezu sa fabrikom i njihovo je samo da ustekaju konektor na auto a tamo neko NEGDE KO ZNA odradi dijagnozu i da odgovor...st apromeniti i slicno....majstorsko ej samo sto se kaze RUKE ( srafi..odsrafi)
Salu an stranu treb apokusati ali lepo ljudi rekose skupa je igra i jako ozbiljna ako se uzima za svoj hobi onda i OBD konektor ili tako neka igraska vrsi posao a neisteruje mnogo novca iz dzepa za profi rad mnogo vise para i znanja trazi
Sto se tice obuke za dijagnosticare i elektronicare ja sam zavrsio u Novom Milosevu kod Zeravice u sklopu BOSCH-a. Mislim da je celo skolovanje izaslo oko 2000e i traje oko 6 meseci. Poseduje opsiran teoretski kao i praktican deo. I sve se radi na BOSCH-ovim uredjajima. Meni je mnogo pomogla ta skola. Podrazumeva sve sisteme benzinskog ubrizgavanja, sve dizel sisteme, sva merenja i upotreba osciloskopa i servis klime.
Dexter ...da mislim da je Zeravica jedan ..mozda kod nas i JEDINI ispravan centar za BOSCH a i za obuku....ako neko hoce komplet obuku eto to je kod Zeravice definitivno....P.S. neki majstori iz komsiluka kada rade neke generalke na dizelima starim...nozvim salju post expresom Zeravici pumpe na remont kazu NEMA GRESKE te pumpe JEDINO ta firma odradjuje kako treba... dao si Dexteru pravu informaciju za skolovanje
A vala i za turbine su mrak. Jos ni jedna njihova turbina mi nije reklamirana dok od drugih servisa sam imao dosta reklamacije. Ja sam tamo prosao skolovanje i mogu reci da sam i vise nego zadovoljan. Na svaku nejasnocu na koju sam naisao lepo su mi objasnili i pokazali. Voljni su da stvarno nauce coveka.
To je trajalo 4 dana u nedelji. I islo se svakog meseca po dve nedelje. Broj dana zavisi od kursa. E sad to je bilo pre neku godinu. Cuo sam da se nesto menjalo. I na zadnjem seminaru sam bio pre 4 meseca gde su nam pokazivali novu klima stanicu trajalo je 2 dana. Vidao sam da je dosao neki profesor (zaboravih mu ime) iz BG-a koji je stvarno zainteresovan da maximalno pomogne i nauci coveka. Svaka mu cast.
Comment