You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Ja ovu skalameriju koristim od kako se pojavila.Moje iskustvo je pozitivno samo sa skupljim spravicama od oko 100-tinak eura.Uz njih vec ide soft koji nije potrebno posebno kupiti...Radi solidno kao citac live data...Kao citac i brisac gresaka nebih bio previse siguran.
Od ovih jeftinih sam koristio dva ovaj plavi sa sllike gore i uniqstore obadva su klonovi elm 327 chipa.Recimo na Bmw e39 530d ni jedan nije mogao da komunicira sa vozilom.Na Fordu isto samo se javio dodatni problem da auto posle nije hteo da upali....dok se nisam setio da izvucem adapter iz prikljucka.Sa Francizima i vw-om radi skoro savrseno dok se koristi Tourq kupljen na Play-u.
Gomila ljudi na zapadu koristi ove adaptere samo za citanje temperature motora jer kao sto je poznato cak neke premijun marke nemaju na tabli pokazivac temperature.
Inace prilicno interesantna spravica za one koji vole da experimentisu......
Provejava iz poruka a i ja se mislim da bi trebao neki blutut ili dongle ili nešto da bi to sve radilo na telefonu ili?
Da da.... Nije odmah napomenuto...
Ima na kineskim sajtovima tipa Deal Extreme i na eBay "kutijice" što ih Chubs prikaza koje su u stvari OBD+EML327+bluetut paket i koji se kače na bilo koji softver koji to podržava. Telefon, računar, tablet... Koštaju 20-ak eur. Na primer: http://www.amazon.com/Small-Elm327-O.../dp/B005M1AVFQ
Na Dačiji mi je to lepo radilo. Radi i na Ford Focus-u (tu mi je i pomoglo da odmah detektujem puknuto crevo posle turbine) dok kod ćaleta bez problema čita greške na Fijatu. Čita one standardne generičke kodove grešaka, a neke specijalističke neće, mada mislim da je to do softvera a ne dongla. Na Fordu mi je očitao grešku koja je palila check engine, ali nisam mogao videti koji parking senzor je brljavio, a što je originalna Ford dijagnostika odmah očitala. Ali naravno, originalna Ford dijagnostika neće da radi sa ovim BT modulima. Trebalo bi da bez problema radi FiatMultiscan a i sa AlfaDiag (nisam lično probao...). Merenja sa svih senzora čita u svim varijantama.
Uglavnom, osnovne f-je rade rade i sa free softverima. Garmin čak ima to kao opciju na nekim navigacijama i napravili su neki lep screen koji vam je nacrtan na navigaciji dok vozite a koji skida podatke iz ECU, i radi preko OBD->BT modula.
EasyObdII.com produces software for ScanTool.net OBD-II ( OBD2 ) Bluetooth and USB interfaces. Diagnose car engine faults. Free and full version software is available for instant download. EasyObdII software is ideal for vehicle workshops and individual vehicle repairers. Used by more than 300,000 users
...probao danas Multiecuscan na ćaletovom Stilu. Uz ovaj kineski dongle, bez problema je potvrdio preheater malfunction (greška za koju već znamo). Prijavio je i jednu istorijsku, što je majstor već popravio (očišćen konektor na protokomeru) ali očigledno nije izbrisao history fault.
Iste greške neki univerzalni softver nije video.
Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...
Comment