objasnjenja i definicije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • automotonik
    CBC Početnik
    • 28.03.2010
    • 2
    • Novi Sad

objasnjenja i definicije

Pozdrav svima, ja sam ovde novi clan, bavim se automehanikom dugo godina i hteo sam pitati kolege gde mogu naci objasnjenja sta znaci primer: immo, dump, eeprom. Sve sto umem raditi sa dijagnostikom je da nakacim i iscitam greske, na vw i opel, jer imam stari vag com na hrvatskom i imam opel tech, onda vidim objasnjenje u auto dati, Voleo bi znati gde iscitati dump i eeprom, kako to izgleda?
    imam 55godina masinski tehnicar sam, ko mehanicar eto radim punih 33 godine uglavnom starija kola, generalke itd nisam se hteo upustati u dijagnostiku al posto eto nisam jos za pod zemlju hteo bi znati neke osnovne stvari u vezi ovog.
    Ako ima ko da pritekne u pomoc.
  • Boki Ar
    CBC Senator XXL
    • 11.11.2004
    • 2827
    • Aranđelovac
    • Vektra

Re: objasnjenja i definicije

Immo je uobičajen i prihvaćen izraz za imobilajzer, uredjaj protiv kradje.

Eeprom je skraćeno od Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory, memorijska jedinica sa kojom se srećemo u raznim upravljačkim uredjajima.

Dump je izraz za sadržaj koji pročitamo (i sačuvamo), na pr. iz gore pomenutih memorija, najčešće u hex-decimalnom obliku. Ovo je deo jednog takvog sadržaja iz memorije 95160.

Pozdrav!
    BP

Comment

• automotonik
      CBC Početnik
      • 28.03.2010
      • 2
      • Novi Sad

hvala Boki Ar. Razumem da treba nauciti raditi sa ovim koristeci alate poput vag tacho 2.5, sta bi mi predlozio za pocetak, da radim da bi naucio koristiti ovo?

Comment

• Dalibor Vukić
        CBC Senator
        • 08.09.2009
        • 279
        • Beograd

Za korišćenje samog uređaja, dovoljno je uputstvo i nešto prakse, a za razumevanje problematike u autodijagnostici preporučujem listanje namenske literature. Imaju knjige od Dekanj Jožefa za srednju školu, u pitanju su prevodi Bosch-ovih izdanja. Odatle se počne. Ne vredi mnogo obuka za rad sa uređajima, jer uređaj ne rešava problem. To kažem jer znam ljude koji su plaćali da uče u nekom servisu ili idu na kurseve i znali su da reše ono što su tamo videli, ali čim stigne nešto nepoznato "trt". Ako jezik nije prepreka, ima solidnih besplatnih knjiga na internetu i dobrih sajtova, odatle može dosta da se nauči. A mnogo toga ima i ovde na forumu, samo treba dosta listanja da se proberu korisne teme.

Comment

• Boki Ar
          CBC Senator XXL
          • 11.11.2004
          • 2827
          • Aranđelovac
          • Vektra

Za početak obavezno sačuvaj fajl koji si iščitao takvim alatom. To neka ti bude zakon.

Koristi funkcije koje su automatske (čitanje "ovoga - onoga"), a sadržaj memorije ne prepravljaj ako nisi siguran koje adrese treba menjati. Drugim rečima ne pokušavaj ništa - ako je stanje koje si pročitao različito od onog što vidiš da je na autu.

Ako ima nejasnoća, pitaj.

Pozdrav!
          BP

Comment

• Gavra
            CBC Senator XXL
            • 06.03.2008
            • 2031
            • Beograd

viewtopic.php?f=60&t=4817

viewtopic.php?f=60&t=6549