BMW 520 E39 povecana potrosnja goriva.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • urosk
    CBC Član
    • 10.01.2006
    • 36
    • Novi Beograd

BMW 520 E39 povecana potrosnja goriva.

Vozim 520 E39, '99, presao oko 120k.
    U poslednje vreme board comp. mi pokazuje potrosnju oko 14.2l sto mislim da je previse za ovaj auto, ranije sam imao oko 11.2. U pitanju je iskljucivo gradska(novo beogradska) voznja .
    CEL (check engine light) nije upaljen, koji bi eventualno ukazivao na problem u nekom od senzora.
    Auto radi bez problema, filter vazduha skoro promenjen, svecice mislim da su menjane pre nekih 15-20k km.

Sta bi mogao biti uzrok povecane potrosnje ?

Inache auto servisiram u BMW Alone (za sada samo zamena ulja i filtera) mada trazim drugi servis posto ovi rade samo pon-petak (do 17h) sto mi ne odgovara zbog posla, ako neko zna neki dobar/pouzdan BMW servis voleo bih da cujem.

Pozdrav.
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

A mozda se potrosnja povecala zbog niskih temperatura ili zbog loseg goriva??
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• urosk
      CBC Član
      • 10.01.2006
      • 36
      • Novi Beograd

Originally posted by Srdjan
      A mozda se potrosnja povecala zbog niskih temperatura ili zbog loseg goriva??
      Nemam pojma, moguce, samo prilicno se povecala, prosle zime mozda se povecala sa 11 na 12, ali 14...

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Veliko je odstupanje za malu promenu temp. Ili je u pitanju gorivo ili si promenio nacin voznje, ako su sve komponente motora u redu!!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• urosk
          CBC Član
          • 10.01.2006
          • 36
          • Novi Beograd

Originally posted by Eon
          Veliko je odstupanje za malu promenu temp. Ili je u pitanju gorivo ili si promenio nacin voznje, ako su sve komponente motora u redu!!!!
          Gorivo OMV, voznja penzionerska.

Comment

• urosk
            CBC Član
            • 10.01.2006
            • 36
            • Novi Beograd

Predlozi, ideje, iskustva ?

Comment

• overspeed
              CBC Senator XXL
              • 24.05.2005
              • 2779
              • Kosovska Mitrovica

Jesi li menjao lambda sondu? Kad zaprlja totalno zna da podigne potroshnju... A moguce da tvoja jeste, narochito poshto je vozhnja uglavnom gradska.

Jedan od mogucih uzroka, na primer.
              http://www.bmw.tv

Comment

• panther
                CBC Član
                • 06.04.2005
                • 44
                • Beograd-Vracar

Originally posted by urosk
                Originally posted by Eon
                Ja vozim puta i auto mi trosi oko 9l po gradu, u par navrata sam sipao na omv-u i auto mi je trosio i do 15l, bezi od te pumpe.

Comment

• urosk
                  CBC Član
                  • 10.01.2006
                  • 36
                  • Novi Beograd

Originally posted by overspeed
                  Jesi li menjao lambda sondu? Kad zaprlja totalno zna da podigne potroshnju... A moguce da tvoja jeste, narochito poshto je vozhnja uglavnom gradska.

Jedan od mogucih uzroka, na primer.
                  Skoro sam bio na servisu, na racunaru su svi senzori ok. Primetio sam da je kraj izduva prilicno crn, da li to znaci da je mesavina prebogata, verovatno zbog lambda sonde ?

Comment

• urosk
                    CBC Član
                    • 10.01.2006
                    • 36
                    • Novi Beograd

Originally posted by panther
                    Originally posted by urosk
                    Originally posted by Eon
                    Ja vozim puta i auto mi trosi oko 9l po gradu, u par navrata sam sipao na omv-u i auto mi je trosio i do 15l, bezi od te pumpe.
                    9l punto ? To mi deluje dosta. Ne znam gde da sipam, OMV mi deluje kao firma sa renomeom, sta jos ostaje u BG, Jugopetrol, cenim da je gorivo svuda lose, samo je pitanje gde je najmanje lose...

