GH19/15 XxY/Z pa sve to na 2, napon sonde- sirok je to pojam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• GH19/15 XxY/Z pa sve to na 2, napon sonde- sirok je to pojam

naponski signal lambda senzora podseca na sinusoidu ali nije to,vec je prilicno slozen ima AC i DC komponentu,bez slike se ne moze objasniti,ako je nadjem na net-u videces
    Majstori u ovlascenom servisu imaju detaljna fabricka uputstva i znaju kako to izgleda ako oni kazu da senzor nije dobar onda ga zamenite
  • Valent Vudriga
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 2778
    • USA

AC komponenta ?????????????????????????

Comment

Teorija:
      UKUPAN signal f(t) ili U(t) (lambda senzora) je deterministicki i PERIODICAN (ponasanje odredjeno nekim analitickim izrazom).
      Nebitno koliko "komplikovano" signal izgleda kao takav on se moze razviti u trigonometrijski (Furijeov) red.
      Za periodicne signale se pokazalo da je njihova ANALIZA moguca pomocu posebnog,veoma jednostavnog skupa signala,sastavljenog od PROSTOperiodicnih tj.sinusnih funkcija...
      Periodican signal se moze razviti u trigonometrijski (Furijeov) red u obliku:

gde su a0,an i bn realni brojevi i nazivaju se koeficijenti furijeovog reda.
      primecujes da je koeficijent a0 (odredjeni integral signala s(t) po vremenu) jedini koeficijent koji se ne mnozi sa p.p. funkcijom i njegova vrednost je realan broj >=0 jedini const. sabirak u izrazu

Comment

• Valent Vudriga
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 2778
        • USA

naponski signal lambda senzora podseca na sinusoidu ali nije to,vec je prilicno slozen ima AC i DC komponentu,bez slike se ne moze objasniti,ako je nadjem na net-u videces

Sad imamo i sliku. Sto je AC a sto DC komponenta?

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

elwoode, ma daj se mani vise matemitike )
          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

sta ti je bolan nauka je to
            btw Valent hvala za sliku a Ale944 (mangup) ce da nam objasni zasto je taj signal periodican

u ovoj temi se vidi da ni jedan ni drugi niste sigurni u vezi sa temom

ale944 objasni mi ovo malo?

, sto bi imalo za rezultat waveform sa vecim srednjim naponom sa sonde...
            ...a mozda i ne, nisam bas u detalje upoznat sa najsavremenijim sistemima, cisto onako razmisljam.....
            I ja isto!

Valent?
            Ne poznajem elektroniku dovoljno. Drugo pitanje je dali se tako nesto moze raditi unutar prihvatljivih financijskih okvira. Hoce li * cenzura_ovde nediskutujemo pijachne poslastice_cenzura * biti skuplja od kajgane?

Comment

• Valent Vudriga
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 2778
              • USA

I sto sad bi? Napad kao najbolja odbrana. Postavio si tvrdnju, podrzao je formulom. Sad prevedi to nama smrtnicima. Zato sam ti postavio snimku
              signala. AC komponenta ?????????????? je ?????????????????????????????

Comment

ne svidja mi se sto ja ovde moram da se branim? Ja nikoga ne napadam i zasto se vi ponasate tako pretenciozno nije mi jasno????????????

Ja tebe shvatam na sta si mislio AC=alternate current=mora da menja polaritet? Ako je to pitanje slazem se.Ali ja pogledaj nisam ni napisao da je u pitanju naizmenican napon.
                Ako ne poznajes metod superpozicije dobro bi bilo da se upoznas s tim.
                Vec sam ti dao odgovor,u pitanju je slozeni periodican signal.On se zamenjuje matematickim modelom-jednacinom koja egzaktno predstavlja proces generisanja napona na senzoru i koji kada se resi na opisan nacin dobices odgovor.
                Ne postoji nista izmisljeno sto se dodaje u vezi sa matematikom.

Pogledaj ove 3 slike NA SVIMA je prikazan jednosmeran tj.DC napon.
                OK? Evo prekopirao sam tu sliku iz wikipedie...whatever

1)battery 2)half-wave rectification 3)full-wave rectification

Izlazni oblik napona na 2) i 3) je 1-strano i 2-strano ispravljeni oblika u=u0 * sin(wt) naizmenicni (AC) napon koji se naziva jednosmerni pulsirajuci napon.Raw output of a rectifier.OK?
                Taj napon se moze(neces verovati) razviti u Furijeov red,koji sadrzi jednosmernu komponentu i AC komponente u talasnom opsegu koje se nazivaju harmonici.Vaaau?
                Jednosmerna komponenta ovog reda predstavlja srednji jednosmerni napon i iznosi Vmax/Pi.
                Je li sada jasnije?Ovo sam prepisao iz knjige nisam izmislio.

