Lanos 1.4 SE - tip konektora, interfejsi, protokoli [opsta zbrka]

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Blackeyed
    CBC Senator XXL
    • 06.07.2005
    • 402
    • Novi Sad

Lanos 1.4 SE - tip konektora, interfejsi, protokoli [opsta zbrka]

Moram priznati da identifikacija tipa konektora u mom Lanosu ni izdaleka nije jednostavna kako mi se u početku činilo. U pitanju je Lanos 1.4 SE, 2001 god, nemac. Pošto mi brat ima isto Lanosa, isto godiše ali je kupljen ovde kod nas, upoređivali smo konektore i kod njega je potpuno drugačije. Njegov je ispod suvozačkog dela dash borda i sada znam da je to ADLD priključak. Kod mene se nalazi iza piksle sa vozačke strane:

Ovo je po obliku je EOBD/OBD 2 ali ajde sada znaj. Problem je što po forumuma za Lanose je opšta konfuzija oko tipa interfejsa, jako mnogo ljudi je probalo neki alat za OBD 2 i nije uspela da ga natera da radi. I ta godina je prelomna jer se u EU počinje koristiti EOBD obavezno za benzinske motore. http://www.gendan.co.uk/article_3.html a opet ima dosta Lanosa bez tog interfejsa.

Da li je neko spajao Lanose sa ovim tipom konektora na dijagnostiku? koji kabal/konektor i koji protokol?

Našao sam da bi trebao da bude SAE J1850 10.4kbps (VPW) ali je sve pod znakom pitanja jer zvaničnih informacija na net-u nema.
    "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Odg: Lanos 1.4 SE - tip konektora, interfejsi, protokoli [opsta zbrka]

Ako hoćeš dodji da probam moju, ona automatski pretražuje sve protokole. Ta godina kod Japanaca ne znači ništa jer čitaš standard evrope. kasnije od 2002 da ali dotle mož da bidne a ne mora da zmači..
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Blackeyed
      CBC Senator XXL
      • 06.07.2005
      • 402
      • Novi Sad

Dora, ne bih da te nepotrebno zamajavam oko ovoga, jbg. ipak si zauzet oko servisa ali ako ne budem ništa drugo pronašao iskoristiću tvoj poziv. Naravno, prethodno se najavljujem da vidimo kada imaš vremena. Hvala mnogo unaped!

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• rados
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2011
        • 539
        • G.Milanovac SRBIJA
        • OPEL ASTRA G Z16XE

pozdrav ; ja sam radio dijagnostiku na lanosu sa multi dijagom [atalom] preko obd i radi ga a probao sam i sa bosom radi ga medjutim imaju dve vrste konektora ako nije 16to pinski moras da kacis K i L linije pipalicama

Comment

• Blackeyed
          CBC Senator XXL
          • 06.07.2005
          • 402
          • Novi Sad

Odlično, ta informacija mi je korisna. Ovo jeste 16-pin. konektor.

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Blackeyed
            CBC Senator XXL
            • 06.07.2005
            • 402
            • Novi Sad

Čisto da tema ima neku poentu, juče sam kod drugara probao ovo:

I radi! Preko bluetooth-a smo probali Torque na android telefonu i očitavao je parametre motora. Nismo se duže zezali ali ono što je bitno da je ovo OBD2 interfejs i da sam našao dongle koji radi.

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Daj, malo više podataka o samom uređaju. I kako je povezan? Da li kablom na compu, pa BT na mobtel? Gde si "ubo" dongle?

Comment

• Blackeyed
                CBC Senator XXL
                • 06.07.2005
                • 402
                • Novi Sad

U pitanju je ELM327 adapter, potraži ga tako na npr. kupindu, limundu ili oglasima.

Ispod slike sam napisao da je spojen preko Bluetooth na Android telefon, a direktno dongle je utaknut na OBD2 port na kolima.

Ima i verzija sa USB ali drugar je imao ovu pa smo ovo probali.

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by Blackeyed View Post
                  Preko bluetooth-a smo probali Torque na android telefonu i očitavao je parametre motora...
                  Koje parametre u Torque? Imam ELM 327, pa me zanima i koja verzija je softver? Btw. koje godište je lanos?

Comment

• Blackeyed
                    CBC Senator XXL
                    • 06.07.2005
                    • 402
                    • Novi Sad

Lanos je 2001 godište, nemac.

Za ovu drugo ti ne mogu pomoći jer je i android telefon i ovaj ELM327 dongle od dugara, bukvalno smo samo hteli da vidimo da li radi i radi. Mene je zanimalo da li ima grešaka (bila je jedna nebitna) i problem sa pokazivanjem brzine (ima posebna tema). Nismo ništa detaljisali jer ja nisam imao više vremena.

Liči mi na "Torque Lite (OBD2 & Car)" na google play...

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Blackeyed
                      CBC Senator XXL
                      • 06.07.2005
                      • 402
                      • Novi Sad

Samo malo da preciziram, bilo je već reči o tome na forumu.

ELM327 je PIC mikrokontroler u kojeme je upisan odgovarajući softver koji mu omogućava podrški za skoro sve vrste protokola za komunikaciju preko OBD2 interfejsa. Proizvod je firme Elm electronics, evo linka: http://www.elmelectronics.com/obdic.html

Sada su se kinezi dohvatili toga i pravi se brdo tih donglova za konekciju. Ono što ostaje kao problem je softver koji treba da komunicira kroz taj interfejs, za igru nije problem dok ozbiljnije stvari softveri koštaju jako puno.

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

Working...
                      X