Kao posledica učestale vožnje van asfalta prilično mi se prljavštine nakupilo u motorskom prostoru. Plašim se da to povećava i rizik od požara, jer je ovom motoru normalna radna temperatura prilično visoka, retko ispod 100 stepeni (sem pri vožnji većom brzinom na drumu po ravnom), nakon dugotrajnih uspona po teškom terenu ponekad stiže i do 115-120. Da li je motor preporučljivo prati? Na šta treba obratiti pažnju pri tome? Može li se posao bez straha poveriti bilo kojoj auto perionici?
Pranje motora - da ili ne?
Collapse
X
-
Ta prljavstina oko motora uglavnom ne smeta, jer je u pitanju zemlja, tj prasina koja ne moze da plane, ali teorijski u promilima strujanje vazduha kroz motorni prostor ga malo bolje hladi ako je cistiji, tj toplota se malo lakse oslobadja sa bloka koji je cistiji.
Pri pranju je samo bitno zastiti mesta koja mogu biti osetljiva, znaci elektronika.
Mada mozes i sam da ga operes. Dovoljno ti je par litara nafte i dobra cetkica kojom polako ocistis ceo motor tj tamo gde mozes da dohvatis. Nakon toga, (pustis malo da ga nafta natopi pa cetkom), ga isperes vodenim smrkom i ima da sija ko ogledalo.
-
-
Ja sam svoj motor skoro oprao.Otisao u AP Sport,kupio sredstvo koje se pre pranja naprska na motor,uzeo pusku za pranje i udri....
Sve OK.
Jedino pazi oko kablova i tih cuda,posto puska za pranje ima 2 bara,pa je ipak bolje ako si i ti u blizini,jer ti ipak bolje brines za svoj auto nego neko drugi......Bila: Mazda 626GT 2.0i 16V DOHC (103kW)
Sada : Mazda 323 160 (sa volanom na desnoj strani, i cudnim izgledom - nije kao mazda 323 iz evrope)
Vozaču,
Prvo baci svoj smrtonosni pogled,
Pogled na život,
Pogled na smrt,
I tek onda kreni svojim stazama,
Stazama tvoje smrti,
Stazama tvoje pobede...
Vozač
Comment
-
-
Re: Pranje motora - da ili ne?
Originally posted by bluealekponekad stiže i do 115-120.
Inace, prljavstina ti nece planuti zbog pregrejanog motora, to se ne sekiraj, cak i benzin se ne samozapaljuje na tim temperaturama, a kamo li nanosi prasine pomesani sa uljem. Pozare u motornom prostoru izazivaju varnicenja od neispravne elektroinstalacije.
Comment
-
-
prljavstina ti nece planuti zbog pregrejanog motora, to se ne sekiraj, cak i benzin se ne samozapaljuje na tim temperaturama, a kamo li nanosi prasine pomesani sa uljem.
zasto si tako siguran da nece planuti benzin ili ulje na prljavom motoru ?
njemu je izgoreo jedan auto koji je imao prljav motor, mozda je slucajnost a mozda ima i dublje veze... tacan uzrok se nece saznati.
ja sam i tada pricao da to nije tako naivno kao sto su neki drugi ubedjivali....svejedno tog auta vise nema.
video sam uzivo kako se zapalio auto nasred benzinske pumpe upravo zbog ulja na motoru/ prljavog motora i kao posledicu eksploziju akubaterije od temperature.
sama varnica je bezopasna sve dok ne postoji kiseonik, materija koja gori i visoka temperatura.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ulje samo po sebi se nece zapaliti jer je temperatura samozapaljenja prilicno visoka, ne secam se sada napamet, ali losa gorivna instalacija koja u jednom momentu procuri i krene da se sliva po izduvnoj grani i pritom u kombinaciju udje i neka varnica sa visokonaponskih kablova i eto vatre. Cak i sam benzin bez varnice se vrlo tesko pali, blato, zemlja i prasina ne provode struju i ne gore, da je tako, svaki Tv ili monior bi posle par godina planuo.
Uglavnom su paljevine posledica nekog kratkog spoja u instalaciji, koja se posle prosiri na gorivnu instalaciju i sve ostalo.