Comment

• panther
                      CBC Član
                      • 06.04.2005
                      • 44
                      • Beograd-Vracar

Pa za punta ti je fabricki po knjizici predvidjeno 8.9l gradske voznje, a sto se sipanja tice definitivno ti je najbolji JP.

Comment

• overspeed
                        CBC Senator XXL
                        • 24.05.2005
                        • 2779
                        • Kosovska Mitrovica

@urosk:

Pre svega mislim da je jasno da u sadashnjim uslovima (zahladjenje) potroshnja raste delimichno, i to je ochekivano. Narochito je razlika uochljiva kad se jedino vozi po gradu i smesha je duzhe vreme "bogata", jer bukvalno dok se motor zagreje ti si stigao na odredishte. Ipak, razlika koju si opisao je prevelika, tako da ostaje neki drugi (moguci) uzrok. Ovde iskljuchujem opciju sa loshim gorivom, jer ona jeste moguca, ali opet kod tebe mislim da je razlika velika, sve i da je loshe gorivo u pitanju.

Skoro sam bio na servisu, na racunaru su svi senzori ok. Primetio sam da je kraj izduva prilicno crn, da li to znaci da je mesavina prebogata, verovatno zbog lambda sonde ?
                        Uloga O2 ventila/lambda sonde je da signalizira ecu kolichinu nesagorelog kiseonika u izduvnim gasovima, shto radi putem voltazhnog signala (koji varira od cca 0,1 (0,2) v "siromashna" smesha, do (0,8) 0,9 v - "bogata" smesha). Na osnovu ovog 'feedback" signala, ecu vrshi korekcije u sistemu ubrizgavanja goriva izmenom "on-time" vremena ubrizgavanja goriva u injektorima. Kod "bogate" smeshe je kolichina nesagorelog vazduha veoma niska, i to se, izmedju ostalog, manifestuje i tako kako si opisao, preterano "crnim" krajem izduvne cevi.

Dakle, pretpostavio bih da ti je lambda senzor ipak zaprljan, "zamashcen", kako god, ne kazhem da je totalno "crknuo" jer bi OBD 2 tek tad reagovao i dijagnoza bi bila jasna. Ovako, sa senzorom koji je zaprljan, ne samo da ti je potroshnja povecana, nego ecu ne reaguje na siromashnu smeshu koja je veoma opasna po motor jer je temperatura gasova kod siromashne smeshe znatno visha od ochekivane tj. radne temperature shto mozhe vremenom da shebe motor i/ili katalizator.

Dakle, proveri samo lambda sondu, ako daje signal u granicama 0,2 - 0,8 v onda je OK, otklonicesh bar tu dilemu. Ovako, uvek ti ostaje opcija da je ona kriva, pre svega jer je nisi menjao a auto ima oko 120 k km na satu, shto joj je otprilike ochekivani radni vek. Osim toga, uzevshi u obzir (ne)kvalitet goriva i to da vozish auto uglavnom po gradu, mogao bih da se kladim da je lambda uzrok povecane potroshnje u tvom sluchaju.

Proveri lambdu za pochetak, bar cesh znati kuda dalje da trazhish
                        http://www.bmw.tv

Comment

• M-power
                          Moderator
                          • 10.01.2005
                          • 10060
                          • Bg; Banovo Brdo
                          • CorsaC, astra H,

Skoro je jedna osoba imala slican problem povecanje potrosnje usled kratkotrajnih gradskih voznji (gle koincidencije- isti model auta), gde je BOOST posavetovao da malo produva auto na autoputu i posle toga je sve bilo po starom . Pokusaj da spasis sondu
                          To date there has never been a faster car built for the public road and,
                          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• urosk
                            CBC Član
                            • 10.01.2006
                            • 36
                            • Novi Beograd

Proveri lambdu za pochetak, bar cesh znati kuda dalje da trazhish
                            Vrlo poucno. Hvala na odgovoru.

Comment

• Vladan
                              CBC Senator
                              • 18.08.2005
                              • 248
                              • Vuko.ebina
                              • e46 325i

a u kom to periodu ti je potrosnja bila 11.2l ?

Comment

Working...
                              X