Tipican primer slozenog signala je ukupni napon izmedju baze i emitora bipolarnog tranzistora:
                vBE=VBE(DC)+vbe(AC) Postoji konvencija u oznacavanju AC i DC komponente koju nisam mogao da ispostujem zbog nedostatka pisanih slova pa sam stavio u zagradama

Comment

• Valent Vudriga
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 2778
                  • USA

Tones sve dublje. Prestani se koprcati.
                  ne svidja mi se sto ja ovde moram da se branim?
                  Ne volim ni ja kad netko ponudi izazov mom misljenju, imam ranjiv ego kao i svi drugi.
                  Ja nikoga ne napadam
                  Nisi napadnut, ucestvujes u javnoj diskusiji, postavio si tvrdnju, mozda ce ispasti i da si u pravu. Ovo je vec drugi put da mi neke tvoje tvrdnje "zapinju " za oko. Generalna opaska je da volis podizati diskusiju na "nuklearni nivo" sa puno formula pa si time zasluzio i podpitanja.
                  Kazes da se bez slike nemoze objasniti. Umjesto objasnjenja na slici nudis formule za razumijevanje kojih treba imati visokoobrazovni nivo razumijevanja.
                  Majstori u ovlascenom servisu imaju detaljna fabricka uputstva i znaju kako to izgleda ako oni kazu da senzor nije dobar onda ga zamenite
                  Sto to majstori u servisu znaju? Furijeovu formulu ????
                  Moram na posao, nastavak kasnije !!!

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Originally posted by Elwood
                    ne svidja mi se sto ja ovde moram da se branim? Ja nikoga ne napadam i zasto se vi ponasate tako pretenciozno nije mi jasno????????????
                    Zato što si napisao da Valentu nije jasno, sigurno mu je jasno jer je stručnjak po tom pitanju. Da si pažljivije pročitao temu koju si citirao utvrdio bi da je Valent hteo stručno da ukaže na problem na koji bi se mogao naići jer vrlo dobro zna o čemu se priča, samo ima malo zeznut stil da voli navoditi sagovornika da sam razmisli e ne da mu odmah kaže šta je rešenje.

Sa druge strane ne sumnjam da poseduješ znanje samo ti je interpretacija toga malo suvoparna i nerazumljiva većini ljudi čim kreneš u formule i matematiku. To je mislio Ale u vezi matematike a plus toga ne možeš sve svesti na formule i brojeve bar ne u automobilizmu. mnogi proračuni na autu se vrše samo radi toga da li to uopšte može da radi a svaki zupčanik koji se napravi tek "proverom" na terenu se utvrdi da li to stvarno radi ili ne a teorijski je proračun sasvim uredu.
                    Eto
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Valent dolazim u USA na praksu kod tebe.Je li dogovoreno?
                      sto si otvorio novu temu sa ovakvim naslovom sad niko ne zna o cemu se radi i kakve tajne krije corsa B
                      Salim se nemoj misliti da ja tebe ne postujem,da je tako ne bi bio ovde.I nisam hteo da se pravim pametan,ali po meni nema nacina da se drugacije objasni.
                      Nije nuklearna fizika sta vise originalna primena nije bila u elektrotehnici za to jedva da su znali.

Joseph Fourier 1768-1830

@Dora nemoj da branis Valenta kad je sam trazio i nesto za tebe jer se ne slazem sa takvim empirijskim pristupom.Hajde da se auto prvo napravi na papiru,racunaru,a onda u radionici
                      Evo primeri:
                      Kako objasniti rad sistema oslanjanja na autu drugacije nego sistemom diferencijalnih jednacina?
                      Nikako! No way!
                      Neko pametan radi "tuning" i stavi kombinaciju drugih opruga ili amortizera.A ne zna da resava diferencijalne jednacine ili ajde nema neki softver.Ouch!
                      Taj ne samo da ne zna sta je dobio nego predstavlja opasnost i za druge jer su sve sanse da ce izgubiti kontrolu nad vozilom.
                      .
                      Ili primer aerodinamika,ode tip u radnju kupi spojler koji mu se svidja i sutradan zavrsi u crnoj hronici jer je "iz neutvrdjenih razloga presao u suprotnu traku" pri 200km/h.
                      Ali ajde objasni ti to nekome sa mentalitetom koji je napravio Yugo sa kojim se citav svet sprdao jer tek kad je krenuo u izvoz otkrilo se koliko nisu imali pojma.

Gledao sam na TV kako su Nemci postavili pravila igre,na tuning-styling skupove,kakva bruka,dolazi polizei i kontrolise razne stvari,npr sa dB-metrom koliko je glasan izduv.
                      Pa BOOST je pisao kako je strog tehnicki pregled u Svedskoj.Nista se ne prepusta slucaju,to bi bilo kao samar njihovim inzenjerima.Dovodi se u pitanje sistem vrednosti.

