Antipollution fault

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • isako
    CBC Član
    • 05.03.2012
    • 10
    • monca

Antipollution fault

Pozdrav svima od mene kao novog clana ovog foruma.
    Citao sam o problemu iz naslova kako na ovom tako i na dugim domacim i stranim forumima, svuda je pisano kakve probleme ljudi imaju sa autima ali nigde nisam nasao i kako su problem resili.
    Imam isti problem sa citroenom C5 2.0HDI 80kw 2001god.ali nigde da procitam kako je taj problem resen, valjda ljudi kad rese problem zaborave da su ga imali pa i ne pisu o tome, kod mene auto nece da ide preko 3000 obrtaja, greska se pojavila kada sam poterao auto malo brze, posle par dana gradske voznje lampice od motora i servisa su se ugasile ali su se opet upalile pri vecoj brzini i tako u krug vec mesec dana.

Molio bih da mi neko napise kako je uspesno otklonio kvar jer mi se smucilo da idem od servisa do servisa i slusam nagadjanja nesigurnih majstora.

Unapred hvala!
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: Antipollution fault

Najčešći uzrok su EGR i FAP kod vozila, koja ga imaju. I uz najbolju dijagnostiku, teško je ustanoviti na koji deo se greška odnosi, počev od rezervoara, pa do izduvnog sistema, jer u doslovnom prevodu znači: protiv zagađenja!
    Najviše primera imaš u temi o laguni, gde je više puta opisano, kako je greška otklonjena. Često je uzrok tome i loš kvalitet goriva, stanje sistema napajanja, loše sagorevanje, koje dovodi do neregularnosti u radu EGR i UCH (ECU), jer sonde "prijavljuju" neispravnost - uslove van opsega tolerancije.

Comment

• isako
      CBC Član
      • 05.03.2012
      • 10
      • monca

Danas su mi predlozili u jednom servisu da iskljuce fap filter i egr ventil. Navodno to je dobro resenje i vise necu imati problema a to zadovoljstvo bi me kostalo skromnih 250e, sta vi mislite koliko je to pametno?

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

To je bila telefonska konsultacija, ili su pronašli taj FAP filter, pošto sam ja skoro siguran da ga 2001. godište nema ?
        Daj broj šasije, ili se registruj ovde,
        http://service.citroen.com/pages/login_hors_eu.jsp
        pa vidi sam da li imaš FAP...
        Ako nemaš taj filter čestica, nađi majstora koji će ti dovesti auto u ispravno stanje, a ne da ti izbacuju komponente iz auta, ako ne mora.
        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• isako
          CBC Član
          • 05.03.2012
          • 10
          • monca

Bio sam u servisu, majstor nije gledao auto vec je i pored moje sugestije da je auto 2001g. i da je moguce da nema fap filter na osnovu toga sto auto ima 80kw doneo zakljucak da ga ima i dao predlog da se on iskljuci sto pre zajedno sa egr ventilom jer je tako jeftinije nego da se radi iz dva puta.
          Evo broj sasije VF7DCRHZB76025575 prepustam to vama sa iskustvom, boji se da se necu snaci.

Da dodam da sam jutros skoknuo na dijagnostiku i tamo mi rekose da nemam fap filte i da je u pitanju protokomer, obrisali su gresku sad nista ne sija, ujutru idem na kraci put pa cu da vidim kako ce se ponasati. Najvise se plasim da ne izmenjam sve redom od delova dok majstori ne nadju pravi kvar a desava se to vrlo cesto.
          Last edited by isako; 06.03.2012, 16:03.

Comment

• comi 1342
            Moderator
            • 28.09.2005
            • 1126
            • NS
            • Giulietta ,PUG 106,

MOTEUR DIESEL TURBO DW10ATED SANS FAP
            5. mesec 2001. godine, bez fap filtera, samo katalizator i zadnji lonac...
            A tvoj strah...pa dobar majstor ne menja delove bez da je dobro proverio funkcionalnost istih. Ako nije taj, nek' vrati u prodavnicu, ili magacin...
            Lako je meni da pričam, jel' da ?
            "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
            "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

I da ima FAP, došao bi na red katalizator i Nox senzori, kao suvišni.

Comment

• isako
                CBC Član
                • 05.03.2012
                • 10
                • monca

Protokomer je deo usisnog sistema i nema nikakve veze sa zagadjivanjem odnosno izduvnim sistemom, ispravite me ako gresim, zasto prijavljuje antipollution fault ako protokomer ne radi kako treba to je neka druga greska valjda

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Kod modernih automobila antipollution (protiv zagađenja), počinje od rezervoara. Kod lagune II benzinske pare iz rezervoara skupljaju se u posebnom kanisteru, a oduške rezervoara u normalnom radu su isključene. ECU upravlja selenoidom i sadržaj kanistera usmerava prema motoru. Otvorena oduška rezervoara, signalizira, da postoji mogućnost zagađenja vazduha štetnim isparenjima i ECU prijavljuje ovu grešku. Isto, neregularni uslovi, koje prijavljuje protokomer i druge sonde, mogu da rezultiraju prijavljivanjem te greške. Po pravilu, krivica pada na EGR, pa i protokomer, kao i katalizator, odnosno oxsygen sonde.