Comment
-
-
na nemackoj TV su uradili test pred kamerama, na obicnom autu leti otvorili haubu posle simulirane voznje na autoputu, simulirali dolivanje ulja, malo ulja je "nezgodno" prosuto po izduvnoj grani i auto planuo ko od sale. bez ikakve varnice.
varnica, nije uslov za nastanak pozara, dovoljna je i samo temperatura adekvatno visoka.
sibica pali benzin iako nema varnice npr.
poredjenj TV i auta nije adekvatno- prasina pomesana sa benzinom i/ili uljem natalozena u tankom sloju se moze upaliti. u TVu nema niti benzina niti dizela niti ulja niti drugih faktora koji povecavaju sanse a pri tome se nalazi u zatvorenom prostoru gde ne duva vetar (a to nije zanemarivi faktor, pitati vatrogasce koliko vetar odmaze u gasenju pozara) i nema vlage.
mokra prasina provodi struju, najbolje se vidi kada su spolja jako prljavi kablovi za svecice ili razvodna kapa. cak i preko vrhunskog izolatra curi struja, a kamoli na samom metalnom motoru.
samo kazem da naslage ulja, ostataka benzina, dizela, prasine (prasina je gorivi materijal btw) , ko zna cega stvara sloj gorive materije koja potencijalno povecava rizik nastanka pozara.
mozda se nikada ne dogodi, mozda se dogodi...svaki vlasnik auta moze da proceni koliko je njegov prag tolerancije rizika.
ja samo znam da je jedan auto za koji pouzdano znam da ga nema vise, da je izgoreo i da je imao naslage na povrsini motora.
to je cinjenicno stanje, a koliko je to direktno povezano a koliko nije ja ne zelim da savetujem ikoga da preuzme taj rizik ako vec ne mora.
pa nije toliko skupo ni tesko oprati motor svakih nekoliko godina a moze da bude korisno.
ako je vec motor prekriven slojem benzina/ulja/dizela to znaci da pusta negde ma koliko to malo bilo a kada negde motor curi (dihtung) to se nece po pravilu samo popraviti vec se moze samo pogorsati tokom vremena.
pranje i uocavanje na vreme je obicno dobra preventiva za dijagnostiku buducih kvarova.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Tema je odavno napustena, ali nema veze - ja cu postovati.
Pranje motora - Da. Ali ne zbog potencijalne opasnosti od paljenja. Ja licno mislim da bi i motorni prostor, kao i motor trebali da budu lepi cisti i odrzavani kao i spoljasnjost i kabina. Pitanje je samo kako i gde.
S obzirom da sam 10 godina vozio Bube koje su vise pishale ulje nego sto su ga trosile nikada nisam imao, niti cuo da je neko od kolega Bubasha imao problema sa tim. Nikada se ni jedna Buba (ili neki drugi vazdusar koj pisa ulje) nije zapalio zbog ulja. Uzroci pozara su iskljucivo bili vezani za strujene instalacije (meni se to desilo) i instalcije za gorivo, tj. karburator. Istina je da se ispishano ulje skuplja na donjem delu postroja koj se dosta bolje hladi pa mozda i to ima veze.
Izvinte na OT, ali iz mog iskustva sa pozarom osnovna preventiva za pozar je povremena provera instalacija. Jedina zastita u slucaju pozara je adekvatan aparat, a to sigurno nisu ona mala govanca koja mogu da se nadju na pumpama. Minimum je aparat klase S2. On jedini moze da pomogne ukoliko se zapali gorivo. Jeste gabaritniji, ali razmislite sta se vise isplati - veliki aparat koj moze da ugasi ozbiljni pozar u najavi ili izgorelo vozilo.Old, ugly, slow...? But its mine! VW Type2 T1.
Comment
-
-
Malo je starija teme ali zanima ne imate li preporuka sto se tice pranja motora. Odnosno kod koga bih mogao da odvezem svog Clia na pranje motora i da ne moram da razmisljam da li cje da mi unisti kablove i da li cje da mi napuni filtere i ostale osetljive delove motra vodom.
EDIT: Nasao sam u drugoj termi
Comment
-
-
Mogu da se kupe neka sredstva za suvo pranje motora. Ortak koji zivu u Americi vozeci kamion znam da sam povremeno pere agregat takvim sredstvom zajedno sa cetkom!!!!Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
Comment