GH19/15 XxY/Z pa sve to na 2, napon sonde- sirok je to pojam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Pa u stvari citava prica pocela je sa time da sam ja napisao kako signal ima AC i DC komponentu pa se onda od strane moderatora pokusalo predstaviti kako ja ne znam osnove elektrotehnike,ustvari pojedinci i dalje "zdravim razumom" ne veruju u slozene signale.Ako nekome nesto nije blisko pameti to ne znaci da nije tacno.U svakom trenutku se vidi koliko je slabo poznavanje elektrotehnike/elektronike.Ja nisam to hteo da naglasavam i insistiram na nekim izjavama samo da bi prica dobila nastavak i da bi svi nesto naucili.Trudio sam se da predstavim sto vise sa slikama uz neke opste informacije i komentar-strucnjaka.E sad to je namerno pogresno shvaceno
    Cijelo vrijeme se pokusavalo "zauzdati" Elwooda; ja sam pod kraj izgubio
    volju
    kao u filmu citav Chicago juri bracu Blues Elwood-a i Jake-a
    Cijelo vrijeme dobivao se osjecaj da komuniciras sa samim sebom, ne drugim sugovornicima.
    veoma arogantno i neposteno reci ,ali sta sam radio to je jasno svakom normalnom
    Neko je napravio temu sa cudnim naslovom i potpisao mene kao autora sto je onako "cool",ja sam se onda trudio i ustvari sam zadovoljan,tema je vrlo uspela.Imao sam mnogo ekskluzivnih gostiju!
    moderatorske prerogative
    uhuhu
    Istini za volju, tvoj zadnji napis te izvukao. Bio sam vec spreman da te "otpisem". Vjerujem da sad, kad smo se upoznali malo bolje, imamo vece sanse za buduci dijalog.

I za kraj slike planarne i wide-band sonde ovaj put bez komentara

planarni lambda senzor konstrukcija aktivnog elementa i poprecni presek

the infamous wide-band lambda senzor (UEGO)

Comment

• Valent Vudriga
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 2778
      • USA

Elwood:
      ali sta sam radio to je jasno svakom normalnom
      Ja sam vec zakazao jedan tretman kod psihoanaliticara. Neznam za ostale.
      Elwood:
      Pa u stvari citava prica pocela je sa time da sam ja napisao kako signal ima AC i DC komponentu pa se onda od strane moderatora pokusalo predstaviti kako ja ne znam osnove elektrotehnike
      Kad smo vec kod toga..........AC komponenta jeeeeee.......????????????
      Nisam ja htjeo reci da ti neznas elektrotehniku, vec sam trazio jednostavno objasnjenje. Cak sam mislio da tu ima nesto sto je iznad mog nivoa, nesto sto nisam prije cuo / procitao.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Originally posted by Elwood
        veoma arogantno i neposteno reci ,ali sta sam radio to je jasno svakom normalnom
        Neko je napravio temu sa cudnim naslovom i potpisao mene kao autora sto je onako "cool",ja sam se onda trudio i ustvari sam zadovoljan,tema je vrlo uspela.Imao sam mnogo ekskluzivnih gostiju!
        Eto i ja spadam u one što ne razumeju pa sam znači druga kategorija ona bolesna.
        Kad moderator podeli temu "potpisan" je onaj čija je prva poruka, što je takav naslov ne znam... Isto ne znam ko je podelio temu ali ovo sigurno nije za onu temu pa je opravdano.
        E sad ono što ti očigledno ne razumeš.
        Prvo niko te ne mrzi ali te niko i ne razume a ti se poprilično trudiš da tako i ostane. To što ti znaš elektroniku u sitna crevca ne znači da i drugi moraju biti toliko upućeni a da ne potpadnu pod kategoriju slaboumni.

