da li imamo iskustva sa igrackama i OBD-om?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Thing
    CBC Početnik
    • 14.03.2008
    • 6
    • Novi Sad

da li imamo iskustva sa igrackama i OBD-om?

OBD2 je standard za "pricanje" sa Vasim limenim ljubimcem. Naime, preko OBD-a se ne kontrolise samo rad motora utomobila, ne koriste ga samo auto mehanicari... OBD2 se popularno koristi i za pravljenje tzv. display komandne table. Princip je relativno jednostavan, ali ne i tako jeftin. Potreban je OBD2 prikljucak (ELM 323, 327... kosta oko 50EUR ) i neki uredjaj koji ume da komunicira sa ELM-om (npr. PC računar ili Nokia N800... kosta oko 150EUR). Zatim se ta nokia ugradi na mesto komandnog sata i sve informacije, uklljucujuci i brzinomer, obrtomer... ubuduce mozete da dobijete na displeju Vase Nokie. Naravno, moguce je kupiti i gotove prilagodne plasticne okvire u koje mozete lepo da upakujete vase Nokie i da ih upasujete u komandnu tablu...

Softver je pod linuksom... a ima ga raznog...
    Ima li neko iskusta, kod nas, sa ovakvim napravana?

Imate li iskustva sa licnim OBD2 uredjajima?
  • bokija
    CBC Senator XXL
    • 25.01.2008
    • 640
    • Beograd

Ima li za Apple?
    I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• alt+64
      CBC Senator XXL
      • 27.02.2006
      • 571
      • bgd

aaa...poenta nokie u komandnoj tabli je...?

btw, ima i ovo...deluje malo smislenije

Comment

• bokija
        CBC Senator XXL
        • 25.01.2008
        • 640
        • Beograd

Ili mozda ovo http://www.obdkey.com/vehiclediagnostics.asp

Comment

• Thing
          CBC Početnik
          • 14.03.2008
          • 6
          • Novi Sad

Poenta je u tome da na dispelu uredjaja koji je sposoban da komunicira preko obd-a, mozes sam da kreiras izgle komandne table tj. interfejsa... mozes da dobije i nesto vise informacija od onih koje vidis na svomjim sadasnjim kazaljkicama i lampicama... a najbolje od svega je sto sam mozes da odradis sitne dijagnosticke i servosne operacije. Drugim recima, postajes VLASNIK-POZNAVALAC svog vozila, a ne sam musterija koju ****ju razni "Gorani", "Ninici" i ostali strucnjaci (koji su to pastali uglavnom putem skupljanja iskustava metodom probanja na musterijama...).

Na zapadu je odavno donesen zakon po kome se NE GUBI garancija na vozilo ukoliko se ono servisira van "ovlascenog" servisa... Kod nas je "ovlasceni" servis, uglavnom usko povezan sa pojmom "deračina"...

Zato su u svetu mnogo razvijeniji ovakvi forumi i klupska druzenja ljubitelja vozila, da bi i sami vlasnici, izmedju ostalog, mogli da razmene valjana iskustva...

Comment

• Thing
            CBC Početnik
            • 14.03.2008
            • 6
            • Novi Sad

Originally posted by bokija
            upravo je to ono cemu pricamo... univerzalin alat za razlicite namene...

... koliko vidim, kod nas su iskustva sa ovakvim napravama nikakva ili bedna, varm li se?!

Comment

• bokija
              CBC Senator XXL
              • 25.01.2008
              • 640
              • Beograd

Ne znam za sta Fiat pravi software?Renault ima bazu na Mac-u a odnedavno je uradio i za PC.Moze se za 50e kupiti neki polovan lap-top,mac ili pc.E,sad je pitanje softwera i perifernog hardvera sta sve mozes s tim?

Comment

• Thing
                CBC Početnik
                • 14.03.2008
                • 6
                • Novi Sad

Pa... moze se uglavno sve sto mozes i sa klasicnim dijagnostickim alatima koji rade na PC serijskoj komunikaciji...

Naime, Noka N800, prikayana na onom filmicu, je ustvari mali racunar koji ima Linux OS!!! Znaci, ogranicenja u pogledu toga sta neki softver moze da uradi NEMA! No, to je teorija, u praksi, tesko da ce neko od nas seti pa napisati softver, najcesce se softver dovlaci sa neta...

Sto se tice Apple-a, imam gorka ispkustva... sve je to o.k., ali kada bismo ziveli u USA... Ovde u Evropi, a pogotovo kod nas, podrska za uredjaje je prakticno nikakva, o softverski iskustvima imamo samo urbane legende itd. I MAC se itekako zapucava, a najnoviji modeli su ionako presli na PC platformu i PC x86 kompatibilne procesore... znaci, zasto bismo izmisljali toplu vodu, imamo pc i njega cemo koristiti...

Comment

• Karter
                  CBC Veteran
                  • 06.05.2007
                  • 133
                  • NBG

owo je mnogo dobra stwar! jel ima taj obd da se kupi kod nas? i koji se to softwer koristi?
                  2007 otishao Fiat Stilo 1.9 JTD
                  sada Passat 2.0 TDI

Comment

• stefanves
                    CBC Senator XXL
                    • 10.12.2006
                    • 1351
                    • BG

Sta je ovde novo?Mislim u pitanju je samo software koji ima rutu sta da cita, i kako da prikazuje.Nije ovo topla voda!U kranjem slucaju uz odgovarajuci interfejs moze se sve prebaciti i na PPC, koji je ipak jeftiniji od te Nokie.
                    Inace, kada je tema vec pokretnuta, ima li neko neki software za PC koji ima root za citanje sa OBDa?
                    Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                    Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• bokija
                      CBC Senator XXL
                      • 25.01.2008
                      • 640
                      • Beograd

Originally posted by stefanves
                      Sta je ovde novo?Mislim u pitanju je samo software koji ima rutu sta da cita, i kako da prikazuje.Nije ovo topla voda!U kranjem slucaju uz odgovarajuci interfejs moze se sve prebaciti i na PPC, koji je ipak jeftiniji od te Nokie.
                      Inace, kada je tema vec pokretnuta, ima li neko neki software za PC koji ima root za citanje sa OBDa?
                      Mislis na Mac PPC?Recimo neka G3?Reno je prvobitno radio samo na Mac platformi,ne znam za sta je fiat pravio software.Ne bi me cudilo da su i oni odradili nesto kao Reno Dialodzik.

Comment

• stefanves
                        CBC Senator XXL
                        • 10.12.2006
                        • 1351
                        • BG

Ne, mislio sam na Pocekt PC.
                        Npr.ovo sa slike:
                        Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                        Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• Thing
                          CBC Početnik
                          • 14.03.2008
                          • 6
                          • Novi Sad

Narovno, moze na Pocket-u...
                          samo, tu je nesrecni Windows... pa, zavisi sta su ogranicenja uredjaja... npr. da li Pocket PC uopste ima kompatibilan USB prikljucak?

...
                          Nema tu nista NOVO, sve je starooo... samo, TEMA je da li imamo iskustva sa ovakvim igrackama i OBD-om?! Koliko vidim, niko se OVDE jos nije pozabavio time... vidim da jos niste provalili ni sajtove koji reklamiraju prilagodne maske za komandnu tablu i Vas pocket uredjaj!... tako, cini mi se da je prica kod nas pomalo tuznjaikava... Al` poradicemo na tome!

Comment

Working...
                          X