Comment

• comi 1342
                    Moderator
                    • 28.09.2005
                    • 1126
                    • NS
                    • Giulietta ,PUG 106,

Za sve greške u sistemu rada motora, (ubrizgavanje, izduv,emisija gasova,nepravilan rad,...),kod PSA grupe će ti pisati to na tabli,(pišem ovo najmanje četvrti put,mislim ). Detalji o grešci se iščitavaju dijagnostičkim uređajem. A protokomer se ne menja odoka, nego se prate parametri u****nog vazduha na leru i u vožnji, upoređuju, pa se onda donosi sud o (ne)ispravnosti.

Protokomer je deo usisnog sistema i nema nikakve veze sa zagadjivanjem odnosno izduvnim sistemom, ispravite me ako gresim, zasto prijavljuje antipollution fault ako protokomer ne radi kako treba to je neka druga greska valjda
                    A šta misliš, ako neispravan protokomer daje podatke da treba ubrizgati previše goriva, kakvi će biti izduvni gasovi ?

Comment

• isako
                      CBC Član
                      • 05.03.2012
                      • 10
                      • monca

Nemojte mi nesto zameriti, da se razumem sam bih ga popravio
                      to znaci da je danasnja dijagnostika ipak pomogla da se nadje kvar, na dobrom smo putu
                      Last edited by isako; 06.03.2012, 20:32.

Comment

• isako
                        CBC Član
                        • 05.03.2012
                        • 10
                        • monca

Originally posted by comi 1342 View Post
                        A protokomer se ne menja odoka, nego se prate parametri u****nog vazduha na leru i u vožnji, upoređuju, pa se onda donosi sud o (ne)ispravnosti.
                        Sta sad raditi u mom slucaju, greska je ponistena, da vozim dok se ponovo ne upali ili da proverim te parametre i da menjam protokomer u svakom slucaju?

Comment

• comi 1342
                          Moderator
                          • 28.09.2005
                          • 1126
                          • NS
                          • Giulietta ,PUG 106,

Ako hoće da ti menjaju protokomer, pa posle probe od nekoliko dana,ili nedelja, ako se vrati greška, da ti vrate pare i stari protokomer, može. Ali meni to ne liči na neispravan protokomer, nijedna dijagnostika ne ispisuje da je protokomer neispravan, nego se do tog zaključka dolazi kroz parametre, kako sam već napisao. Sa tim pristupom da ti zamene pa šta bude, nećeš dobro proći finansijski, bilo na ovom ili nekom sledećem kvaru...

Comment

• isako
                            CBC Član
                            • 05.03.2012
                            • 10
                            • monca

Predlozio je on meni ako se ponovo upale lampice da stave neki njihov protokomer za probu pa tek kad utvrde da je to problem da kupim novi.
                            Mene zbunjuje to sto:
                            1) mi auto nekad ide kao obican dizel odnosno ne radi mu turbina pa sporo ubrzava ali ide preko 3000 obrtaja,
                            2) nekad ide samo do 3000 obrtaja u svakoj brzini i onda moram da ga saltam da bih ubrzao
                            3) ide normalno dok ne postigne radnu temperaturu a onda samo do 3000obrtaja
                            4) ide normalno pa kad ga ugasim pa upalim ide do 3000 obrtaja

neke od ovih situacija ukazuju na protokomet a neke na drugi kvar

dok je auto isao "normalno" desavalo se da kada naglo dodam gas (obicno kod preticanja) prvo trzne pa tek onda povuce kako treba.
                            Izvinite ako malo dosadjujem ali osecam da vi imate znanja i iskustva i da mi mozete pomoci da resim ili ukazem majstoru na moguci problem.
                            Ovo sam zaboravio da spomenem a moze biti bitno za resavanje problema, kada sam kupio auto pre 2 meseca otisao sam u servis na proveru i bila mu je iskljucena turbina, odnosno bile su poskidane cevcice sa nekog ventila(predpostavljam egr)koji se nalazi iznad akumulatora. Jedna od tih cevcica je bila namerno zapusena srafom. U servisu su te cevcice vratili na ventil i turbina je proradila a auto je isao normalno uz povremeno trzanje prilikom naglog dodavanja gasa i tako do pre mesec dana.
                            Last edited by isako; 06.03.2012, 23:20.

Comment

• isako
                              CBC Član
                              • 05.03.2012
                              • 10
                              • monca

Jutros se ponovo popalise lampice cim sam krenuo da ga , crni oblak dima i dobro poznad zvuk kada prijavljuje gresku pokvarise mi tako lep dan

Comment

Working...
                              X