Vlaent ti je lepo rekao da znanje nije ono što ti znaš u glavi nego ono što znaš da preneseš ljudima i to je potpuno tačno.
        Pogledaj njegovu poruku gde je objasnio kako radi sonda i to je sasvim ok i dovoljno za mene recimo da mi je sve jasno. Ako mi nije jasno zbog čega platina reaguje sa smešom i pravi struju i kakkav je to hemijski proces i koji to jon trčka tamo vamo a usput imam dovoljno znanja ja ću da pitam u sitna creva.
        Opet to ne znači da ne cenim slike i trud koji si uložio da postaviš ovde da se vidi kako sonda izgleda i kako radi. Samo ne priznajem da sam lud jer ne znam formule i kako jon trčkara.

Sve ovo ukratko, imaš znanja ali ga plasiraš na pogrešan način. I ono bitno, zahebo se i Tesla mnogo puta pa nikom ništa. Ljudski je grešiti reče jež i sidje sa drot četke.

E da, zaboravih, pošto si ti "potpisan" čini mi se da imaš pravo menjati naslov pa ga promeni u neki smislen ovoj temi kako tebi izgleda da treba pa nek stoji da se čita jer ima šta i pored offa.
        Klikneš na tvoju prvu poruku u temi pa "izmeni" i videćeš dalje....
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

Da vise ne lomite misli:
          Ja sam podelio temu i pridodao joj tada odgovarajuci naslov.

Ukoliko zelite dogovorite sada adekvatan naslov pa cemo ispravisti
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Elwood

da ovo neide u nedohvat. ako primecujes nesto sto lichi na AC , hm..

jedino sto se vidi je vec opisano i "sinusoida" koja obichno biva vezana sa pojmom naizmenichne struje je samo prividna. Nigde i definitivno NIGDE i ni u jednom trenutku signal lambde neide ispod ZERO pointa, dakle u negativni napon ispod ground pointa te samim tim nema rechi o naizmenichmoj struji.

Izvestan riple i modulacija u "sinusoidi" postoje ali su vezani sa drugim faktorima.

Nadam se da je sve recheno u vezi AC komponente u signalu lambde
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• ale944
              CBC Senator XXL
              • 20.03.2006
              • 1457
              • Beograd

Vazno je naglasiti da se mjeri smjesa, ne kisik.
              ovo mi malo cudno zvuci, jer se zapravo porede koncentracije kiseonika sa jedne i druge strane elektrode, a to bih nazvao samo merenjem sadrzaja kiseonika.
              ako cemo da bas insistiramo na preciznosti, sonda ne meri nesagorele gasove (CO, HxCx..) a upravo bi i njih trebalo izmeriti za tacan podatak o inicijalnoj smesi. drastican primer je kad izostane varnica pa imamo u izduvu nesagorele ugljovodonike i vazduh, u tom slucaju bi sonda pokazala visok sadrzaj o2 tj. siromasnu smesu, sto nije slucaj.

inace slicne sonde (cirkonijumske) se koriste u termoenergetskim postrojenjima na kakvim radim, evo jedne yokogavine koga zanima..

http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Valent Vudriga
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 2778
                • USA

Sad vec krecemo na tanak led. Varijacije na temu. Trebat ce mi nesto vremena da iskopam tu formulu.
                Imam negdje snimke s gas testera kao i simultane oscilograme Lambda sonde. Mozda cu moci povezati sve u razumljiviju cjelinu. I moje je znanje/informiranost ponesto pasivne prirode. Poradit cemo malo i na semantici.

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Pa napravili ste dobru raspravu, sa dosta net podataka.
                  Ja bih nesto, kao profi elektronicar i hobi mechanic da dodam, bez namere da "uvredim".

Lambda sonda je merilo za kiseonik. Cirkonijum dioksid, kao keramika, provodi jone kiseonika. Sonda se "ponasa" kao na dijagramu. Do 350C ima dobra(linearna) ocitavanja, preko te temperature su potrebne korekcije.
                  Elektronika meri "silaznu" ivicu, i odrzava smesu u tom opsegu. SUS motor je toplotni motor, i "sve" se radi na radnoj temperaturi. "Prelazni" rezimi nisu zanimljivi, i radi se sve da budu sto kraci(sa termostatom i bogatijom smesom oko par minuta).

