Vacuum gauge

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mladen03
    CBC Član
    • 17.12.2011
    • 25
    • Novi Sad
    • hyundai i20

Vacuum gauge

Za one slabije upucene, rec je o prostom uredjaju "vakum metru" koji meri visinu negativnog pritiska (vakuma) unutar usisne grane. Za one bolje upucene, imam par pitanja , ali otom potom... Uredjaj se instalira tako sto se jedan kraj creva poveze sa usisnim vodom, a drugi kraj creva sa vakum metrom u obliku cajgera. Cajger mozete postaviti i u kabini tako sto cete crevo provesti iz kabine kroz pozarni zid do motornog prostora. Poenta svega je da se pomocu ovog jednostavnog uredjaja moze u svakom trenutku gledati koja je vrsta voznje najekonomicnija i sto je jos bitnije moze se uociti nepravilan rad motora i dati dijagnoza. Dijagnoza se daje na osnovu "rada" kazaljke na cajgeru. U zavisnosti kako se ona pomera/ne pomera, saznaje se i sta je uzrok ne pravilnog rada motora. Ja mogu objasniti na kom principu radi i koji su nacini za utvrdjivanje uzroka kvara (dijagnostiku), ali smatram da je besmisleno jer na netu ima gomila tekstova i video tutorijala o tome. Zato bih postavio par linkova koji se meni cine interesantnim i korisnim, a one koji se vise razumeju da mi na "pp" posalju informaciju gde se moze kupiti ovaj uredjaj prihvatljivog kvaliteta i da li je za provlacenje creva od kabine do motornog prostora potrebno demontirati ceo instrument panel ili se ovaj problem moze lakse resiti? Video sam da jedan CBC forumas prodaje ovu stvar, ali je oglas jos od maja prosle godine cini mi se.
    Evo obecanih linkova i jednog korisnog video tutorijala za razumevanje.

• Stefan90
    CBC Član
    • 13.11.2012
    • 90
    • Beograd
    • Audi TT mk1

I mene ovo jako zanima, i zanima me da li postoji vakum/boost gauge? da mogu sa njim da merim i vakum i podpritisak?
    I gde ovo moze da se kupi? Da bude koliko toliko prezicno ali da ne bude preskupo.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Vakum i podpritisak su isto, verovatno si mislio na pritisak....
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stefan90
        CBC Član
        • 13.11.2012
        • 90
        • Beograd
        • Audi TT mk1

Moja greska, negde sam procitao da je neko boost nazvao podpritisak pa sam se i ja tako izrazio. Mozda sam i pogresno razumeo :-)

Mislio sam na pritisak onda. Znaci neki manometar koji ima veliki range da moze da meri i vakum i boost? A da to cudo nije skupo. Za boost mi je dovoljno do 15-20psi da moze da meri, a da nije mnogo skupo nesto. Neka low budzet varijanta :-)

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Stefane, poljuljao si fundamente internet automobilizma, priznao si grešku i neobveštenost a to je nespojivo sa muškim egom da je najbolji selektor i automobilista ikad a možda i ranije

Te amaterske spravice nisu skupe napolju, ima ih po samoposlugama gde prodaju ono svašta od svega pa i malo alata...

Meni je svojevremeno Boost doneo jednu koja meri samo do 1 bara ali mi natpritisak nije ni trebao i nije bila skupa, sa sve podelama
          baš za to, loše paljenje, ventili ne dihtuju itd...

Za mesec dva će biti ovde online takvih stvari
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stefan90
            CBC Član
            • 13.11.2012
            • 90
            • Beograd
            • Audi TT mk1

E pa super samo da nadjem negde kod nas posto ne mogu kupovati sa ebay-a zbog paypala.
            Vakum mi bas zato i treba da ustanovim neuravnotezen ler, a boost cisto da vidim jel i tu sve stabilno, da nepusta negde jer ima cudan zvuk od kad je stavljena pecurka filter, pa se ne razlikuje zvuk kad u****va vazduh i ako negde drugde izlazi, a i dv bypass se cudno cuje, ali on je nov pa vrv zbog filtera, probacu da premesim posle interkulera onda bi trebalo da bude necujan.

Comment

• mladen03
              CBC Član
              • 17.12.2011
              • 25
              • Novi Sad
              • hyundai i20

Ma sve te cajgere, tipa vakuum, pritisak, vakum/pritisak, temperatura ulja, temperatura rashladne tecnosti, obrtaji motora, voltmetar... se mogu kupiti u prodavnicama autokozmetike (20e-45e). Medjutim, cene nisu male, a deluju izuzetno nekvalitetno i kineski, te sam zato postavio pitanje gde se to moze kupiti, a da je zadovoljavajuceg kvaliteta. I nasao sam jedan, deluje vrlo precizno, a kosta svega 1500din, ali nema pozadinsko osvetljenje. Ukoliko ce stajati u kabini, kao sto ja nameravam da to bude kod mene, mislim da je pozadinsko osvetljenje neophodno kako bi se videlo. Ne zurim, sto kaze Dora to ce se blagovremeno pojaviti na netu, pa ce biti veci izbor. Ali bojim se da kupim lose bazdaren vakummetar, a tako mi svaki kineski deluje
              Last edited by mladen03; 17.02.2013, 13:25.

Comment

• Stefan90
                CBC Član
                • 13.11.2012
                • 90
                • Beograd
                • Audi TT mk1

Jel mozes da kazes gde si nasao taj sto deluje fino a nema osvetljenje? Meni treba za testiranje samo, nemora da ostane u kabini.

Comment

Working...
                X