Da li EGR ventil kod Astre H utice na potrosnju?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rahmanjinov
    CBC Početnik
    • 05.07.2009
    • 5
    • Kragujevac

Da li EGR ventil kod Astre H utice na potrosnju?

Imam Astru H karavan 1.9cdti 110kw.Gori mi lampica i ustanovljeno na kompjuteru da je u pitanju "cuveni" EGR ventil.Auto se veoma dobro ponasa,strasno dobro vuce tako da mi je majstor rekao dok ne osetim poteskoce u voznji(tipa da se auto gusi,da nece da predeje 100km/h ...) nemam potrebe nissta da diram(ciscenje,zamena ventila..).Auto inace dosta trosi,da li je moguce da EGR ventil utice na potrosnju?
  • Vidan KV
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2007
    • 432
    • Kraljevo
    • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Re: Da li EGR ventil kod Astre H utice na potrosnju?

.......DA,utiče na potrošnju,..........pozzzz!

Comment

• xxx1
      CBC Član
      • 17.12.2007
      • 93
      • Batajnica

Utice, u pitanju je recirkulacija izduvnih gasova. Odredjeni procenat smese koji sagori u cilindru, vraca se na dodatno sagorevanje cime pospesuje iskoriscenost same smese i manja je potrosnja goriva. Ako trenutno imas para, odnosno ako si u mogucnosti, promeni ga. I kompjuter kaze da ga menjas .
      Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole

Comment

• rahmanjinov
        CBC Početnik
        • 05.07.2009
        • 5
        • Kragujevac

Probao bih prvo sa ciscenjem,pa ukoliko ne bude,stavicu novi sigurno.Hvala na savetima tj.pomoci.

Comment

• Edmundo
          CBC Početnik
          • 06.08.2009
          • 3
          • Novi Sad

Originally posted by rahmanjinov
          Imam Astru H karavan 1.9cdti 110kw.Gori mi lampica i ustanovljeno na kompjuteru da je u pitanju "cuveni" EGR ventil.Auto se veoma dobro ponasa,strasno dobro vuce tako da mi je majstor rekao dok ne osetim poteskoce u voznji(tipa da se auto gusi,da nece da predeje 100km/h ...) nemam potrebe nissta da diram(ciscenje,zamena ventila..).Auto inace dosta trosi,da li je moguce da EGR ventil utice na potrosnju?

Imam istu astru sa istim motorom. Pre neki dan mi se upalila lampica za servis (auto sa kljucem preko) i usao je u safe-mode. Posto nisam bio u prilici da odmah stanem, vozio sam jos 20 km. Posle novog gasenja-paljenja ugasila se ta lampica, ali se upalila ona za izduvne gasove (lambda sonda ili kako vec). Preko fazona kocnica-gas-kontakt sam ocitao kodove i onda na netu nasao da je u pitanju problem sa "swirl actuator"-om. Posle skidanja klemne sa akumulatora auto je izasao iz safe-mode-a, odnosno mogao sam normalno da ga vozim, uz upaljenu lampicu. Vukao je normalno i nije delovalo da ima nekog problema. Ali sam ga ipak odveo kod majstora, koji je dijagnostikom utvrdio isto sto i ja, i nije mogao da izbrise gresku. Zato sam mu ostavio auto da ispita sta je.

I evo sta se desilo: cadj iz EGR ventila se veze sa uljna isparenja i sve to zajedno ide u usisnu granu. To se nakupilo na klapni koja regulise dotok vazduha, odnosno pravljenje smese. Osovina te klapne je pukla, pa je zaglavila. Majstor je uspeo da to namesti, bez menjanja delova (sto bi kostalo poprilicno). Naravno, sve je i ocistio.

Deluje mi da auto sada ide jos bolje, a cini mi se da je i potrosnja za nijansu manja, ali za to je jos rano da bi se moglo sigurno reci.

Ne znam da li sam ti pomogao, ili odmogao, ali da znas da ne mora da znaci da je sve u redu ako auto ide normlano.

Comment

• rahmanjinov
            CBC Početnik
            • 05.07.2009
            • 5
            • Kragujevac

Edmundo hvala na iscrpnom odgovoru.Probacu i ja sa ciscenjem.Meni gori ona druga lampica,ne ona sa kljucem i autom.Majstor je na momente uspevao da iskljuci lampu da ne gori,ali posle samo nekoliko mimuta(ponekad i sekundi) lampica bi se opet upalila.
            Kakav je tvoj auto sa potrosnjom(grad,otvoreno,prosek)?Pozdrav.

Comment

• Edmundo
              CBC Početnik
              • 06.08.2009
              • 3
              • Novi Sad

Meni je prvo gorela lampica auto+kljuc, a posle se ta ugasila i pocela da svetli ova koja sada tebi svetli.
              To sto se stalno pali znaci da problem nije otklonjen, vec je i dalje tu.

Probaj da stisnes do kraja gas i kocnicu, a onda daj kontakt. Trebalo bi da ti na mestu kilometraze ispise neke brojeve. To su kodovi greske.

Meni je pre rada majstor rekao da ce verovatno ciscenje da resi problem, ali je vec bilo kasno jer je nastala i steta.

Konkterno meni se desilo nesto slicno ovom:

Worldwide sales of engine components in the aftermarket. Premium brands: Kolbenschmidt, Pierburg, TRW Engine Components, BF and Intec

Sto se tice potrosnje, sve zavisi od stila voznje. Auto je napravljen za stiskanje gasa i uzivanje u tome, ali onda i srce kao alkos. Ipak, ja ga vozim lepo, bez nekog divljanja. Kombinovano gradska i vangradska voznja (stalno tako vozim) trosi izmedju 7 i 7,5 l. Samo po gradu ide na 8 l. Videcu kako ce biti posle ovog ciscenja

Comment

Working...
              X