AC komponente nema, naponi su cak mali. Ako neko na skopu UKLJUCI AC-coupling, znaci samo da je "odsekao" DC komponentu iz signala (propustajuci signal kroz redni kond-najprostije).
                  Naizmenicna komponenta ("preko" DC signala) moze da nastane kao rezultat regulacije, posto posmtramo sistem sa povratnom spregom. Brzina odziva nije velika, postoji realno vreme (za elektroniku ogromno), da bi sistem odreagovao (promena kolicine goriva+sagorevanje+reakcija senzora).

Poz.

Comment

Pozdrav kolega!
                    drago mi je da te je tema privukla da das komentar,podaci nisu samo sa net-a vec i iz nekih ozbiljnih izvora ali u elektronskom obliku (Society of Automotive Engineers,SAE).Vecina slika potice iz njihovih dokumenata.Ovo je ozbiljan forum
                    Za komentar u vezi sa hemijskim reakcijama na senzoru treba da procitas svih 17 strana dokumenta SAE 920289.
                    Naizmenicna komponenta ("preko" DC signala) moze da nastane kao rezultat regulacije, posto posmtramo sistem sa povratnom spregom. Brzina odziva nije velika, postoji realno vreme (za elektroniku ogromno), da bi sistem odreagovao (promena kolicine goriva+sagorevanje+reakcija senzora).
                    upravo o tome sam pisao sve vreme.Tema je podeljena i steta je sto ne vidimo komentar momka sa pocetka price koji je odvezao auto u servis na proveru lambde i "video sinusoidu".Ne postoji tako nesto kao cist DC signal koji periodicno menja napon u vremenu*U tom slucaju formula za ukupan signal je prosta.
                    ECU sa klasicnim senzorom mora da vrsi modulaciju A/F odnosa.Gledajuci oscilogram i podatak o vremenskoj bazi osciloskopa izvodi se zakljucak koliki je period oscilacija,amplituda i sto je najvaznije dovoljno da se neko zapita otkuda to uopste dolazi?(feedback regulacija)
                    *Namerno sam postavio sliku diode povezane na dva naponska izvora AC i DC kao model sto bi rekli "DC signala koji periodicno menja napon u vremenu" DC komponenta zapravo postavlja radnu tacku kola,a AC "seta" napon po karakteristici diode na linearnom segmentu oko te radne tacke.Naponski AC izvor na slici ima period oscilacija 20ms.

Comment

• Valent Vudriga
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 2778
                      • USA