Inzenjeri u fabrici naprave matematicki,a zatim numericki model citavog auta u smislu ispitivanja pasivne bezbednosti.
                      Na racunaru "slupaju" bezbroj auta i eksperimentisu,a onda naprave jedan pravi i slupaju ga samo da bi videli da je matematicki model bio tacan.

Comment

• Valent Vudriga
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 2778
                        • USA

sto si otvorio novu temu sa ovakvim naslovom sad niko ne zna o cemu se radi i kakve tajne krije corsa B
                        Ja nisam razdvojio temu, vec netko drugi. Jeste da sam "upao" i okupirao temu za sto se ispricavam autoru Tonca. Dao sam odgovor u vezi njegovog pitanja. Ako bude daljnjih pitanja, dat cu odgovor.
                        Salim se nemoj misliti da ja tebe ne postujem,da je tako ne bi bio ovde.
                        Nisam siguran kako odgovoriti. Mozda da kazem da ne ocekujem postivanje vec odgovor na pitanje. Vrlo jednostavno.
                        .I nisam hteo da se pravim pametan,ali po meni nema nacina da se drugacije objasni.
                        Nije na meni da kazem sto si ti htjeo, vec samo sto si uradio. Koliko vidim, "konzultirao" si internert i povezao "konce" na najgori moguci nacin.
                        Wikipedia ne nudi detaljan opis funkcioniranja Lambda sonde pa otuda i nevolja.
                        Vec sam ti dao odgovor,u pitanju je slozeni periodican signal.On se zamenjuje matematickim modelom-jednacinom koja egzaktno predstavlja proces generisanja napona na senzoru i koji kada se resi na opisan nacin dobices odgovor.
                        Ja, priprost mehanicar, ne vidim nista drugo osim oscilirajuceg istosmjernog napona koji se odredjenom frekvencijom krece izmedju nekih 100 i 900 milivolta. Jedina AC komponenta tog signala postoji kad diode u alternatoru pocnu curiti AC struju te AC ripple pocne "jasiti" na DC signalu. Na snimci je osciloskop podesen tako da "lovi" DC i AC komponente. U doticnom snimku nije za vidjeti AC ripple. Ako se budes
                        ponasao primjereno ubuduce, pokazat cu ti primjerak takvog slucaja. Mozda cak i zasto dolazi do oscilacija.
                        Valent dolazim u USA na praksu kod tebe.Je li dogovoreno?
                        Nisam siguran da bi ti odgovaralo, moji kalfe dobiju po usima kad zabrljaju.

Comment

ovo vec nema smisla takvo ponasanje nije u redu
                          Ali ponuda za praksu i dalje vazi! Naucen sam da koristim osciloskop i ne treba mi internet da bi naucio kako radi lambda sonda jer sam to vec uradio iz odgovarajucih knjiga.Sisteme upravljanja smo imali kao predmet prenosne funkcije kola sa feedback-om mi takodje nisu novost.Ali ako gazda kaze da 8 sati otvaram i zatvaram vrata ni to mi nije problem
                          See ya!

Comment

Sta je ono na tvojoj slici 000.1 VAC pa ispod 100mV i 642mV? 200mV je atenuator?Auto je trigger? Btw nije mi jasno kako napon sa alternatora moze da utice na signal sonde kada ona nema napajanje i u principu je nezavisna?Gde i kako dolazi do te interferencije?
                            Ovo dole sam ja nesto eksperimentisao bezveze

Hmmm? Ovo je interesantna slika (sa aspekta pobude i ukupnog signala)

Isto kolo drugi kanal

Comment

• Valent Vudriga
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 2778
                              • USA

ovo vec nema smisla takvo ponasanje nije u redu
                              Zasto? Nitko te ne napada kao osobu, nisu ti dijeljeni epiteti. Tamo netko nepoznat razmjenjuje misljenje u virtualnom prostoru. Treba da bude sukob cinjenica, ne sukob osoba.
                              Naucen sam da koristim osciloskop i ne treba mi internet da bi naucio kako radi lambda sonda jer sam to vec uradio iz odgovarajucih knjiga.Sisteme upravljanja smo imali kao predmet prenosne funkcije kola sa feedback-om mi takodje nisu novost.
                              Srednjoskolac ili student na faxu? Bivsa Juga ili inozemstvo? Ciju literaturu koristis? Radis kao mehanicar ili se spremas za visi nivo?
                              Naravno, na tebi je zelis li odgovoriti.
                              Ali ako gazda kaze da 8 sati otvaram i zatvaram vrata ni to mi nije problem
                              See ya!
                              Dobro je da nisi izgubio smisao za humor............................................. .

Na mojoj snimci, signal je izvucen iz memorije dok je osciloskop bio podesen drugacije u realnom vremenu. Naponska podjela je bila 200 mV, a vremenska 500 ms sto se vidi u najdonjem redu.

Comment

Working...
                              X