Vladd:
                      bez namere da "uvredim".
                      Nema brines, suprotna misljenja su dobro dosla, a narocito ako su u kontekstu diskusije.
                      Vladd:
                      Elektronika meri "silaznu" ivicu, i odrzava smesu u tom opsegu.
                      Mozes li pojasniti? Ta tvrdnja ide u suprot ideji i cilju kontrole goriva. Ako bi se mjerila samo silazna putanja povratna sprega bi kasnila za odredjeni vremenski period. Ekskurzije smjese u extremnom podrucju razdaljine od L. 1 bi se povecale, a ne smanjile. Kad se dodaje gas, putanja napona je prema gore. Ako bi se cekalo na silaznu putanju od te tocke izgubio bi se odaziv za ubrzanjem kao i cvrsta kontrola emisije ispusnih plinova
                      Vladd:
                      "Prelazni" rezimi nisu zanimljivi, i radi se sve da budu sto kraci(sa termostatom i bogatijom smesom oko par minuta).
                      Vozila koja pripadaju OBD II nivou (96 & up) moraju ugrijati L. sondu i
                      preci u "closed loop" za 30 sekundi. Zadnji modeli ostvaruju isti zadatak u nekih 10 sekundi.
                      Vladd:
                      AC komponente nema, naponi su cak mali. Ako neko na skopu UKLJUCI AC-coupling, znaci samo da je "odsekao" DC komponentu iz signala (propustajuci signal kroz redni kond-najprostije).
                      Ja bih pojednostavio jos vise. Prebacivanjem sa DC na AC na osciloskopu mijenja se samo nacin na koji osciloskop prikazuje signal. Narav samog signala ostaje ista
                      Vladd:
                      Naizmenicna komponenta ("preko" DC signala) moze da nastane kao rezultat regulacije, posto posmtramo sistem sa povratnom spregom.
                      Ja sam se na samom pocetku usprotivio ovakvom rijecniku, nepotreban je, neadekvatan i kontraproduktivan. Hocu reci da pojmove poput naizmjenicni ili AC komponenta treba poptpuno izbaciti. Radi se o oscilatornom gibanju istosmjerne struje. Zasto oscilacije? Brick je vec dao objasnjenje.
                      Radi se o prostorno-vremenskom fenomenu putanje gorive smjese koje je inherentno nacinu rada SUS motora. I Elwood je nesto dobro napisao.
                      Jednom kad L. sonda ocita ispune plinove, a moze citati samo odredjene krajnosti, daje informaciju na osnovu koje PCM korigira smjesu u suprotnom pravcu. Izmedju usisnih ventila i ubrizgavaca ta smjesa mora proci kroz cilindre i ispusnu cijev da bi dosla do L. sonde te da bi cijeli ciklus korekcije krenuo u suprotnom pravcu. Prostorno-vremenski faktor je direktno izrazen sinusoidalnim gibanjem istosmjernog napona. Vrlo je lako ustanoviti odnos frekvencije signala L. sonde i brzine motora. Ima cak i formula za Elwood-a.

Elwood:
                      Ne postoji tako nesto kao cist DC signal koji periodicno menja napon u vremenu*
                      PCM ubrizga malo bogatiju smjesu, sonda kaze prebogato, PCM ubrizga malo siromasniju smjesu, sonda kaze presiromasno, PCM ubrizga malo bogatiju smjesu, sonda kaze prebogato, PCM ubrizga malo...................
                      Elwood:
                      ECU sa klasicnim senzorom mora da vrsi modulaciju A/F odnosa.
                      Sto ne kazes bona, sad nam je sve jasno.
                      Elwood:
                      *Namerno sam postavio sliku diode povezane na dva izvora AC i DC naponski izvor kao model sto bi rekli "DC signala koji periodicno menja amplitudu u vremenu" DC komponenta postavlja radnu tacku kola,a AC "seta" napon
                      po karakteristici diode na linearnom segmentu oko te radne tacke.Naponski AC izvor na slici ima period oscilacija 20ms.
                      Moze li prevod?

Comment

• Vladd
                        CBC Senator XXL
                        • 09.07.2006
                        • 581
                        • NBG

Pa regulacija sonde bi se kretala izmedju 0,8V i 0,2V. U opsegu stehiometrijskog odnosa 13,6 do 14,8, recimo, bez kompenzacije za vece temperature.
                        Mogao bi da se postavi referentni napon na 0,6V, i sa dva komparatora da se prati (grubo receno, ceo "opseg" je moguce pojacati, translirati, od 4V do 1V). Ali to bi bilo dobro za spot merenje. Sama sonda, i na mestu na kome je
                        vrsi integralno merenje.

Lepo bi bilo, i moguce, posmatrati da li napon opada ili raste (smesa od bogatije ka siromasnijoj i obratno), znaci prirastaj ili gradijent(poz ili neg). Prebaciti, recimi signal u VCO, pa dobiti ekvivalentni frekvenciju, koju procesor moze lakse da "cita", nego AD konverzija DC napona pa proc...
                        Ali to je vec stvar odluke konstruktora i "zahteva" za cvrstom regulacijom.

Kasnjenja elektronike su puno manja od "puta" smese.

Comment

• Valent Vudriga
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 2778
                          • USA

Moze li se ovaj signal prebaciti na neku drugu frkvenciju, moja antena ne lovi ovu frkvenciju.
                          Vladd:
                          Pa regulacija sonde bi se kretala izmedju 0,8V i 0,2V.
                          Sto znaci regulacija u ovom kontekstu?

Cijeli gornji tekst lici na interna razmisljanja jednog profi elektronicara i daje dojam da ti imas u malom prstu rjesenje za nedostatke L. sonde.
                          Za sada cemo "uzeti" da ja ne razumijem o cemu je rijec.

Nova L. sonda radi u naponskom opsegu od 100-900 mV. 200-800 mV
                          je prihvatljiv raspon. Stoihiometrijki odnos je 14.7:1. 13,6 i 14,8 su otklonske vrijednosti. Ne postoji stoihiometrijski raspon.
                          Vladd:
                          Mogao bi da se postavi referentni napon na 0,6V, i sa dva komparatora da se prati (grubo receno, ceo "opseg" je moguce pojacati, translirati, od 4V do 1V). Ali to bi bilo dobro za spot merenje. Sama sonda, i na mestu na kome je
                          vrsi integralno merenje.
                          Pojasni referentni napon. Sto je razlika izmedju spot mjerenja i integralnog mjerenja?
                          Vladd:
                          Lepo bi bilo, i moguce, posmatrati da li napon opada ili raste (smesa od bogatije ka siromasnijoj i obratno), znaci prirastaj ili gradijent(poz ili neg).

Vladd:
                          Ali to je vec stvar odluke konstruktora i "zahteva" za cvrstom regulacijom.
                          Tu si potpuno u pravu, konstruktori su u tu svrhu napravili wide range sensor ili jos bolje, preslo se na ocitavanje smjese u samom cilindru.

Comment

• Vladd
                            CBC Senator XXL
                            • 09.07.2006
                            • 581
                            • NBG

Pa i ja sam se "cudio" kada sam pisao.

Nemam bas neke "profesorske" vestine.

Naravno stehiometrijski odnos je idealan odnos. Ovde sam mislio uopste na smesu(odnos) ne na "srecni" trenutak idealno podesene smese. U pravu si.

Ref. napon bi recimo bio 0,6V (kada bih radio regulaciju), manji napon-dodaj gorivo, veci napon-smanji. "Odrzavanje" napona na sondi oko 0,6V.

Napone sam "citao" sa nacrtanog dijagrama, pa je opseg 0,2-0,8V. A podela je bila dosta gruba, pa krivine lose nacrtane...

"Integralno" merenje, smatram kada se meri koolicina kiseonika u zajednickom delu izduvne grane, a regulacija dodaje (ili oduzima) kolicinu goriva po cilindru.
                            To je i glavni razlog prelaska na tehniku "posmatranja" svakog cilindra.

Inace mislim da je Lambda sonda prelazno resenje (istina vec dug vremenski period), senzor je tehnoloski kritican, ocitavanja su neprecizna, veoma je zavisna od temperature, nalazi se u "atmosferi" jako prljavih produkata sagorevanja. Za dobru regulaciju, bio bi potreban poseban procesor, a toliku paznju samo motor zasluzuje, ili veci sklopovi, a ne jedan senzor.

Comment

• Valent Vudriga
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 2778
                              • USA

Vladd:
                              Napone sam "citao" sa nacrtanog dijagrama, pa je opseg 0,2-0,8V. A podela je bila dosta gruba, pa krivine lose nacrtane...
                              Oscilogram u pitanju je ziva snimka sa osciloskopa, samo nesto uvecana
                              na PC-u da bi se bolje vidjelo. Nije nista crtano.

Comment

• Vladd
                                CBC Senator XXL
                                • 09.07.2006
                                • 581
                                • NBG

Ne, ne odatle, imam ja svoju slicicu, i cim otkrijem kako da je okacim na post....

Comment

Working...
                                X